LIFE-STYLE & HOBBY, Cinema - Filme, Festivaluri

Festivalul de Film de la Cannes 2017: Satira despre o galerie de artă, „The Square”, a obţinut Premiul Palme d’Or. Concluziile unei ediţii aniversare

Juriul celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes şi-a ales câştigătorii, preşedintele juriului, Pedro Almodóvar, alături de ceilalţi membri, acordând premiul Palme d’Or regizorului suedez Ruben Östlund pentru filmul satiric “The Square”, o peliculă despre lumea artei, cu mult umor, conform Mediafax.

În onoarea celei de-a 70-a aniversări, juriul a creat un premiu special pentru actriţa Nicole Kidman, care a jucat în patru filme în acest an, proiectate la Cannes, inclusiv în lungmetrajele din competiţie, “The Killing of a Sacred Deer” şi “The Beguiled,” dar şi în cel de-al 2-lea sezon al “Top of the Lake” şi în proiecţia specială a “How to Talk to Girls at Parties.”

Trofeul Grand Prix a mers către regizorul filmului “BPM (Beats Per Minute),” Robin Campillo, care a venit cu un film profund uman despre lupta din anii 90 contra SIDA, plasată în Franţa, pe fondul mişcării pentru drepturile persoanelor gay. “BPM” marchează prima prezenţă a regizorului francez Campillo în competiţia Festivalului de la Cannes.

Premiul pentru cel mai bun regizor i-a revenit Sofiei Coppola pentru “The Beguiled,” o adaptare a romanului lui Thomas Cullinan despre Războiul Civil, despre un soldat rănit unionist care se refugiază într-o şcoală de fete din Virginia.

Una dintre surprizele serii a fost că juriul Cannes a adorat premiul pentru cel mai bun scenariu filmului “The Killing of a Sacred Deer” (co-scris de Yorgos Lanthimos şi Efthimis Filippou) dar şi filmului “You Were Never Really Here”, regizat de Lynne Ramsay.

Ţinând cont că regizoarele Lynne Ramsay şi Sofia Coppola nu au reuşit să ia premiul cel mare înseamnă că Jane Campion rămâne singura regizoare care câştigă Palme D Or în cei 70 de ani de festival.

Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Joaquin Phoenix pentru „You Were Never Really Here”.

Premiul pentru cea mai bună actriţă a fost acordat de către Irene Jacob şi Paolo Sorrentino actriţei de origine germană Diane Kruger pentru interpretarea din filmul lui  Fatih Akin „In the Fade”.

La acceptarea premiului său, Kruger a transmis un mesaj pentru toţi cei care, asemeni personajului său, „au supravieţuit unui act de terorism şi care încearcă să se recompună şi să îşi vadă de viaţă după ce au pierdut totul. Ţineţi minte că nu sunteţi uitaţi.”

Regizorul rus Andrey Zvyagintsev a câştigat Premiul juriului pentru „Loveless”.

Premiul Camera d’Or, decernat pentru cel mai bun film din oricare secţiune a întregului festival, a mers către regizoarea Léonor Serraille pentru filmul “Jeune femme” (Montparnasse-Bienvenüe), care a avut premiera în secţiunea Un Certain Regard. Filmat la Paris, lungmetrajul surprinde povestea unei tinere franţuzoaice dezorientată în urma unei despărţiri recente.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.