LIFE-STYLE & HOBBY, Stiinta & Tehnologie

Arheologii au descoperit cea mai veche epava din lume in Marea Neagra

Sursa: Quartz

Arheologii sunt profesionisti extrem de rabdatori, utilizand bucati disparate pentru a recrea trecutul.

Uneori, insa, au norocul sa gaseasca o relicva in stare perfecta de conservare si sa rescrie in asa fel istoria, sau cel putin sa o prezinte intr-un mod mult mai complet si relevant.

Un astfel de moment a avut loc anul trecut, cand arheologii dedicati unei cercetari de 3 luni in cautare de relicve in Marea Neagra, au descoperit o epava de 2.400 de ani la mai bine de 1 km si jumatate sub nivelul apei, despre care se crede ca provine din Grecia Antica.

Datorita lipsei de oxigen la acea adancime, epava este pastrata intr-o stare aproape intacta, devenind cea mai veche epava intacta din lume!

Nava a fost gasita in apele din zona Bulgariei si pare sa fie un exemplar ce a fost vazut pana acum doar desenata pe ceramica din Grecia Antica.

In trecut, cea mai veche epava intacta din lume a fost gasita in Portugalia si avea doar 400 de ani vechime. Antica corabie va ramane acolo unde a fost gasita de arheologi. Vechimea a fost stabilita prin datarea cu carbon.

Punctul forte al descoperirilor din Marea Neagra este descoperirea mai multor date despre metodele de constructie folosite in Grecia Antica si arata cat de depasit este conceptul modern privind „globalizarea”. Reteaua de schimb comercial, razboi si comunicare era la fel de impresionanta inca din istoria antica.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.