LIFE-STYLE & HOBBY, Cinema - Filme

Nemaivăzutul din cer, din apă şi de pe pământ – Dunkirk

Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, miracolul este un fenomen uimitor, un fapt extraordinar, ieşit din comun; un lucru cu calităţi extraordinare şi imprevizibile, care provoacă admiraţie; o minune.

Asta aşteptau şi 400.000 de oameni în mai 1940: o minune. Erau blocaţi pe ţărmul mării, în localitatea franceză Dunkerque, şi aşteptau ca miraculosul să coboare pe uscat sau să se pogoare din cer sau să vină ca Isus, pe mare. Sursa salvării era puţin importantă, era imperios necesar să vină de undeva şi să-i ducă pe aceşti oameni înapoi acasă, în Marea Britanie. Să îndrăzneşti să speri însemna să crezi în minuni, căci moartea şi-a ales un punct pe hartă şi părea că îşi face numărul în acest colţ de lume. Manualele de istorie consemnează faptele legate de „episodul” Dunkirk: forţele germane au reuşit să înainteze până pe coasta Canalului Mânecii, iar o parte a armatelor britanică, franceză şi belgiană a rămas izolată de restul trupelor aliate. Se numeşte „bătălia” de la Dunkirk, dar strategii militari cred că ne-ar spune că a fost mai mult o operaţiune de retragere şi apărare, nu de atac propriu-zis, în care inteligenţa a constat tocmai în gestionarea evacuării din faţa inamicului.

Cel puţin asta am înţeles eu din adaptarea cinematografică a acestui moment istoric. Am înţeles e un fel de a spune, căci vizionarea în sine m-a cufundat într-o stare de uimire profundă. Rar mi se întâmplă să trăiesc asemenea experienţe cinematografice (minunate, ieşite din comun, miraculoase) şi care să mă lase bouche bée. Şi cum admiraţia mă lasă de obicei şi fără cuvinte, ar trebui să deschid din nou dicţionarul pentru lista de epitete ce se cuvin acestui film. N-am s-o fac totuşi, cu atât mai mult cu cât sunt aproape sigură că aţi văzut în ce termeni elogioşi vorbeşte presa internaţională despre DunkirkS-a spus deja că este „cel mai bun film de război făcut vreodată”, „cel mai bun film al lui Christopher Nolan”, ba chiar s-a folosit cuvântul „capodoperă”.

Citește continuarea pe SIGLA-LiterNet_mic

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.