LIFE-STYLE & HOBBY, Cinema - Filme

Meryl Streep – portret de actor

GHMerylOscarAW_20120312091250789620-420x0Mary Louise Streep s-a nascut la New Jersey, mama sa fiind Mary Wolf, editor, artist, iar tatal sau, Harry William Streep, un farmacist dedicat. Artista a crescut in Bernardsville, New Jersey si a terminat Colegiul de Arta Dramatica in 1971.

A debutat pe scena teatrului din Yale School of Drama, interpretatand numeroase roluri de compozitie,  de la Helena din “ Visul unei nopti de vara “ de William Shakespeare, pana la o batrana paralizata, in scaunul cu rotile. A fost remarcata de profesori, acestia sustinand despre ea ca “este destinata sa fie cea mai buna”.

In 1977 isi incepe cariera in cinematografie, odata cu filmul “ Julia”, cel de-al doilea rol important al sau obtinandu-l in filmul “ The Deer Hunter “ (Vanatorul de cerbi), unde a jucat alaturi de Robert De Niro si Christopher Walken, film care ii aduce si prima nominalizare la premiile Oscar ale Academiei.

In 15 septembrie 1978 se casatoreste cu  cu Don Gummer si au impreuna patru copii (Henry, Mary Willa, Grace, Louisa).
Un an mai tarziu joaca pentru Woody Allen in “Manhattan” si reuseste sa castige premiul academiei cu filmul “Kramer contra Kramer”, in care joaca alaturi de Dustin Hoffman.
The French Lieutenant’s Woman” (Iubita locotenentului francez) ii aduce a treia nominalizare la premiile Academiei si mai tarziu castiga Oscarul cu filmul “Sophie’s Choice.” (Alegerea Sophiei).

Este catigatoarea a 3 premii ale Academiei (doua pentru rol principal – Alegerea Sofiei si Doamna de Fier, 2011, si una pentru rol secundar – Kramer contra Kramer) si detinatoarea recordului de 18 nominalizari la Oscar – cu 6 mai mult decat celebrii de pe locuril2 2-3: Katharine Hepburn and Jack Nicholson cu cate 12. Meryl Streep  a interpretat cele mai diverse personaje, croindu-si cariera intr-un fel unic.  Recent, ea a fost rasplatita de catre Lincoln Center Film Society cu prestigiosul premiu pentru intreaga sa activitate.

Nominalizarile si premiile se tin lant, iar numeroasele titluri ca Globul de Aur, premiul de interpretare la Festivalul de Film de la Cannes, premiul New York Film Critics Circle,  premiu AFI, premiul SAG si premiul Golden Camera la Festivalul de Film de la Berlin nu fac altceva decat sa confirme talentul actritei si aprecierea criticilor de film.

Cele mai recente filme in care o puteti urmari sunt “ The Manchurian Candidate” (Candidatul manciurian) , “ Lemony Snicket’s – A Series of Unfortunate Events“ (O serie de evenimente nefericite) , “ Prime“, “A Prairie Home Companion“ ( Ultimul radio-show ) de Robert Altman, “Evening“ ( Amurgul ) si “ The Devil Wears Prada” (Diavolul se imbraca de la Prada),  pentru care a castigat un Glob de Aur la categoria cea mai buna interpretare si nominalizari la premiile Academiei, SAG si BAFTA.

In 2004, Streep primeste premiul AFI pentru intreaga activitate, iar in 2010 a castigat Globul de Aur pentru rolul delicios din “Julie & Julia”.
Sa nu uitam insa si de comedia-romantica “ It’s Complicated “ (E tare complicat !)  , unde face un personaj memorabil alaturi de Steve Martin si Alec Baldwin.

A invatat sa cante la vioara, exersand cate 6 ore pe zi, timp de 8 saptamani, pentru rolul sau din “Muzica Inimii” (Music of the Heart – 1999).
A primit propria sa stea pe Bulevardul Hollywood pe 16 septembrie 1998.

Streep cocheteaza si cu televiziunea, castigand mai multe premii Emmy pentru mini-serialul in opt parti “Holocaust“ si pentru filmul HBO realizat de Mike Nichols , “Angels in America” (Ingeri in America).
A fost nominalizata la Emmy pentru interpretarea din “First Do No Harm” (Mama si fiu) , film  la care este si producator.

Actrita este cunoscuta pentru perfectionismul si munca ei neobostita in construirea rolurilor sale, luand in serios fiecare proiect in care se implica. Are abilitatea de a imita aproape orice accent, lucru pe care l-a dovedit in filmul “Julie & Julia“, dar si in alte roluri ale unor personaje reale ca Ethel Rosenberg, Karen Silkwood, Karen Blixen, Roberta Guasppari si Lindy Chamberlain.

Uraste elicopterele si a fost majoreta in liceu. Defectele fizice le considera calitati, refuzand sa isi rezolve deviatia de sept, fapt pentru care regizorii cu care lucreaza evita sa o filmeze in planuri apropiate. Cu toate acestea, Robert De Niro o considera partenera de film perfecta. Se foloseste de muzica clasica pentru a intra mai bine in rolurile pe care le are, iar fanii ei se autointituleaza Streepers. Toate aceste lucruri compun minunata fiinta pe care o cunoastem ca Meryl Streep.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.