Oamenii de știință au dezvoltat un algoritm care poate identifica aproape orice persoană din America (studiul fiind realizat în SUA) în bazele de date despre care se presupune că nu dețin informații personale, conform NY Times.

Anchetatorii au dezvoltat o metodă de a re-identifica persoane din doar câțiva biți din ceea ce ar fi trebuit să fie date anonime. Oamenii de știință de la Imperial College din Londra si Université Catholique de Louvain din Belgia au raportat în revista Nature Communications că au inventat un algoritm care poate identifica 99,98% din americani din aproape orice set de date disponibile deținând doar 15 atribute diferite, de genul codului poștal sau al stării civile.
În cea mai mare parte a lumii, datele anonime nu sunt considerate date cu caracter personal – informațiile pot fi partajate și vândute fără a încălca legile privind confidențialitatea.
Cercetătorii de pe piață sunt dispuși să plătească brokerii pentru o gamă imensă de date, de la preferințele de dating până la înclinațiile politice, obiceiuri legate de cumpături până la preferințe streaming.
Chiar mai surprinzător, oamenii de știință au publicat codul software online pentru oricine să îl folosească – o decizie dificilă, după spusele lor.
O posibilă soluție este aceea de a controla accesul. Cei care doresc să folosească date sensibile – înregistrări medicale, de exemplu – ar trebui să le acceseze într-o cameră securizată. Datele pot fi utilizate, dar nu pot fi copiate, iar ceea ce se face cu informațiile trebuie înregistrat.
Cu toate acestea, un lucru pare cert, datele adunate de la noi toți nu vor fi niciodată complet private!