Telecom & IT-C & Online, INTERNATIONAL, Electronice & Gadget

Japonia & Armata Cibernetică – cu gândul și la securizarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2020

Japonia intenționează să implementeze programe malware împotriva adversarilor în cazul în care țara este atacată, conform ZDNet.

Sursă foto: ZDNet

Ministerul Apărării Japonez va crea și va menține arme cibernetice sub forma de programe malware pe care intenționează să le utilizeze într-o capacitate defensivă.

Odată creat acest malware, constând din viruși și backdoors, va deveni prima armă cibernetică din Japonia.

Malware-ul se așteaptă să fie finalizat până la sfârșitul anului fiscal curent și va fi creat de către contractori externi și nu de către angajații guvernamentali.

Nu sunt disponibile informații oficiale cu privire la capabilitățile malware-ului sau la scenariile exacte în care guvernul intenționează să îl folosească, deși un grafic publicat de guvern sugerează că malware-ul va fi folosit numai când instituțiile japoneze vor fi atacate și numai împotriva atacatorului.

Japonia intra pe câmpul de luptă cibernetic

Vestea vine ca urmare a extinderii și modernizării armatei japoneze – pentru a ține pasul cu vremurile moderne, dar și pentru a contracara amenințarea militară chineză ce continuă să crească în regiune.

Ca parte a acestui efort de modernizare, guvernul japonez intenționează să extindă accesul militar la „cibernetică”, pe care NATO l-a declarat oficial ca fiind un câmp de luptă în iunie 2016, alături de aer, pământ și mare.

Japonia devine doar cea mai recentă țară care recunoaște oficial că deține și dezvoltă arme cibernetice, pe lângă SUA, Marea Britanie și Germania.

Israelul, China, Rusia, Coreea de Nord și Iranul sunt țări care dețin, dezvoltă și folosesc agresiv armele cibernetice, dar nu au recunoscut-o niciodată oficial.

Guvernul din Tokyo a declarat că speră că doar prin faptul că deține arme cibernetice, acest lucru ar împiedica potențialii dușmani să atace țara.

Pe de altă parte, SUA – țara cu una dintre cele mai mari și mai periculoase sortimente de cibernetice – este în permanență atacată de hackerii chinezi, ruși, iranieni și nord-coreeni.

Aceasta este și a doua oară când guvernul japonez încearcă să creeze un arsenal cibernetic după o încercare eșuată în 2012, când a contractat compania Fujitsu să creeze malware-ului „Search & Destroy”.

Japonia planifică să „atace” preventiv dispozitivele IoT ale cetățenilor săi

Guvernul japonez dorește să asigure securitatea dispozitivelor IoT (Internet of Things) înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 și să evite atacurile de tip Olympic Destroyer și VPNFilter, conform ZDNet.

Potrivit unui raport al Ministerului de Interne și al Comunicațiilor, atacurile care vizează dispozitivele IoT au reprezentat două treimi din toate atacurile cibernetice din anul 2016.

La începutul acestui an, guvernul a adoptat legislația care permite angajaților Institutului Național de Tehnologii Informaționale și Comunicații (NICT) să intre în dispozitivele cetățenilor IoT utilizând parole slabe.

Frica privind atacurile cibernetice este justificată. Hackerii de stat ruși au lansat malware-ul Olympic Destroyer înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, care a avut loc în Coreea de Sud la începutul anului 2018 drept răzbunare după ce Comitetul Internațional Olimpic a interzis sutelor de sportivi ruși să concureze.

De asemenea, hackerii ruși au construit un botnet de routere de casă și dispozitive IoT – denumit VPNFilter – pe care serviciile de informații secrete ucrainene au declarat că intenționau să le utilizeze pentru a împiedica difuzarea finalei Ligii Campionilor UEFA din 2018, care urma să aibă loc la Kiev, Ucraina în acel an.

Decizia guvernului japonez de a se loga în dispozitivele IoT ale utilizatorilor a provocat o revoltă în Japonia. Mulți au susținut că acest lucru este un pas inutil, deoarece aceleași rezultate ar putea fi obținute prin trimiterea unei alerte de securitate tuturor utilizatorilor, deoarece nu există nicio garanție că utilizatorii găsiți că folosesc parole ușor de ghicit își vor schimba parolele după ce au fost notificați în mod privat.

Cu toate acestea, planul guvernului are meritele sale. Multe din dispozitivele IoT și botnet-urile de routere de astăzi sunt construite de hackeri care preiau dispozitive cu parole implicite sau ușor de ghicit.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.