LIFE-STYLE & HOBBY, Vacanta & Calatorii

Brazilia – Ghid pentru Consumatori

Brazil_WorldCup_2014In aceasta seara, Campionatul Mondial debuteaza de la ora 21.00 (ora Romaniei) cu Festivitatea de Deschidere, iar de la ora 23.00 are loc prima partida, intre Brazilia si Croatia, la Sao Paulo.

Daca ai ajuns in Brazilia si nu ai bilet la vreun meci, recomandabila este achizitionarea de aici.

 

Biletele au fost aproape toate vandute, insa recent FIFA a mai scos la vanzare cateva pachete, iar prin renuntarea unora dintre suporteri, ai sansa sa gasesti inca tichete.

 

Achizitii in Brazilia

– magazinele, in special cele din centrele mari, pot fi deschise pana la ora 10 seara sau chiar 24 de ore;

– daca vrei sa achizitionezi un suvenir de la Campionatul Mondial, trebuie sa stii ca nu exista o perioada in care te poti razgandi si renunta la achizitie, decat daca magazinul iti ofera asa ceva;

– beneficiezi de o perioada de 7 zile pentru a renunta la contract, atunci cand faci cumparaturile online sau prin telefon;

– daca suvenirul are vreun defect: pentru bunurile de folosinta indelungata (de ex. TV, haine, telefoane mobile etc.) perioada de garantie este 90 de zile; pentru produsele de uz curent (de ex. alimente, medicamente etc.) garantia este limitata la 30 de zile.

 

Telefonia mobila

– consumatorii nu pot beneficia de tarifele fixe de roaming existente in UE. Pentru a evita cheltuieli mult prea mari pentru internet sau apeluri telefonice in timpul deplasarii in Brazilia, ar fi o idee buna sa inchizi serviciul de roaming.

– daca detii un telefon quad-band, poti cumpara pur si simplu o cartela SIM pentru a evita costurile exagerate de roaming.

– daca achizitionezi o cartela pre-platita, fii atent sa nu cumperi prea mult credit, deoarece nu vei putea obtine o rambursare a creditului ramas.

 

Mancare si bautura in Brazilia

– in baruri si restaurante, preturile ar trebui sa fie indicate clar in meniu. Consumatorii lasa de obicei un bacsis de 10% din valoarea consumatiei, dar nu este obligatoriu. Uneori, aceasta suma este indicata in factura, dar daca nu vrei sa platesti bacsis, poti cere sa fie eliminat;

– aperitivele non-complementare ar trebui oferite numai daca sunt comandate in mod special. Daca ti se pun pe masa aperitive necomandate, acestea ar putea fi considerate complementare, prin urmare gratuite. Fii atent la ce ti se pune pe masa!

– in unele baruri, consumatorii primesc o bucata de hartie sau un card pe care isi pot nota bauturile pe care le-au consumat, factura finala fiind platita inainte de plecare. Daca vei pierde aceasta inregistrare, barul va factura o suma fixa care poate fi de cele mai multe ori mult mai mare decat costul bauturilor consumate. Cu toate acestea, responsabilitatea legala de a inregistra consumul apartine barului sau restaurantului si nu consumatorului.

In Brazilia, fumatul este interzis in toate locurile publice inchise, inclusiv baruri si restaurante.

 

Buna ziua – Bom dia

La revedere – Tchau

Multumesc – obrigada

Da – sim

Nu – não

Scuzati-ma – desculpa

Bani – dinheiro

 

Sursa: ECC-Net, Ghid pentru Consumatori. Info oferite de Centrul European al Consumatorilor Romania

 

Citeste si: Brazilia, destinatia sportiva a anului – seria celor 4 episoade de prezentare a oraselor-gazda ale Campionatului Mondial de Fotbal

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.