LIFE-STYLE & HOBBY, Cinema - Filme

Filme de Radu Muntean, Adina Pintilie, Florin Şerban – printre Avanpremierele toamnei la Les Films de Cannes à Bucarest, 2018

Click pentru a mări imaginea

Ediţia a 9-a a Les Films de Cannes à Bucarest prezintă şi în 2018 avanpremierele româneşti ale toamnei, filme care au fost premiate la Berlin, Locarno sau Sarajevo iar acum urmează să îşi înceapă aventura pe ecranele româneşti.

Les Films de Cannes à Bucarest îşi propune să sprijine concret, începând cu ediţia 2018, distribuţia de film românesc sau în limba română prin acordarea unui suport de distribuţie în valoare de 5.000 de euro. Sprijinul este oferit de către DACIN SARA şi Asociaţia Cinemascop şi va fi acordat distribuitorului filmului.

Filmul câştigător va fi ales de către public – care este invitat să-şi exprime preferinţele prin vot, la finalul proiecţiilor. Câştigătorul va fi anunţat în cadrul ceremoniei de închidere a festivalului, duminică 28 octombrie 2018, de la ora 18:00, la Cinema PRO.

În secţiunea Avanpremierele Toamnei au fost incluse opt titluri, dintre care va fi ales filmul câştigător. Proiecţiile vor avea loc în prezenţa regizorilor filmelor şi a unor membri ai echipelor de filmare, care vor rămâne la final pentru discuţii cu publicul.

 Un om la locul lui, primul film al regizorului Hadrian Marcu, este şi prima proiecţie din această secţiune. El va putea fi văzut sâmbătă, 20 octombrie 2018, la Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 16.00. Un om la locul lui spune povestea lui Petru, inginer într-o companie multinaţională, care se pregăteşte să se căsătorească cu iubita sa. Lucrurile iau o turnură neaşteptată atunci când amanta lui Petru suferă un accident grav de muncă. În rolurile principale îi regăsim pe Bogdan Dumitrache, Ada Galeş, Mădălina Constantin şi Adrian Titieni.

 Alice T, cel mai recent film regizat de Radu Muntean (Marţi, după Crăciun – 2010, Un etaj mai jos – 2015), o co-producţie România-Franţa-Suedia, va putea fi văzut duminică, 21 octombrie 2018, la Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19:30. Filmul o are ca protagonistă pe tânăra Andra Guţi, în rolul unei fete de 17 ani cu o adolescenţă complicată – rol pentru care actriţa a câştigat premiul pentru interpretare la Festivalul de Film de la Locarno.

 Luni, 22 octombrie 2018, de la ora 20:30, publicul va avea ocazia să descopere Beautiful Corruption, o producţie Republica Moldova, debutul tânărului regizor Eugen Damaschin. Filmul este un amalgam de istorii bazate pe fapte reale, concentrate într-un singur erou care, în goana după dreptate, recurge la metode nu tocmai legale. Din distribuţie fac parte Valeriu Andriuţă (Donbass, de Serghei Loznitsa, După dealuri, de Cristian Mungiu) şi Igor Babiac (La limita de jos a cerului, de Igor Cobileanski).

 Distanţa dintre mine şi mine, primul lungmetraj semnat de Mona Nicoară după documentarul Şcoala noastră, se va vedea marţi, 23 octombrie 2018, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Ţăranului. Filmul o are în centru pe Nina Cassian, poetă avangardistă, compozitoare şi graficiană, a cărei viaţă a fost o luptă între estetică şi etică. Prin cruntele realităţi ale fascismului, comunismului şi exilului în capitalism, cea mai fascinantă femeie din literatura română şi-a păstrat libertatea interioară şi credinţa copilărească într-un basm utopic.

 Miercuri, 24 octombrie 2018, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Ţăranului va fi proiectat Lemonade, filmul de debut al Ioanei Uricariu care a avut premiera în 2018 la Berlinală şi pentru care realizatoarea a câştigat premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Sarajevo. Lemonade spune povestea Marei, o soră medicală din România care se vede nevoită să-şi tempereze proiecţiile despre visul american – odată ajunsă la faţa locului. Filmat preponderent în America de Nord, Lemonade, „un film dramatic cu accente de thriller„, o are ca protagonistă pe Mălina Manovici şi a fost selectat în peste 25 de festivaluri şi achiziţionat spre distribuţie în 12 teritorii.

 Joi, 25 octombrie 2018, de la ora 20:00, va fi proiectat cel mai recent film regizat de Florin Şerban (Eu când vreau să fluier, fluier, câştigător al unui Urs de Argint la Berlin, în 2010). Dragoste 1: Câine, este o poveste care se petrece în Transilvania, undeva în munţi. Într-o dimineaţă, Simion găseşte în pădure o femeie bătută. La început, încearcă să afle cine a bătut-o. Apoi, încearcă să o iubească. Filmul este prima parte a Trilogiei Dragostei şi îi are pe Valeriu Andriuţă şi pe Cosmina Stratan în rolurile principale.

 Touch Me Not, debutul Adinei Pintilie, câştigător al Ursului de Aur la Berlin 2018, va fi proiectat duminică, în Ziua de Aur a Les Films de Cannes à Bucarest, de la ora 13:30, la Cinema PRO. Filmul vorbeşte despre nevoia de contact uman şi teama de intimitate, despre cum putem iubi fără să ne pierdem pe noi înşine. Laura, Tomas şi Christian pornesc într-o aventură terapeutică de combatere a mecanismelor de autoapărare şi înfruntare a tabuurilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.