Competitii & FanClub

Soci 2014 – deschidere fastuoasa a Olimpiadei de Iarna

soci Vineri seara, pe 7 februarie 2014, la ora 20.14 a inceput pe Stadionul Olimpic Fisht din Soci, ceremonia de deschidere a celei de-a XXII-a editii a Jocurilor Olimpice de iarna.

Cea mai scumpa Olimpiada din istorie (peste 50 de miliarde de dolari) a starnit multe controverse, dar Rusia a reusit sa reduca la tacere criticii printr-o ceremonie de deschidere superba, in care spectacolul de lumina si culoare a fost la inaltime.

Coregrafia pregatita de organizatori te facea in multe momente sa te intrebi daca traiesti o realitate sau totul este o iluzie. Imaginile s-au completat perfect cu fondul sonor si au starnit admiratie.

Ceremonia a pus accent pe geografia si istoria Rusiei, totul fiind redat intr-un decor feeric. S-a inceput cu o prezentare a zonelor geografice din Rusia, care au plutit incredibil deasupra stadionului, pentru ca apoi in scena sa intre 500 de oameni imbracati in 500 de costume populare diferite, in functie de zona din care faceau parte.

Dupa aproximativ 30 de minute, a urmat ( intr-o ordine cel putin aleatorie) defilarea sportivilor care vor capta toata atentia in urmatoarele saptamani.

Cei 24 de sportivi romani prezenti la Jocurile Olimpice au avut o costumatie atipica fata de cea folosita de ceilalti concurenti, care au adoptat in special culori vii. Sportivii romani au intrat in arena la numarul 61 si  purtatoare de drapel a fost Eva Tofalvi.


O pata de culoare – la propriu si la figurat – au fost cei din insulele Cayman, in bermude rosii si slapi Cea mai mare delegatie a fost cea a Canadei, cu peste 200 de sportivi.

Dupa defilarea celor 88 de tari, organizatorii au revenit la coregrafiile magice, ce au continuat sa redea istoria Rusiei. O troica trasa de cai luminati a adus soarele, totul petrecandu-se deasupra catedralei Sfantului Vasile, ale carei turle s-au inaltat apoi la cer.

Pe suprafata pe care sportivii se vor intrece in urmatoarele saptamani au fost proiectate imagini uimitoare. O furtuna pe mare l-a adus in scena pe Petru cel Mare, care avea ulterior sa asiste si la Revolutia Rusa, totul fiind prezentat intr-un rosu extrem de aprins.

Lev Tolstoi, un adevarat simbol al Rusiei, nu putea lipsi din peisaj, astfel ca „Razboi si Pace” a fost prezentat intr-un spectacol total de dans furnizat de Baletul din Moscova.
Partea artistica s-a incheiat cu un episod din secolul XX, care a redat modul in care s-a produs reconstructia Moscovei.

Dupa ce Vladimir Putin a declarat Jocurile oficial deschise, festivitatea s-a incheiat cu intrarea in arena a „porumbeilor pacii” si arborarea drapelului Comitetului Olimpic International.
Flacara olimpica a fost adusa pe arena Fist de jucătoarea de tenis Maria Sarapova si a fost purtata de Maria Isinbaieva, Alexandr Karelin si Alina Kabaeva, fiind aprinsa de fosta patinatoare Irina Rodnina si hocheistul Vladislav Tretiak.

Evenimentul a durat peste doua ore si jumatate. S-au folosit 3500 de artificii care au cantarit aproximativ 22,5 tone. De-a lungul ceremoniei au fost 3000 de performeri, care au utilizat peste 6000 de costume. Show-ul a fost compus din noua parti (printre acestea, istoria Rusiei, parada atletilor si aprinderea flacarii olimpice – conform BBC).

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.