LIFE-STYLE & HOBBY, Cinema - Filme

Decernarea premiilor BAFTA

Academia Britanica de Film premiază cele mai importante producții de pe ecranele cinematografelor britanice din cursul anului precedent. Premiile din 2014 au avut loc duminica seara, pe 16 februarie, la Royal Opera House din Covent Garden, Londra.

PremiileBafta2014Academia Britanică de Film, Artă și Televiziune (BAFTA) sprijină, promovează și dezvoltă cele mai mari realizări din domeniul filmului, jocurilor video şi programelor de televiziune, prin identificarea și recompensarea excelenței, a specialiștilor revoluționari și a publicului.

Anul acesta, pelicula “12 Ani de Sclavie” a câştigat marele premiu BAFTA pentru cel mai bun film al anului, iar actorul britanic Chiwetel Ejiofor a primit distincţia pentru cel mai bun actor într-un lungmetraj. Productia “Gravity” a primit trofeul pentru cel mai bun film britanic.

Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar nu i-a revenit, conform asteptarilor tuturor, lui Michael Fassbender (actor irlandezo-german) in rolul din “12 Years a Slave”, considerat favorit, ci somalezului Barkhad Abdi, in pelicula “Captain Phillips”. Actorul a castigat trofeul chiar la debutul sau actoricesc, considerat o revelatie. In schimb, fara nici o surpriza, cea mai buna actrita a fost desemnata australianca Cate Blanchett in “Blue Jasmine”, in timp ce premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar l-a primit americanca Jennifer Lawrence, insa actrita nu a fost prezenta la ceremonie.

Trofeul pentru cel mai bun regizor i-a revenit mexicanului Alfonso Cuaron, pentru “Gravity”.

Actriţa britanică Helen Mirren a fost recompensată cu cea mai înaltă distincţie – Fellowship – pentru contribuţia ei extraordinară adusă industriei cinematografice.

 

„Aceasta este cea mai mare recompensă profesională pe care pot să mi-o imaginez, cu siguranţă una la care nu am visat niciodată pe vremea când eram elevă la Westcliff-on-Sea, în comitatul Essey. Faptul că m-am alăturat acelei liste de nume legendare este copleşitor”, a declarat Helen Mirren. Aceasta si-a început cariera in cinematografie în anii ’70, si are o relaţie specială cu aceste premii britanice, fiind recompensată cu patru BAFTA, inclusiv unul pentru rolul din Regina/ „The Queen”, un rol care i-a adus şi premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă. Helen Mirren a primit titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic în 2003.

 

Iata lista completa a castigatorilor:

Cel mai bun film – 12 Years a Slave

Cel mai bun film britanic – Gravity

Cel mai bun actor – Chiwetel Ejiofor in 12 Years a Slave

Cea mai buna actrita – Cate Blanchett in Blue Jasmine

Cel mai bun actor in rol secundar – Barkhad Abdi in Captain Phillips

Cea mai buna actrita in rol secundar – Jennifer Lawrence in American Hustle

Cea mai buna regie – Alfonso Cuarón in Gravity

Cel mai bun scenariu – American Hustle (2013): Eric Singer, David O. Russell

Cel mai bun scenariu adaptat – Philomena (2013): Steve Coogan, Jeff Pope

Cea mai buna regie de imagine – Gravity (2013): Emmanuel Lubezki

Cel mai bun machiaj – American Hustle, Evelyne Noraz, Lori McCoy-Bell

Cele mai bune costume – The Great Gatsby (2013)

Cea mai buna coloana sonora – Gravity (2013): Steven Price

Cel mai bun film strain – The Great Beauty (2013): Paolo Sorrentino

Cel mai bun film de animatie – Frozen

Cel mai bun documentar – The Act of Killing

 

Sursa : Bafta.org.,  www.hbo.com

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.