LIFE-STYLE & HOBBY, Stiinta & Tehnologie

Emilia Morosan a creat un aliaj metalic de patru ori mai rezistent decat titanul

O echipa de cercetatori americani condusa de romanca Emilia Morosan de la Universitatea Rice, Houston, a creat un metal super-dur in laborator, prin topirea impreuna a titanului si a aurului, obtinand cel mai dur aliaj cunoscut care se dovedeste compatibil cu tesuturile vii.

Emilia MorosanMaterialulul nou creat este de patru ori mai rezistent decat titanul pur si are aplicatii medicale, prelungind durata de viata a implanturilor, spun membrii echipei de cercetatori. In momentul de fata, implanturile de genunchi si de sold conventionale trebuie sa fie inlocuite din cauza uzurii dupa aproximativ 10 ani.

Emilia Morosan a declarat ca duritatea aliajului, impreuna cu marea sa biocompatibilitate, face din el un „compus din generatia urmatoare extinzand in mod substantial durata de viata a implanturilor dentare si a protezelor articulare”. Acesta poate avea, de asemenea, aplicatii in industria de foraj, in cea a materialelor sportive si in multe alte domenii potentiale, a adaugat Emilia Morosan.

Titanul este unul dintre putinele metale in jurul carora oasele umane sunt capabile sa creasca ferm, aceasta proprietate permitandu-i sa fie utilizat pe scara larga in medicina si stomatologie.

Emilia Morosan s-a nascut in 1976, la Suceava. A terminat studiile la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si a obtinut titlul de doctor in 2005 la Universitatea din Iowa. Dupa ce a lucrat o perioada de timp la Universitatea Princeton, a devenit profesor-asistent de fizica, astronomie si chimie la Rice University.

In anul 2010, cercetatoarea romanca a fost premiata de presedintele american Barack Obama la gala Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers (PECASE).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.