LIFE-STYLE & HOBBY, Muzee & Expozitii

Muzeul de Istorie Naturala din Londra

Natural_History_Museum_001

 

Muzeul de Istorie Naturala din Londra (“Natural History Museum”) este unul dintre cele mai mari muzee naturale din lume, gazduind peste 67 de milioane de exponate. El a fost construit în anul 1860, fiind compus din trei muzee numite “Exhibition Road”, o clădire în stil bizantin situată în cartierul “South Kensington”, “Science Museum” si  “Victoria and Albert Museum”.
Muzeul prezintă pe lângă exponate geologice și schelete, mulaje de animale fosile dar și schelete ale omului preistoric. Prin aceasta muzeul cauta să demonstreze dependența omului de resursele naturale.

Pentru parinti, acest muzeu, alternativa britanica si mult mai mare a Muzeului Antipa din Bucuresti, este locatia perfecta de a-si aduce copiii curiosi. Intregul muzeu ofera o atmosfera linistita, permitand mintilor insetate de cunostinte sa absoarba fiecare  informatie.

 

Intrati pe usa din fata si veti fi imediat intampinati de un schelet de Diplodocus (foto dreapta), un ierbivor din jurasic cu un gat extrem de lung si o coada puternica. Distanta dintre ultimul si cel mai mic os al cozii si craniul plat este o minune in sine.nhmdiplodocus

In incinta muzeului, exista o intreaga sectiune dedicata dinozaurilor, pestilor, amfibienilor, reptilelor, mamiferelor si animalelor marine  – Zona Albastra sau Blue Zone. Va asteapta si mai multe schelete, la fel si modele realiste care se misca si urla cand sunt priviti, infricosand audienta. Ferocele Tyrannosaurus Rex este o constructie animatronica senzoriala, care, atunci cand simte prezenta umana, scoate sunete ingrozitoare.

Alte sectiuni de mentionat aici sunt Zona Verde (sau Green Zone) care trateaza ecologia, Zona Rosie (sau Red Zone), care prezinta istoria pamantului de la creearea acestuia si Zona Portocalie (sau Orange Zone), care se ocupa de viata salbatica si include o expozitie dedicata lui Charles Darwin.

london-sequoiaZona Verde cuprinde o sectiune de trunchi a uriasului arbore Sequoia (foto stanga), alti copaci, primate, pasari, animale taratoare, fosile de reptile marine, centrul de investigatii, minerale, meteoriti, locul oamenilor in evolutie.

Zona Rosie cuprinde laboratorul Pamantului, Pamantul in prezent si viitor, bogatiile Pamantului, vulcanii.

Urcati printr-o imitatie globulara a Pamantului, prin intermediul unui lift ca un cocon si observati cum Pamantul in miniatura fierbe si se aprinde in culori aprinse, rosiatice. Odata ajunsi in capatul superior, veti avea ocazia sa vedeti o simulare a unui cutremur devastator din Japonia, pus in scena intr-o incinta care imita un supermarket. Transmisiunea evenimentului, in direct, este afisata pe un televizor prafuit, de pe un raft. In acelasi timp, podeaua metalica tremura, zidurile si tot ce sta agatat de ele se clatina, in timp ce instalatia electrica scoate niste sunete ingrozitoare, menita sa simuleze cat mai exact situatia in sine.

O zona clasica a Muzeului de Istorie Naturala din Londra este camera care adaposeste o balena de dimensiuni gigantice (foto dreapta). Cel mai mare animal al lumii este agatat si sustinut de o retea de fire si domina intregul spatiu vizual. Va ia un minut si jumatate doar pentru a merge de la un capat la celalalt.blue-whale-490-290_13435_1

In apropiere se afla o arie vasta cu exemplare de mamifere pe care va va lua ceva timp sa le studiati, iar, la celalalt capat, o expozitie de insecte “taratoare”, care ii va incanta pe cei mici.

Priviti si exponatele de ultima ora din sectiunea Ecologie si examinati atent modul de functionare a propriului corp, in sectiunea Biologie Umana.

Una dintre cele mai mari atractii ale muzeului este chiar propria sa structura arhitecturala,  conceputa de Alfred Waterhouse in stil de catedrala neo-gotica, in 1880.

La subsol aveti posibilitatea sa explorati direct, fiind permisa manevrarea si analizarea unor oase vechi sau a unor insecte.

In borcane si recipiente speciale puteti vedea toate creaturile muzeului, de la micuta broasca  la uriasul dragon de Komodo.

Exista un numar extraordinar de alte animale, fie la vedere, in stanga si in dreapta aleilor muzeului, fie dispuse frumos in vitrine lipite de pereti: elefanti si stramosii lor, mamutii, rinoceri, lei sau tigri, pana la animale mai mici, precum soareci si porci.

Sunt atat de multe lucruri de facut si de vazut in incita acestui muzeu, ca este pacat sa nu profitati de o vizita aici, daca sunteti in capitala Marii Britanii.

Locul este bucuria absoluta a copiilor, dar si ocazia adultilor, daca nu sunt de specialitate, de a se intoace in timp si de a-si aminti de pasiunile din copilarie. Toate acestea intr-una dintre cele mai insemnate cladiri ale Londrei, un decor vizual incredibil, Muzeul de Istorie Naturala.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.