HR & DEZVOLTARE PERSONALA, Human Resources, Cultura Organizationala

Studiu Mercer Marsh Benefits: Mai mult de jumatate dintre angajatorii din Romania nu ofera niciun fel de flexibilitate a beneficiilor angajatilor

beneficii angajatiDesi implementarea programelor de beneficii flexibile ar reduce costurile, doar 53% din companiile din regiunea EMEA ofera angajatilor un anumit grad de flexibilitate in alegerea beneficiilor acordate. Angajatorii inca mentioneaza costul ca principal obstacol in implementarea unor astfel de programe.

Cei mai multii angajatori, mai exact 82%, considera cresterea costurilor cu angajatii ca fiind obstacolul principal in implementarea unui program cu flexibilitate in alegerea beneficiilor. In Romania, 62% din angajatori mentioneaza acest motiv ca fiind cel mai important, potrivit studiul Employee Choice realizat in EMEA de Mercer Marsh Benefits, consultant expert in design, negociere si implementare de programe de beneficii, parte din grupul Marsh&McLennan Companies.

Pe de alta parte, acelasi studiu arata ca aproape doua treimi, 43%, din respondentii care au implementat astfel de programe au afirmat ca acestea le-au adus o scadere a costurilor, in timp ce 23% sustin ca nu au generat niciun cost aditional bugetului actual de beneficii.

Un procent de 76%, in EMEA, reprezinta raspunsul pozitiv al angajatilor fata de flexibilitatea beneficiilor, in timp ce in Europa de Est s-a raportat cel mai inalt grad de satisfactie al angajatilor, 90%, dupa includerea flexibilitatii.

 

„In Romania, cu toate ca numarul companiilor care ofera flexibilitate in beneficii este inca unul mic, angajatorii care desfasoara deja aceste programe raporteaza un grad ridicat al satisfactiei angajatilor, de 78%, si afirma ca motivele principale ale implementarii programelor sunt motivarea angajatilor, pastrarea lor si mentinerea competitivitatii pe piata fortei de munca. Daca luam in considerare si faptul ca 68% din anagajatori se gandesc sa deruleze astfel de programe in urmatorii doi ani, estimam ca numarul companiilor care vor implementa programe cu flexibilitate in beneficii va creste semnificativ, in urmatorii 2-3 ani.”, afirma Daniela Barbieru, Manager Marsh Mercer Benefits Romania.

 

Potrivit luiDavid Levey – EuroPac Leader in cadrul Mercer Marsh Benefits, „din ce in ce mai multe companii constientizeaza impactul pozitiv al flexibilitatii beneficiilor atat asupra angajatilor, cat si asupra reducerii costurilor pe termen lung. Cu toate acestea, exista inca angajatori care considera ca aceste programe implica o crestere a costurilor. Este rolul HR managerilor sa analizeze sistemul de beneficii pe care il ofera in acest moment pentru a se asigura ca nu pierd oportunitati de reducere a costului”.

 

 Avantajele si provocarile flexibilitatii beneficiilor

Intrebati de provocarile pe care le presupune flexibilitatea beneficiilor, 82% din respondentii au mentionat ca importante sau foarte importante costul, in timp ce 81%, complexitatea administrarii. Avantajele, insa, reusesc sa contrabalanseze costul perceput, astfel ca 72% din angajatori sustin ca programele si-au indeplinit obiectivele, adica cu 10% mai multi fata de 2013.

„Dorinta de a fi competitivi in piata” este mentionata ca cel mai important factor pentru a implementa un astfel de program, mai exact in proportie de 56%, urmata de „motivarea anagajatilor” (55%) si de „pastrarea angajatilor” (54%). Factorii financiari isi mentin importanta din ultimii trei ani sau cunosc chiar o intensificare, „reducerea/controlul costului cu beneficiile” fiind mentionata de 11% dintre respondenti, atat in 2011, cat si in 2014. Importanta „facilitatilor fiscale”  a crescut de la 38% la 40%, in aceeasi perioada.

 

Flexibilitatea beneficiilor in regiune

Mai mult de jumatate dintre respondenti, 53%, ofera un anumit grad de flexibilitate a beneficiilor, insa acesta variaza simtitor de-a lungul regiunii. Exista mai multe tipuri de programe cu flexibilitate in beneficii:

– cu beneficii  voluntare – prin acest program, angajatii pot cumpara cu bani proprii diverse beneficii la preturi reduse, in general de pe o platforma electronica dedicata;

cu beneficii optionale – angajatii pot alege intre mai multe beneficii disponibile;

program comprehensiv de beneficii flexibile – in general, programul cuprinde beneficii de baza si optionale, dar si o suma anuala alocata fiecarui angajat si o lista din care acesta isi alege beneficiile dorite.

 

Programele comprehensive de beneficii flexibile sunt cele mai populare in Europa de Est, in timp ce in Europa de Vest si in Orientul Mijlociu sunt preferate beneficiile voluntare. Beneficiile optionale sunt cele mai comune in Spania, in procent de 84%, Marea Britanie, 74%, si Polonia, 67%.

„Romania nu urmeaza trendul pietei din Europa de Est, programele comprehensive fiind mai rar intalnite printre angajatorii romani. Trebuie mentionat, insa, ca 59% dintre respondenti ofera flexibilitate in beneficii, fie ca acestea sunt platite de angajat sau de angajator”, precizeaza Daniela Barbieru.

Climatul economic actual are un impact mic asupra programelor de beneficii. 65% din respondenti sustin ca acesta nu a afectat designul programelor, iar 13% afirma ca au sporit chiar gradul flexibilitatii beneficiilor.

 

Tendinte 

In multe piete, ideea de a oferi angajatilor flexibilitate in beneficii este inca in faza incipienta. Doar circa 32% dintre respondenti au introdus un astfel de program, in ultimii doi ani. Este asteptat ca numarul acestora sa creasca, avand in vedere ca 32% dintre companii iau in calcul oferirea unui anumit grad de alegere, in urmatorii doi ani. Aproape un sfert dintre acestea se gandesc sa implementeze un program de beneficii optionale, in timp ce 12% vor sa ofere un program comprehensiv cu beneficii flexibile. Cat priveste Romania, mai mult de jumatate din angajatorii nu ofera niciun fel de flexibilitate a beneficiilor, insa 68% dintre ei se gandesc sa introduca un astfel de program, in urmatorii doi ani. Per ansamblul, in regiunea EMEA, doar 22% din angajatori ofera un minim de flexibilitate a beneficiilor, dar procentul se va dubla, cel mai probabil, in urmatorii doi ani, potrivit aceluiasi studiu.

 

Studiul Employee Choice realizat in regiunea EMEA evalueaza rolul pe care flexibilitatea beneficiilor il are si compara programele de beneficii din regiune, analizand raspunsurile a 636 de angajatori din 17 tari. Informatiile rezultate au scopul de a furniza companiilor un benchmark si de a le facilita acestora intelegerea atat a avantajelor, cat si a provocarilor acordarii flexibilitatii beneficiilor.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.