LIFE-STYLE & HOBBY, Stiinta & Tehnologie

Indicii vechi de 66 de milioane de ani privind dispariția dinozaurilor

Cercetătorii au descoperit un sit în Dakota de Nord care dezvăluie ce s-a întâmplat în urmă cu 66 de milioane de ani, după ce asteroidul Chicxulub a lovit zona în care e situat Mexicul acum. Valurile provocate de impact au lovit zona în câteva minute, stropi de sticlă căzând pe Pământ cu viteze de până la 321 de km/h.  Peştii, mamiferele, reptilele, dinozaurii de mari demensiuni au fost îngropaţi în sedimente. Experţii spun că e primul mormânt comun cu organisme mari găsit până astăzi, conform Daily Mail.

Sursă: Daily Mail

În urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani, în locul în care astăzi se găseşte statul american Dakota de Nord, pământul s-a scuturat violent, fiind măturat de valuri asemanatoare unor tsunami produse de un impact egal cu un cutremur de magnitudine de 10 sau 11 grade Richter.

Astăzi, zona este cunoscută drept formaţiunea Hell Creek. După şase ani de săpături în situl de aici, conform paleontologului Robert DePalma, e prima „acumulare de moarte în masă” a formelor de viaţă mari care a fost găsită de la extincţia dinozaurilor până în prezent.

Sursă: Daily Mail

Se pare că stropii de sticlă au continuat să cadă pe suprafaţa pământului timp de 10-20 de minute după primul val, după care un al doilea val a lovit îngropând peştii în nisip şi pietriş.

Echipa de cercetători este de părere că au fost cel puţin două valuri masive care au lovit Pământul, la o distanţă de 20 de minute unul de celălalt, aruncând până la aproape 2 metri de sedimente pe creaturile vii. Stratul de sedimente este acoperit de un strat de argilă bogat în iridiu, un material rar pe Pământ, dar comun în asteroizi şi comete.  Cercetătorii au realizat că au reuşit astfel să cunoască puţin mai mult din aşa-numitul „hotar K-T-” (Cretacic-Paleogen), adică din perioada în care Cretacicul se sfârşeşte şi începe perioada Terţiară.

Fosilele suprapuse de la Hell Creek reprezintă doar un fragment din dezastrul produs de impactul de la Chicxulub, când asteroidul a şters 75% din viaţa de pe Pământ.

Fragmente preluate din Daily Mail si Adevarul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.