Telecom & IT-C & Online, Electronice & Gadget

Huawei Kirin 990 este un procesor mobil cu 5G încorporat ce nu va avea nevoie de un modem separat

Sursa – Huawei

După ce Samsung a anunțat Exynos 980, primul procesor al companiei cu un modem integrat 5G şi Qualcomm a anunțat, de asemenea, că are o platformă mobilă integrată 5G care acceptă tehnologia undei milimetrice (undă mm), la IFA 2019, Huawei dezvăluie Kirin 990 5G, pe care îl numește „primul  SoC 5G al industriei”, conform Engadget. Noul chipset are un radio de bord care îl face compatibil cu standardul de rețea apare la nivel mondial, deși sistemul Huawei nu acceptă mmwave.

Chipset-urile anterioare 5G aveau nevoie de modemuri separate pentru noul standard.

Snapdragon 855 de la Qualcomm, de exemplu, era compatibil cu modemul X50 5G-friendly al companiei, dar avea un modem LTE X24. Această cursă de livrare a primului procesor mobil cu propriul său radio 5G este aproape lipsită de sens până când rețelele și dispozitivele sunt mai disponibile pe scară largă, dar asta nu împiedică aceste companii să-și dispute titlulul deja.

Kirin 990 5G este un chipset octa-core de 7nm care are 10,3 miliarde de tranzistori. Utilizează două nuclee mari, două mijlocii și patru mici pentru a optimiza multitasking-ul, cu viteze de 2,86GHz, 2,36GHz și respectiv 1,95GHz. 990 5G are și un procesor grafic Mali G76 cu 16 nuclee, care ar trebui să ofere multă putere pentru jocuri mobile, precum și o memorie cache inteligentă încorporată pentru a reduce lățimea de bandă cu până la 15%.

Sursa – Engadget

Dar Huawei vrea să atragă atenția asupra 5G și AI. Reprezentanții companiei au declarat la Berlin că Kirin 990 5G poate atinge până la 2,3 Gbps la descărcare și până la 1,25 Gbps la încărcare. Pentru comparație, modemul Snapdragon X55 poate atinge până la 7 Gbps, dar cipul Qualcomm acceptă tehnologia mai rapidă mmwave, în timp ce Huawei nu. În plus, Qualcomm încă mai are până va anunța un procesor real cu 5G integrat.

Având în vedere că AI este „înfricoșătoare”, Huawei a subliniat, de asemenea, că unitățile de procesare neuronală (NPU) ale lui Kirin 990 5G pot fi utilizate pentru sarcini precum recunoașterea feței și a vocii. Noul SoC vine cu un NPU dual-core mare și un nucleu minuscul pentru aplicații cu putere redusă.

Alte componente ale Kirin 990 5G includ un procesor de semnal de imagine din generația a 5-a care permite noua tehnologie de reducere a zgomotului la nivel DSLR despre care Huawei spune că este primul pe un smartphone.

Însă până când nu vom vedea Kirin 990 5G într-un mobil, va fi dificil să evaluăm beneficiile promise.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.