STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, LIFE-STYLE & HOBBY, Stiinta & Tehnologie

„China Sky Eye”, cel mai mare Radiotelescop cu o singură farfurie din lume, este complet funcțional

Sursa: https://www.eurekalert.org/

Aperture Spherical Radio Telescope, din China, cunoscut sub numele de FAST, este cel mai sensibil dispozitiv de ascultare din lume, conform eurekalert.org. Telescopul radio cu o singură farfurie este format din 4.450 de panouri individuale care scanează cerul, detectând șoaptele și strigătele universului. Este situat într-o depresiune naturală a Pământului și are dimensiunea a 30 de terenuri de fotbal. Are o suprafață de colectare mai mult decât dublă față de a precedentului cel mai mare radiotelescop din lume, farfuria de 305 metri a Observatorului Arecibo, Puerto Rico. Odată cu construcția finalizată în 2016, FAST a fost supus unor teste riguroase și mai are încă un obstacol de depășit înainte de a fi considerat complet funcțional.

În câțiva ani de când FAST a funcționat, a făcut deja un progres științific semnificativ, inclusiv prin descoperirea a 130 de noi candidați pulsar, dintre care 93 au fost confirmați cu alte radiotelescoape. Prin comparație, Observatorul Arecibo din Puerto Rico a publicat descoperirea a 200 de pulsari din 1968.

Dincolo de pulsari, cercetătorii sunt în căutarea de Fast Radio Bursts (FRB) – semnalele radio inexplicabile, dar extrem de energice, care sunt mult mai puternice decât pulsarii, în ciuda faptului că sunt mult mai departe. Pe 29 august 2019, FAST a detectat câteva zeci de explozii de la FRB 121102, prima sursă repetată de FRB descoperită vreodată.

Această sursă a fost monitorizată constant de telescoape majore din întreaga lume de la descoperirea sa din 2012. FAST, cu toate acestea, a fost primul telescop care a detectat atâtea explozii într-un timp atât de scurt, atestând sensibilitatea și puterea sa de procesare. Echipa de știință FAST analizează acum datele, care ar putea ajuta la elucidarea originii FRB. Cercetătorii remarcă faptul că semnalul a parcurs aproximativ 3 miliarde de ani-lumină prin Univers pentru a ajunge la noi. De asemenea, echipa caută hidrogen, cel mai abundent – și suspectat cel mai vechi – element din univers.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.