LIFE-STYLE & HOBBY, Vacanta & Calatorii

Istanbul si cele opt denumiri ale sale

IstanbulBIZANT

Spune legenda ca un grec pe nume Bizas din Megara, fiul regelui Nisos, a fondat in sec. VII-lea i.Hr. pe malurile Bosforului si ale Cornului de Aur o colonie care, in cinstea sa, a fost numita BYZANTION.

Istoricii si filologii au ajuns la concluzia ca Bizas nu e un nume grec, ci trac sau ilir. Toti specialistii sunt de acord ca primul toponim provine de la un antropomin, adica de la numele unei persoane.

AUGUSTA ANTONIA

In sec. al III-lea, imparatul Septimius Severus, dupa ce a reconstruit vechea cetate a Bizantului (pe care tot el o distrusese) a decis sa o boteze din nou, dandu-i numele de AUGUSTA ANTONIA, in onoarea fiului sau, Marcus Aurelius Severus Antonius Augustus, nimeni altul decat viitorul imparat roman CARACALLA. Insa, orasul nu a purtat mult timp acest nume, ramanand astfel doar in arhivele istorice, nu si in memoria oamenilor.

Istanbul2NOUA ROMA

Constantin cel Mare refondeaza orasul in 333 si face din el noua sa capitala. In aceasta epoca s-au folosit diferite denumiri precum DEUTERA ROME („a doua Roma” in greaca). BYZANTIAS ROME („Roma Bizantina”), ALMA ROMA (Roma ferttila sau inima/sufletul Romei) si NOVA ROMA.

Numele NOUA ROMA a ramas inscris in al treilea canon al Conciliului de la Constatinopol din 381. Identificarea orasului cu Romas si cu imperiul roman a ajuns sa fie atat de mare incat mai tarziu s-au generalizat alte denumiri precum cea araba RUMIYYAT AL – KUBRA („Marele oras al romanilor”) sau cea persa TACHT – E RUM („tronul romanilor”)

CONSTANTINOPOL

Numele cel mai folosit din secolul al IV-lea a fost KONSTANTINOUPOLIS , literalmente, „Orasul lui Constantin”. Obiceiul de a da oraselor numele conducatorilor lor este asadar vechi si continua si azi, daca ne gandim la metropole precum Washington sau Leningrad / Sankt Petersburg.

ISTANBUL

De la numele Constantinopol se pare ca provine si numele de Istanbul. In sec. al X-lea, un geograf arab Al-Masudi observa faptul ca grecii isi numeau orasul simplu, POLIS si ca, atunci cand doresc sa accentueze ca este vorba de capitala imperiului, datorita dimensiunilor sale, o numesc STAN POLIN.

Denumirea de Istanbul a devenit oficiala abia in 1930 odata cu promulgarea Legii Serviciului Postal.

TARIGRAD

In lumea slava, denumirea traditionala a orasului Istanbul era TARIGRAD. Acest nume a inceput sa fie folosit in slava ecleziastica veche si inseamna „ORASUL TARULUI”. Numele nu se mai foloseste, insa a supravietuit termenul sloven CARIGRAD, ce este folosit si in prezent.

MIKLAGARD

Vikingii au avut contact cu Bizantul incepand din sec. al IX-lea. Cel putin trei secole, elementul nordic a fost foarte important in capitala bizantina, mai ales datorita garzii armatei bizantine, formata in principal din barbati recrutati din Scandinavia. Pentru toti acestia, Constantinopol era MIKLAGARD, adica „orasul mare”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.