LIFE-STYLE & HOBBY, Delicatesuri & Restaurante

Bucataria Indiana, paradisul gustului

bucataria-indinana-cea-mai-condimentata-bucatarie-din-lume_size1Bucataria indiana ofera o gama larga de feluri de mancare, fiecare cu semnificatii diferite si cu influente regionale care isi pun amprenta pe gustul preparatelor, reflectand 5000 de ani de istorie culinara.

De-a lungul timpului, atat religia cat si civilizatiile care au invadat teritoriul indian si-au lasat amprenta in arta gatitului. Arabii si persii au lasat obiceiul de a gati cu fructe uscate, britanicii au dat pasiunea pentru ceai, iar de la portughezi au fost preluate cateva feluri de mancare, precum Xacuti.

Ingredientele de baza ale bucatariei indiene sunt orezul, faina integrala de grau, lintea,  mazarea porumbel, nautul, fasolea.
Carnea este consumata in mod diferentiat de catre populatie, baza alegerii acesteia fiind religia.  Musulmanii, de pilda, sunt privati de la carnea de porc, in timp ce hindusii nu mananca niciun produs din carne de vita. Adeptii jainismului nu consuma niciun fel de carne, ba chiar evita ceapa si usturoiul.

Painea se gaseste in multe  varietati, cum ar fi: Chapati, Phulka, Puri, Roti, Bajra Rotla, Bhatoora etc.  Ele se diferentiaza in functie de tipul de cereale utilizat pentru a le pregati, iar altele depind de umpluturi.
Insa arta gatitului este garantata de folosirea condimentelor; utilizate singure sau in combinatie ele creaza in final o simfonie de arome, culoare si gust.

Ardeiul iute, usturoiul, mustarul negru, asafoetida, sofranul, dafinul, se gasesc in bucataria oricarui indian. Un amestec de condimente foarte popular este garam  masala, un praf ce include 5 mirodenii uscate, de obicei scortisoara, cardamom, cuisoare, coriandru si menta. Mancarurile dulci sunt de obicei aromate cu sofran, nucsoara si esenta de petale.

In Delhi a aparut bucataria tandoori care a depasit granitele Indiei, facand “cariera” in lumea occidentala. Secretul acesteia este folosirea cuptorului de lut Indian – tandoor – care are forma unui ulcior si este ingropat in pamant pana la gat. In el se prepara carnea peste care este turnata o marinata ce contine  condimente amestecate cu iaurt si lamaie.

O reteta modificata a Chicken tikka masala a fost declarata mancare nationala in Regatul Unit al Marii Britanii.

Diversitatea este cuvantul care descrie cel mai bine India, dar si bucataria indiana. Fiecare regiune are retetele si condimentele ei specifice , dar au in comun explozia de arome unice.

Sursa: Wikipedia si www.best indian food recipe

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.