LIFE-STYLE & HOBBY, Cercetare & Edu & Marketing & Media, INTERNATIONAL, Stiinta & Tehnologie

ESA misiunea Rosetta, un prim succes – NASA salută aterizarea istorică a robotului Philae pe o cometă

untitledNASA a salutat miercuri aterizarea robotului european Philae pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko, un eveniment pe care l-a catalogat un „progres” major în istoria explorării spaţiale, relatează AFP.

„Felicităm Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pentru succesul aterizării pe o cometă astăzi (miercuri)”, a declarat adjunctul administratorului NASA John Grunsfeld, însărcinat cu misiunile ştiinţifice, citat într-un comunicat.

„Această reuşită reprezintă un progres în explorarea sistemului nostru solar şi o etapă-cheie în cooperarea internaţională”, a adăugat el.

Robotul Philae s-a despărţit de sonda europeană Rosetta şi a aterizat, după o apropiere delicată, pe nucleul cometei Ciuriumov-Gherasimenko. Această manevră a fost periculoasă, având în vedere viteza şi suprafaţa accidentată a cometei.

Reprezentantul NASA a subliniat că trei instrumente americane se află la bordul sondei spaţiale Rosetta, pentru a cartografia nucleul cometei şi a căuta urme de apă. „Suntem mândri să luăm parte la această zi istorică şi aşteptăm să primim date ştiinţifice”, a mai declarat Grunsfeld.

Philae, care cântăreşte aproximativ 100 de kilograme pe Terra, s-a despărţit de Rosetta după un periplu de 6,5 miliarde de kilometri care a durat zece ani. Imediat după confirmarea aterizării, ESA şi-a exprimat îngrijorarea, deoarece Philae nu s-ar fi ancorat bine de solul cometei, iar harpoanele nu ar fi funcţionat corect.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.