LIFE-STYLE & HOBBY, Cinema - Filme, Festivaluri

De la ascensiunea extremei drepte în Franţa la protestele anti-Putin din Rusia – Cinepolitica, 2017

Un film care a încins spiritele pe scena politică a Franţei la începutul unui an electoral este unul din titlurile din competiţia Festivalului Internaţional Cinepolitica (20 – 23 aprilie 2017, Cinema Elvira Popescu, Bucureşti). Chez nous / Patria e a noastră / This Is Our Land, în regia lui Lucas Belvaux, spune povestea unei asistente medicale apolitice, care ajunge într-un mod neprevăzut se fie activistă în cadrul unei formaţiuni ultra-naţionaliste din Franţa. Deşi unicul ei scop era acela de a-şi ajută comunitatea, Pauline va fi prinsă în vâltoarea xenofobiei şi demagogiei inoculate de doctrina partidului.

Producţia a stârnit controverse, fiind pusă la zid mai ales de liderii Frontului Naţional francez şi acuzată că urmăreşte defăimarea organizaţiei chiar înainte de alegerile în care Marine Le Pen candidează cu şanse importante. Regizorul Lucas Belvaux îşi susţine cu tărie discursul, afirmând că filmul sau îşi propune să provoace o dezbatere obiectivă asupra populismului şi a pericolului său uriaş, în niciun caz nu este un act de sabotaj sau propagandă. Filmul a fost deja prezentat în cadrul unor festivaluri importante şi urmează cu siguranţă un circuit global, într-un an fierbinte pentru statutul Occidentului.

Un alt titlu care concurează pentru Trofeul Cinepolitica este Putin Forever? / Putin pentru totdeauna?, un documentar realizat cu foarte mult curaj de Kiril Nenashev despre protestele din Rusia, care au avut loc în 2011 – 2012. În film se regăsesc imagini de arhivă extrem de importante, surprinse chiar în momentele cele mai aprinse şi tensionate ale încercărilor de revoluţie anti-Putin.

Citește continuarea pe SIGLA-LiterNet_mic

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.