HR & DEZVOLTARE PERSONALA, Human Resources, Recrutare & Head-Hunting

Studiu SmartDreamers: Portretul candidatului in cautarea unui job

Job-Seeker-picUn studiu publicat pe platforma de recrutare SmartDreamers.com dezvaluie cateva caracteristici ale candidatilor la joburi cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani. Femeile prefera Marketing si Resurse Umane, in timp ce barbatii se orienteaza catre IT si vanzari.

Este stiut faptul ca sute de mii de romani se afla in cautarea unui loc de munca sau a unui serviciu mai bine platit. Cu o rata a somajului de 7,2% la nivel national – conform statisticilor oficiale, caci in realitate procentul este mai ridicat – si cu peste 150.000 de someri tineri, job hunting-ul devine o adevarata aventura, indiferent de experienta sau domeniul de activitate cautat. In acest context, SmartDreamers face o analiza a particularitatilor candidatilor la joburi, inclusiv arata care sunt zilele preferate de candidati pentru a trimite CV-uri.

 

Cei mai activi „cautatori” de job-uri

Cei mai activi candidati la joburi, dintre cei cu varsta pana in 35 de ani, sunt proaspetii absolventi de studii universitare. 11% din totalul candidatilor il reprezinta cei cu varste de 21 de ani, in timp ce 9% este procentul celor cu varste de 20 si 22 de ani.

Candidatii de 23 de ani reprezinta 8,5% din totalul aplicantilor la pozitiile disponibile, in timp ce tinerii de 24 de ani reprezinta putin peste 7%.

Conform studiului, odata ce au ajuns la 30 de ani, tinerii nu mai sunt atat de interesati de gasirea unui loc de munca, si aceasta deoarece candidatii cu varsta de peste 30 de ani acopera, in parte, in jur de 1% din totalul aplicarilor de pe platforma de recrutare.

 

Femeile prefera Marketing si Resurse Umane, iar barbatii, IT si vanzari

Vanzarile sunt in topul preferintelor, cu putin peste un sfert din totalul aplicarilor la joburi, mai exact 26%. IT-ul este cel de-al doilea domeniu de activitate preferat cu un procent de 20% din totalul aplicarilor. A treia preferinta, in procent de 15%, este Marketing-ul, urmat de Resurse Umane, cu 10% din totalul aplicarilor. Domeniul Administrativ intruneste 9% din totalul aplicarilor.

Candidatii de sex feminin prefera joburile in Marketing, 23% din totalul aplicarilor, si Resurse Umane, cu 21%. Vanzarile indica un procent de 18% din totalul aplicarilor. Persoanele de sex feminin nu se feresc de IT, astfel ca 12% din aplicarile candidatelor la joburile disponibile sunt pentru acest domeniu, in timp ce vanzarile sunt preferate in procent de 10% .

Barbatii raman consecventi domeniilor de activitate considerate tipice lor. Astfel, 26% din totalul aplicarilor „masculine” la joburi sunt pentru pozitii in IT, urmate de cele in Vanzari, care acopera 22% din total. Topul e intregit de aplicarile pentru joburi in Marketing (13%), Inginerie (9%) si Resurse Umane (6% din totalul aplicarilor).

 

Limbile straine sporesc sansele de angajare

82% din totalul candidatilor inscrisi pe platforma smartdreamers.com si-au completat CV-ul in limba romana, in timp ce 16%, in limba engleza. CV-urile in limba franceza au fost completate de 0,2% din totalul candidatilor, in timp ce 0,15% dintre candidati si-au completat CV-urile in limba germana.

Aceasta arata ca sunt preferate pozitiile in care se cere maxim limba engleza pentru angajare. Acest fapt ingreuneaza eforturile companiilor in cautare de candidatii care sa cunoasca si alte limbi straine. Pe de alta parte, denota si faptul ca cei care se specializeaza si pe alte limbi straine, in afara de engleza, au sanse mari sa isi gaseasca un job la companiile multinationale.

 

Marti si joi, zilele preferate pentru aplicarea la joburi

Conform datelor SmartDreamers, candidatii la joburi prefera zilele de marti si joi pentru aplicarea la pozitiile scoase pe piata. Aproximativ 20% dintre CV-uri sunt trimise in zilele de marti, iar 15%, in zilele de joi.

Potrivit aceleiasi analize, in apropierea week-end-ului, concentrarea se indreapta spre distractie  si relaxare, astfel ca doar circa 12% din totalul aplicarilor la joburi au loc sambata, iar putin peste 11%, duminica.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.