Arhitectura, Vacanta & Calatorii

Cele mai mari Moschei din lume

Locuri care impresioneaza prin arhitectura si prin grandoare, moscheile sunt locurile unde credinciosii musulmani se retrag pentru a se ruga. Iata un top al celor mai mari moschei din lume!

Masjid Al-Haram, Mecca, Arabia Saudita

Cunoscuta si ca Marea Moschee sau ca Moscheea Sfanta, Masjid al-Haram se afla in Mecca, locul in care s-a nascut profetul Mohammed. In mijlocul ei se afla templul Kaaba, locul spre care toti musulmanii din lume isi indreapta fata atunci cand se roaga.

Masjid al-Haram include atat spatii interioare cat si locuri exterioare, care gazduiesc pana la 4 milioane de credinciosi in perioada pelerinajului (Hajj), la care orice musulman ar trebui sa ajunga o data in viata.

Din 2011, moscheea a intrat intr-un program de extindere, care prevede largirea spatiilor interioare si adaugarea a doua minarete la cele noua existente.

 

Al-Masjid al-Nabawi, Medina, Arabia Saudita

Situata in centrul Medinei, Al-Masjid al-Nabawi, cunoscuta si ca Moscheea Profetului, are o suprafata de 400.500 de metrii patrati si poate primi 650.000 de credinciosi. Constructia a fost ridicata de insusi Profetul Mohammed (mormantul lui se afla tot in acest loc), dupa ce a vizitat Medina in anul 622. Initial constructia nu avea acoperis, iar cu timpul, locul a servit ca centru comunitar si scoala religioasa. Al-Masjid al-Nabawi este recunoscut in lume ca loc sfant al islamului, dupa Masjid al-Haram.

Marea moschee Istiqlal, Indonezia

Construita in anul 1978, Istiqlal din Jakarta este cea mai mare moschee din Asia. Cu o suprafata totala de 95.000 de metri patrati si cu o inaltime a minaretelor de 90 de metri, Marea Moschee Istiglal poate primi 120.000 de credinciosi. Moscheea a fost construita pentru a marca marea independenta a Indoneziei, de unde si numele sau („istiglal” este cuvantul indonezian pentru indepedenta). Moscheea are sapte intrari, iar intreaga constructie impresioneaza prin arhitectura si prin ornamente. Bolta este sustinuta de 12 coloane inalte realizate din otel inoxidabil.

 

Moscheea Hassan 2, Maroc

 

Cea mai mare din Maroc, moscheea Hassan 2 este situata in Casablanca. Constructia a fost proiectata de arhitectul francez Michel Pinseau, pe un loc langa mare. Proiectul final a fost realizat in 1993, desi termenul initial fusese in 1989. La constructia moscheei s-a folosit granitul pentru coloane, iar candelabrele sunt din sticla de Murano. In sala de rugaciune incap 25.000 de credinciosi, suprafata totala a constructiei fiind de 90.000 de metri patrati. Cel mai inalt minaret are 210 metri.

 

Moscheea Faisal, Islamabad, Pakistan

Situata in capitala Pakistanului, Islamabad, constructia a fost proiectata de arhitectul turc Vedat Dalokay si poarta numele regelui Faisa bin Abdul-Aziz al Arabiei Saudite, care a sustinut financiar acest proiect. Demararile pentru ridicarea moscheei au inceput in 1966, iar constructia propriu-zisa a inceput in 1976 si s-a terminat in 1986, costurile totale ridicandu-se la 120 de milioane de dolari. Spre deosebire de alte moschei din lume, Faisal se remarca prin elementele moderne si unice, fiind lipsita de traditionalele domuri. Capacitatea este de 5000 de metri patrati, iar numarul credinciosilor care pot fi gazduiti este de 300.000.

O alta mare moschee din Pakistan este Badshahi din Lahore. Numita si Moscheea Imparatului, Badshahi este o atractie turistica importanta. In sala de rugaciune pot fi gazduiti 10.000 de credinciosi, iar altii 100.000 se pot ruga in curtea moscheei.

 

Moscheea Seicului Zayed, Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

Cu 82 de domuri, 1.000 de coloane si cu 24 de candelabre aurite, Moscheea seicului Zayed este una dintre cele mai mari, dar si cele mai frumoase din lume.

Ea poarta numele seicului Zayed bin Sultan Al Nahyan, fondatorul si primele presedinte al Emiratelor Arabe Unite, el insusi fiind inmormantat in acest loc.

Inaugurata in 2007, moscheea are o suprafata echivalenta cu cinci terenuri de fotbal, 40.000 de credinciosi putandu-se ruga aici in acelasi timp. Moscheea are si o biblioteca unde sunt documente rare, unele avand o vechime de 200 de ani.

 

Jama Masjid, Delhi, India

Situata in Delhi, Jama Masjid („Moscheea de vineri”) este cea mai mare moschee din India, avand o capacitate de 25.000 de persoane. Constructia a fost prioectata la ordinele imparatului mogul Shah Jahan, acelasi care a ordonat ridicarea Taj Mahal-ului. Jama Masjid a fost construita in sase ani (1650-1656), fiind nevoie de munca a 6.000 de oameni. Principalele materiale folosite sunt gresia rosie si marmura alba. In 2006, intr-o zi de vineri (sfanta pentru musulmani), la aceasta moschee s-au produs doua explozii, insa nimeni nu a avut de suferit, cu toate ca in interiorul cladirii se aflau 1.000 de persoane.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.