LIFE-STYLE & HOBBY, Stiinta & Tehnologie

Nava spațială experimentală LightSail 2 – care navighează pe baza impulsului fotonilor luminii solare – a avut prima misiune de succes

www.space.com

La aproximativ 450 de kilometri deasupra Pământului, un satelit mic este într-o derivă din ce în ce mai adâncă în cosmos – alimentat nu de combustibil de rachetă, propulsoare sau alte invenții. Acest satelit, numit LightSail 2, navighează pe o rază de soare, conform CNN.

Prototipul navei spațiale este opera Planetary Society/Societatea Planetară, o organizație nonprofit internațională condusă de faimosul comunicator științific Bill Nye. Misiunea sa a fost declarată un succes recent, marcând punctul culminant al unui efort de ani de zile pentru a dovedi că un satelit poate naviga prin spațiu folosind lumina solară ca sursă de combustibil nesfârșită.

Nu are nicio legătură cu panourile solare: o mulțime de sateliți folosesc deja această tehnologie pentru a transforma energia solară în electricitate. Navigarea solară este un concept diferit, vechi de secole. Acesta sugerează că navele spațiale pot fi propulsate prin stimuli lenți și constanți generați de fotoni, care sunt particule ușoare care nu au nicio masă, dar care acumulează totuși moment (al forței) / momentum.

„Este contra-intuitiv, este surprinzător, și pentru mine este foarte romantic”, a declarat Nye „să navigheze pe raze de soare”.

Planetary Society a petrecut un deceniu lucrând la misiunea LightSail 2 și strângând cei 7 milioane de dolari necesari pentru a lansa proiectul. 50.000 de susținători din 109 țări au donat inițiativei, potrivit COO-ului companiei planetare, Jennifer Vaughn.

LightSail 2 s-a îmbarcat în zborul mult așteptat în spațiu în iunie 2019, plasat alături de alte două duzini de încărcături utile pe o rachetă SpaceX Falcon Heavy. Satelitul a ajuns pe orbita prevăzută și, pe 23 iunie, a desfășurat o pânză de 32 de metri pătrați de poliester.

După unele teste, LightSail 2 a reușit să-și manevreze voiajul pentru a valorifica impulsul fotonilor, ceea ce a oferit o „apăsare minusculă, nu mai puternică decât greutatea unei agrafe de hârtie” de fiecare dată când nava spațială a dat o tură Pământului, potrivit Societății Planetare.

Impulsurile constante și blânde se acumulează. În doar câteva zile, distanța LightSail 2 față de Pământ a crescut cu aproximativ 1,7 km, sau aproximativ o milă, a spus managerul de proiect, David Spencer.

Viitorul navigației solare

Primul prototip de pânze solare, un produs al agenției spațiale din Japonia, a zburat în spațiu în 2010. Planetary Society spera să atingă acea etapă cu ani mai devreme, dar primul său voiaj solar a luat sfârșit în timpul unei explozii a unei rachete în 2005.

LightSail 2 a fost construit pentru a fi cel mai performant sistem de navigație solară din istorie. După zborul său de succes, a spus Nye, Societatea Planetară e acum gata să predea ștafeta către alte organizații.

„Nu avem de gând să construim acum o a treia navă ușoară”, a spus Nye. Deși a enumerat câteva tipuri de misiuni de explorare pe care spera să le vadă alimentate de pânze solare – inclusiv deplasări pe distanțe lungi la întâlnirea cu asteroizi amenințători sau misiuni pentru a monitoriza vremea pe Soare și pentru a da avertismente de erupții solare potențial catastrofale.

Cu toate acestea, LightSail 2 nu are aplicații comerciale evidente. Dar cei 50.000 de sponsori care au investit în proiect nu se așteaptă să primească vreun ban înapoi, a spus Vaughn.

„Tipul de rentabilitate pe care aceștia îl obțin este sub formă de cunoaștere”, a spus Vaughn. „Este capabilitatea. Acesta este genul de randamente pe care acești oameni le caută.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.