LIFE-STYLE & HOBBY, Teatru

Mioritza (Tristory III) – cronică de teatru

mioritza0Noi, pe aici, îl aşteptăm pe Godot. Ei, pe acolo, îl aşteaptă pe Moldot. De la Moldovean. Baciul. Cel din baladă. Ei, adică Diavolul şi Dumnezeu. Care, împreună cu Duhul (sau cu Doctorul?), formează Treimea (DDD?). Ups! Cam multe blasfemii, nu?

Teribil de abrupt începutul Mioritza (Tristory III), partea finală a trilogiei începute cu Mălăieş în călcăieş (Tristory I), în 2014, pe vremea când Frilensăr era o companie independentă ce presta în Iaşi şi continuate cu #‎daughtersauHadikaTsuki (Tristory II), în ianuarie 2016, după mutarea în Bucureşti, mai exact la Green Hours. Ceea ce, după primele două capitole, se arăta a fi o treime a reinterpretării, în cheie-inteligent comică, a oarece motive tradiţional-literare (poveste, basm, baladă), majoritar, dar nu integral, româneşti, a virat, în partea finală (premiera: martie 2016), spre o chestie infinit mai serioasă şi semnificativ mai subtilă.

Vorbeam despre debutul abrupt. Nici continuarea nu e prea blândă. Deloc previzibil, curajos pe multiple paliere, cu câteva legături ce încă scârţâie (Diavolul trimis pe pământ pentru a culege informaţii în calitate de Actor îşi abandonează deghizamentul după puţini replici, nici acelea foarte convingătoare), dar, în linii mari, coerent, convingător, surprinzător, provocator, textul lui Daniel Chirilă e realmente o revelaţie.

Ca orice operă de artă respectabilă, el produce mai degrabă întrebări decât răspunsuri. Dacă Diavolul e parte din Treime, alături de Creator şi de Sfântul Duh, cum rămâne cu Iisus? Cine e, de fapt, Fiul: cel trimis pe Pământ sau cel care, în Ceruri, îi stă alături Tatălui? Cel de pe Pământ, fie el Iisus sau baciulMoldot-vean (aici, poate, Chirilă forţează puţin suprapunerea), aflând de cumplitul pact din Ceruri, încearcă să salveze Omul sau să îşi salveze doar propria piele, apelând la felurite ascunzişuri şi deghizamente?

Citește continuarea pe SIGLA-LiterNet_mic

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.