LIFE-STYLE & HOBBY, Cinema - Filme

Abbas Kiarostami a murit la 76 de ani

Regizorul iranian Abbas Kiarostami, salutat ca unui dintre cei mai mari cineasti mondiali, a decedat in Franta in urma unui cancer, la 76 de ani, scrie AFP.

Abbas KiarostamiA doua zi dupa moartea sa, tara sa natala aduce un omagiu regizorului, incepand cu presedintele Hassan Rohani, care a salutat o „viziune diferita si profunda” asupra vietii.

Abbas Kiarostami, care a castigat Palme d’or la festivalul de la Cannes in 1997 pentru „Gustul ciresii”, a murit intr-un spital parizian. Acesta parasise Teheranul cu o saptamana inainte, pentru a fi tratat in Franta.

Nascut in capitala iraniana in 1940 intr-o familie modesta, a devenit unul dintre cei mai cunoscuti regizori iranieni in anii 1960, castigand premii la festivaluri internationale care l-au facut cunoscut din Europa pana in SUA si Japonia.

In 1999, cu „Le vent nous emportera”, despre demnitatea in munca si egalitatea barbati-femei, ii aduce Leul de Argint la Mostra din Venetia. Regizor al realului, umanist si poet, isi foloseste camera ca un microscop pentru „a face sa se nasca legaturi intre oameni”, dupa cum spunea el

A ramas in tara sa dupa revolutia islamica din 1979 si a continuat sa lucreze cu lumea cinematografiei din strainatate, tolerat de regimul religios.

Pe twitter, numerosi admiratori au citat o fraza a lui Jean-Luc Godard: „Cinemaul s-a nascut cu Griffith si se termina cu Kiarostami”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.