LIFE-STYLE & HOBBY, Cinema - Filme

Condiţia umană – El ciudadano ilustre / Cetăţeanul de onoare la TIFF, 2017

El ciudadano ilustre / Cetăţeanul de onoare are aura aceea a proiectului făcut fără compromisuri şi cu un simţ extrem de acut al realităţii. Filmul regizat de Gastón Duprat şi Mariano Cohn se transformă într-o introspecţie asupra propriei vieţi, la care protagonistul Daniel Mantovani (Oscar Martínez) ajunge să recurgă.

El revine în ţara natală, Argentina, loc unde – sugerează autorii – maşinile se strică în momentele cele mai nepotrivite, clădirile sunt într-o stare avansată de degradare, lumea nu pare să facă mare lucru şi vechile traume devin totodată cele noi. O zonă aflată în suspensie.

Daniel, scriitor laureat al premiului Nobel, se întoarce în Salas, un orăşel oarecare de unde doar întâmplarea face ca el să se tragă. Autorităţile acestui loc uitat de lume reuşesc să îl convingă să vină pentru a primi un premiu. Individ devenit ursuz, care nu mai acceptă să iasă în public, Daniel va regreta decizia revenirii după patruzeci de ani, timp în care şi-a ocolit trecutul, dar totodată s-a hrănit creativ din el. Toate scrierile lui îşi au de fapt originea aici.

Citește continuarea pe SIGLA-LiterNet_mic

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.