LIFE-STYLE & HOBBY, Nutritie & Sanatate, Stiinta & Tehnologie

Bajau – au fost descoperiti primii oameni adaptati genetic pentru scufundari

Sursa: National Geographic

Timp de decenii, poporul Bajau a trait pe mare, in regiunea dintre Filipine, Malaezia si Indonezia. Acestia sunt primii oameni adaptati genetic pentru scufundari.

Daca ne tinem respiratia si ne scufundam capul intr-o cada cu apa, corpul nostru intra automat in stare de „scufundare”: ritmul inimii scade, vasele de sange se subtiaza si splina se contracta, pentru a ne ajuta sa avem mai multa energie cu o cantitate redusa de oxigen.

Majoritatea oamenilor pot sa isi tina astfel respiratia pentru cateva minute, dar oamenii Bajau pot sta sub apa pana la 13 minute, la adancimi de 50-60 metri.

Un studiu din ziarul Cell dezvaluie ca o mutatie genetica (gena PDE10A) ce face splina cu 50% mai mare decat a vecinilor Indonezieni, spre exemplu, este motivul pentru care oamenii Bajau au un avantaj genetic pentru adaptarea mai usoara la viata in adancuri.

Dintre toate organele, splina nu are statut de vedeta, oamenii putand chiar sa traiasca fara ea, dar ea este responsabila pentru sustinerea sistemului imun si pentru reciclarea celulelor rosii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.