LIFE-STYLE & HOBBY, Teatru, Dans & Balet & Opera

Kabuki, arta simbol a Japoniei

KabukiCreat in jurul anului 1600, Kabuki este un stil de teatru, o forma de arta teatrala japoneza caracterizata prin miscari de dans stilizate, prin interpretare dramatica elaborata, prin costume si machiaj expresive si printr-un spectacol al formei, al culorii si al sunetului.

Kabuki a aparut mai exact in 1603, in perioada dinastiei Edo, devenind o forma populara de teatru. Numele „Kabuki” deriva din „kabuku”, care inseamna „a purta vestminte stranii”.

Kabuki a luat nastere cand o preoteasa din Izumo Taisha a promovat un nou stil de dans in cadrul unei reprezentatii artistice despre viata de zi cu zi. Succesul noului stil de dans a fost atat de mare incat Okumi a fost invitata sa joace chiar la Curtea Imperiala. Stilul promovat de ea a fost copiat de multe curtezane, de aceea, in perioada de inceput, Kabuki avea o incarcatura erotica, fiind diferit de stilul de astazi.

In 1629, autoritatile japoneze ale acelor vremuri au stabilit ca pot juca in piese Kabuki doar barbati, femeilor fiindu-le interzisa participarea.

Piesele in stil Kabuki impresioneaza prin decorurile fastuoase. In zilele noastre s-au mentinut scenele rotative, prezente inca de la primele reprezentatii, precum si asa numitele capcane, prin care actorii fie erau adusi rapid in scena, fie erau ajutati sa dispara repede.

Tot un element specific de decor este tehnica prin care un actor este ajutat sa „zboare” cu ajutorul unor fire deasupra scenei si a publicului, element ce imprima piesei o nota de spectacol inedit. Temele abordate in cadrul pieselor Kabuki sunt cele istorice si de familie, dar si cele inspirate de operele literare japoneze, de legende sau de povestiri vechi.

Actorii Kabuki sunt foarte populari in Japonia, aceasta meserie fiind transmisa de la tata la fiu. Cei care interpreteaza roluri feminine sunt numiti „onnagata”, ei dedicandu-si mult timp studierii gesturilor feminine.

Un element distinctiv este machiajul elaborat, cunoscut sub numele „kumadori”.Sprancenele sunt unse cu ceara, iar fata este pudrata cu faina de orez, care este folosita ca baza de machiaj. Urmeaza conturarea ochilor si a gurii, in functie de complexitatea personajului interpretat. Culorile folosite la machiaj sugereaza anumite trasaturi ale personajului: curaj, fidelitate, dreptate etc.

O piesa Kabuki are o durata de 4-5 ore, incluzand si pauzele lungi, create special pentru a da spectatorului timp de gandire asupra celor vazute.Kabuki2

Desi piesele sunt sustinute in limba japoneza, chiar si cei care nu inteleg aceasta limba sunt captivati de spectacolul creat, care impresioneaza prin costume, decoruri si interpretare.

In 2005, Kabuki a fost inclus in patrimoniul UNESCO.

 

Surse: Wikipedia; carte Maria Sapunaru; documentare proprie

One Comment

  1. Articolele Ancai Georgescu imi plac foarte mult, sunt interesante si bine documentate cu subiecte diversificate, care ne deschid de multe ori orizonturi spre lucruri si locuri ,mai putin stiute. Felicitari !!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.