LIFE-STYLE & HOBBY, Cinema - Filme, Festivaluri

TIFF 2014: Peste 200 de filme din 55 de ţări, dezbateri şi petreceri

Un număr de 217 filme din 55 de ţări, concerte, expoziţii, masterclass-uri, dezbateri şi petreceri vor avea loc la cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care a început vineri, în Piaţa Unirii Open Air din Cluj.

images (2)La gala prezentată de Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, vor participa oficialităţi şi personalităţi din lumea filmului. Până pe 8 iunie, spectatorii au de ales între 217 filme din 55 de ţări, concerte, expoziţii, masterclass-uri, dezbateri şi petreceri. Totodată, circa 700 de invitaţi români şi străini sunt aşteptaţi la TIFF.

La gala de deschidere a fost detaliată una dintre cele mai importante campanii în care se implică TIFF anul acesta, „Salvaţi Marele Ecran!”. Sâmbătă a avut loc prima conferinţă din cadrul campaniei de salvare a cinematografelor din România, la care au participat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Marius Szabo, primarul oraşului Gherla, Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, Marta Materska-Samek, preşedintele board-ului Cinema Development Foundation (Polonia), Tina Hajon – Head of Film Exhibition, Croatian Audiovisual Centre, Ivo Andrle, managerul Aerofilms (Cehia).

Proiecţiile au început vineri dimineaţă, cu filmele dedicate celor mai mici spectatori ai festivalului, în programul EducaTIFF. EducaTIFF cuprinde ateliere de animaţie, seminarii de critică de film şi lecţii de actorie cu actorul Stefan Collier.

Duminică, 1 iunie, de la 11.00, la Cinema „Florin Piersic”, copiii şi părinţii s-au bucurat de experienţa Cinepiano, un spectacol cu acompaniament live al pianistului Tony Berchmans pe filme mute cu Charlie Chaplin, Stan şi Bran şi Buster Keaton.

După lăsarea serii vor fi proiecţii în aer liber pentru cei mari: sâmbătă – „Bolondos vakáció/ Frumoasele vacanţe”, de Karoly Makk, o comedie româno-maghiară din 1967, cu Florin Piersic, Ion Dichiseanu şi Ilinca Tomoroveanu, iar duminică, filmul „1984”, în regia lui Michael Radford, care aniversează 30 de ani de la premieră.

La Casa TIFF, încep concertele în weekend. Sâmbătă, de la 22.00, un spectacol inedit a fost oferit de polonezii de la Male Instrumenty, care cântă la instrumente improvizate din jucării, deşeuri reciclabile, diverse obiecte. Duminică, de la 22.00, Teodora Enache și-a încântat audienţa cu vocea care i-a adus supranumele de „Ella Fitzgerald a României”.

La Mănăştur Open Air, proiecţiile gratuite în aer liber încep vineri, de la 22.00, cu „Psihopaţii/ Killers”, un thriller din secţiunea tematică „Ochi pentru Ochi”, nerecomandat minorilor.

La Cinema Mărăşti, o sală care revine anul acesta în program, vor rula câte două filme în fiecare zi de festival, de la orele 18.00 şi 20.30. La Cinema Mărăşti, un bilet achiziţionat pentru o proiecţie va asigura accesul pentru două persoane. Primele filme, cele de vineri, sunt „Dragoste în sânge/ Love Steaks”, o poveste de dragoste între doi angajaţi ai unui hotel de lux, şi „Trăiască libertatea/ Viva la liberta!”, o comedie acidă despre politică.

Pe Michael Kutza, director al Festivalului Internaţional al Film de la Chicago şi membru al juriului competiţiei TIFF, publicul îl va întâlni la proiecţia specială a filmului „Strictly Ballroom” (regia Baz Luhrman) sâmbătă, de la 17.00, la Cinema Arta.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. Anul acesta, TIFF Cluj-Napoca va avea loc între 30 mai şi 8 iunie, TIFF Bucureşti va avea loc între 10 şi 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 şi 29 iunie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.