LIFE-STYLE & HOBBY, Stiinta & Tehnologie

Cele mai vechi fosile găsite vreodată pe Pământ arată că organismele au prosperat cu 4,2 miliarde de ani în urmă, la scurt timp dupa formarea Terrei, vs. 3,4 miliarde ani dovedit anterior

– și oferă cele mai puternice dovezi de până acum pentru existența unei vieți similare pe Marte –

E viața, dar nu așa cum o știm noi. Cea mai veche fosilă descoperită vreodată pe Pământ arată că organismele erau înfloritoare acum 4,2 miliarde de ani, cu sute de milioane de ani mai devreme decât se credea anterior, conform The Telegraph.

Bacteriile microscopice, care au fost mai mici decât lățimea părului uman, au fost găsite în formațiuni de rocă din Quebec, Canada, dar ar fi trăit în găuri calde în oceanele cu temperaturi de 140F (60C) care acopereau planeta timpurie.

Descoperirea este cea mai puternică dovadă că organisme similare ar fi putut evolua și pe Marte, care în acel moment avea încă oceane și o atmosferă și era bombardată de comete care probabil au adus piesele de bază ale vieții pe Pământ.

Echipa care a făcut descoperirea la University College London crede că o căutare a fosilelor similare pe Planeta Roșie este cea mai bună șansă de a găsi dovezi ale vieții extraterestre.

„Marte timpuriu și Pământul-Terra timpurie sunt locuri foarte asemănătoare, astfel încât ne putem aștepta să găsim viață pe ambele planete în acest moment”, a spus studentul la doctorat Matthew Dodd, autorul principal al studiului, care a fost cofinanțat de NASA.

„Știm că viața a reușit să obțină un punct de plecare și să evolueze rapid pe Pământ. Deci, dacă avem o evoluție a vieții în sistemele de aerisire hidrotermale, poate chiar și cu 4,2 miliarde de ani în urmă, când ambele planete au avut apă lichidă pe suprafața lor, atunci ne-am aștepta ca ambele planete să dezvolte forme de viață timpurie.

„Dacă obținem noi mostre la întoarcerea de pe Marte și ne uităm la roci asemănătoare și nu găsim dovezi ale vieții, atunci cu siguranță acest lucru ar putea să indice faptul că Pământul ar fi putut fi o excepție foarte specială și că viața ar fi putut să apară doar pe Pământ .“

Înainte de această descoperire, cele mai vechi microfosile raportate au fost găsite în Australia de Vest și datate la 3,4 miliarde de ani în urmă, conducând oamenii de știință să speculeze că viața a început probabil acum în jur de 3,7 miliarde de ani.

Dar noua descoperire sugerează că viața ar fi putut să se formeze încă de acum 4,5 miliarde de ani, la doar o sută de milioane de ani după formarea Pământului.

Aceste forme de viață mici au fost descoperite în Nuvvuagittuq Supracrustal Belt din Quebec, Canada, care conține unele dintre cele mai vechi roci sedimentare din lume, datând de acum 4,3 miliarde de ani, când zona era un ocean bogat în fier.

Organismele s-ar asemăna cu tuburi mici, cu o bază asemănătoare unei mingi care s-au lipit de pietrele oceanice și cu o tulpină suspendată în apă pentru a colecta fierul cu care se hrăneau.

Ele sunt similare cu bacteriile care oxidează fier găsite astăzi în apropierea altor izvoarele hidrotermale.

„Am găsit filamentele și tuburile în interiorul structurilor de dimensiuni centimetrice numite concreții sau noduli”, a spus dr. Dominic Papineau (UCL Earth Sciences și Centrul londonez pentru nanotehnologie).

„Faptul că le-am descoperit din una dintre cele mai vechi formațiuni de rocă cunoscute sugerează că am găsit dovezi directe ale uneia dintre cele mai vechi forme de viață ale Pământului.

„Această descoperire ne ajută să construim istoria planetei noastre și viața remarcabilă pe ea, și ne vor ajuta să identificăm urmele vieții în altă parte a Universului”.

Dacă forme de viață similare ar fi fost găsite mai devreme pe Marte, ar putea chiar să arate că viața poate ar fi avut origine marțiană, un concept cunoscut sub numele de panspermie. 

Astronomul regal Sir Martin Rees a spus că este posibil ca viața să fi evoluat pe ambele planete în același timp. 

„Este într-adevăr posibil ca viața să fi pornit atât pe Marte, cât și pe Pământ, dar apoi să se fi stins – poate lăsând niște urme pe care le vom descoperi cu sondele viitoare”, a spus el.

„Este puțin probabil, cred, să fim „marțieni” în sensul că viața a început numai pe Marte și apoi s-a mutat aici printr-un meteorit – așa cum au pretins unii oameni în trecut”.

Expertul în spațiu, dr. Dan Brown de la Universitatea Nottingham Trent, a adăugat: „Descoperirea este interesantă, deoarece demonstrează cât de repede se poate forma viața dacă condițiile sunt potrivite pe o planetă sau pe o lună. 

„Acest lucru mi-a clarificat faptul că, de îndată ce găsim condiții pe o exoplanetă care să favorizeze viața așa cum o știm, probabilitatea de a găsi o formă de viață pe acea planetă este foarte mare. Cu toate acestea, nu vorbim de mici astronauți verzi, ci despre microorganisme.

„Mediul în care aceste microorganisme străvechi au prosperat este destul de limpede: aceste medii fierbinți sunt asemănătoare cu izvoarele hidro-termale despre care se crede că existau și sub gheața groasa a lunii Europa a lui Jupiter, din nou îndreptându-ne spre un alt loc pentru căuta forme de viață.

De asemenea, devine din ce în ce mai probabil ca o astfel de viață să fi existat cu siguranță la începutul lui Marte. Dacă viața s-a răspândit apoi pe Pământ acest lucru nu poate fi argumentat cu aceste constatări – care afirmă mai mult despre cât de repede se poate forma viața pe o planetă, la doar câteva milioane de ani după formarea sa. ”

Studiul a fost publicat în revista Nature.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.