LIFE-STYLE & HOBBY, Cinema - Filme

Curiozitati despre filmul Titanic

TitanicUnul dintre cele mai titrate filme din istorie, premiat cu 11 premii Oscar si cu 4 premii Golden Globe, este TITANIC, aparut in 1997, regizat de James Cameron.

 

Synopsis: Brock Lovett ( Bill Paxton ) este un cautator de comori care incearca sa recupereze vechi artefacte impreuna cu echipa sa de pe epava Titanicului, un vapor urias care s-a scufundat in Oceanul Atlantic in 1912, dupa ce s-a izbit de un iceberg.

Lovett cauta diamante si pietre pretioase, dar descopera un portret al unei tinere fete care nu poarta altceva decat un colier. Cand Rose (Gloria Stuart) , in varsta de 102 ani, spune ca ea este tanara din portret, actiunea se muta in 1912 in Southampton, unde pasagerii se urcau la bordul navei Titanic.

Printre ei se aflau tanarul Jack Dawson ( Leonardo DiCaprio ) si Rose DeWitt Bukater ( Kate Winslet ) care se intorcea in Philadelphia cu logodnicul ei, Cal Hockley (Billy Zane), un instarit om de afaceri. In timpul calatoriei, Rose se indragosteste de Jack, iar Cal incearca sa se razbune.

Intre timp, Titanicul se ciocneste de un iceberg si apa navaleste in compartimentele din fata. Cal continua sa-i urmareasca pe Jack si pe Rose, iar in tot acest timp uriasa nava incepe sa se scufunde .

Mor foarte mulți oameni, dar cei 2 încearcă să reziste în apa rece ca gheața.

Tânărul moare de hipotermie sub ochii iubitei lui, Rose, care este salvată de o barcă de salvare care se întorsese să caute supraviețuitori.

 

Poate v-ar interesa si cateva curiozitati legate de turnarea filmului .


Pentru anumite cadre cu epava s-a construit un platou intreg si mai apoi a fost scufundat.
Pentru majoritatea cadrelor cu epava, in schimb, s-a folosit chiar epava originala a vasului, fiind necesare 12 scufundari si mai multe ore de filmari pentru doar 12 minute de aparitie in film.


Scena in care Rose il cauta pe Jack sa ii multumeasca pentru ca i-a salvat viata, a fost improvizata de Kate Winslet si Leonardo di Caprio, la cererea lui James Cameron.


James Cameron a fost de neclintit in decizia lui de a nu include nici un cantec in film, nici macar pe genericul de final. Dar compozitorul filmului a vorbit in secret cu textierul si cu Celine Dion pentru a scrie “My Heart Will Go On“ si sa inregistreze un demo, care ulterior i-a fost prezentat lui Cameron. Cantecul a castigat un Oscar.


Exteriorul vaporului in marime naturala a fost construit intr-un rezervor pe o plaja din Mexic. Constructia a inceput in ziua celei dea 85-a aniversari a lansarii oficiale a Titanicului adevarat, pe 31 mai 1996. Platoul a fost orientat astfel incat vantul care bate sa duca fumul in directia potrivita.


Pentru scena in care apa navaleste in sala Marii Scari, realizatorii au avut la dispozitie o singura dubla deoarece intregul platou si toate decorurile au fost distruse in urma valului.


Gloria Stuart, desi avea doar 86 de ani, a fost machiata pentru a arata de 101.

 

Costurile de 200 milioane dolari ale filmului au depasit costul de constructie al Titanicului adevarat, aceasta daca excludem efectul inflatiei cumulate.

 

Dupa filmari, ramasitele platoului in marime naturala au fost vandute la fier vechi.


Pe platourile de filmare, animalul de companie (o soparla) al lui Leo Di Caprio a fost calcat de un camion, insa cu ingrijiri medicale s-a insanatosit.


Cand James Cameron a scris scenariul pentru Titanic, personajele Rose DeWitt Bukater si Jack Dawson erau pur fictive. Insa dupa ce scenariul a fost terminat, s-a descoperit ca la bordul Titanicului chiar a fost un J.Dawson care a murit in naufragiu. Acest J. Dawson era de fapt Joseph Dawson, nascut in Dublin, in septembrie 1888. Corpul sau a fost scos din apele oceanului si a fost inmormantat intr-un cimitir din Nova Scotia, impreuna cu alte victime ale naufragiului. Astazi, mormantul lui, numarul 227, este cel mai vizitat din tot cimitirul.


Titanic a fost filmul cu cele mai multe nominalizari la Oscar, insa n-a castigat premiul pentru nici o categorie a actorilor.


In timpul filmarilor, Kate Winslet a facut pneumonie.


Mainile care apar in cadrul schitei lui Rose, nu sunt ale lui Leonardo di Caprio, ci ale lui James Cameron. Stangaci, a fost filmat in oglinda astfel incat sa para ca sunt ale lui di Caprio.


Aproximativ 120 de tone de apa au fost consumate in timpul filmarii scenei lui Eric Braeden ( Victor din serialul “ Tanar si nelinistit “).Braeden a afirmat ca niciodata in viata lui n-a fost mai speriat decat atunci cand se pregatea pentru ce urma sa filmeze, din moment ce nu era posibila o repetitie fizica.


Rose spune de 80 de ori in film „Jack”.

Atat Kate Winslet cat si Leonardo di Caprio au invatat sa danseze polka pentru scenele petrecerii .

Kate Winslet si Leonardo di Caprio s-au reintalnit pe platouri dupa 11 ani in filmul Revoltionary Road.

Atunci cand a primit premiul OSCAR, James Cameron a exclamat : „I’m the KING OF THE WORLD “ !

 

Sursa informatii: Cinemax RX

One Comment

  1. In mod special am apreciat ” curiozitatile ” , bravo !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.