HR & DEZVOLTARE PERSONALA, Human Resources, Leadership

Opt teorii majore ce stau la baza leadership-ului

8 stiluri de Leadership Toate abordarile leadership-ului de pana acum, fie ca s-au concentrat pe calitatile ce disting conducatorul de cei care il urmeaza, fie ca au pus accentul pe alte variabile, toate au la baza opt teorii majore.

Au aparut numeroase teorii despre conducatori, de-a lungul timpului, dar toate au la baza opt tipuri majore de intelegere a leadership-ului, dupa cum noteaza portalul american about.com.

 

1. Teoriile “omului extraordinar”

Ati auzit vreodata pe cineva spunand: “este nascut pentru a conduce”? Potrivit acestui punct de vedere, conducatorii mari se nasc, pur si simplu, cu toate caracteristicile interioare necesare, cum ar fi carisma, increderea, inteligenta sau abilitatile de relationare si care, toate, il fac un conducator innascut.

Asadar, teoriile “omului extraordinar” se bazeaza pe ideea ca marii conducatori sunt nascuti, nu “fabricati”. Astfel de teorii portretizeaza, de regula, leader-ul ca fiind eroic, mitic si predestinat sa apara exact atunci cand e nevoie de el. S-a utilizat formula “om extraordinar” deoarece, leadership-ul a fost gandit, la inceput, ca si calitate masculina, mai ales in ceea ce priveste conducerea militara.

 

2. Teoriile “trasatura”

Oarecum similar cu teoriile “omului extraordinar”, aceste teorii sustin ca oamenii mostenesc anumite calitati si trasaturi ce ii fac potriviti pentru a conduce. Teoriile “trasatura” identifica particularitati ale personalitatii sau caracteristici de comportament comune la toti leader-ii. De exemplu, trasaturi precum sociabilitatea, increderea de sine si curajul sunt toate regasite la marii leader-i. Totusi, daca trasaturile particulare sunt cheia leadership-ului, cum se explica atunci ca sunt oameni care poseda aceste calitati, dar nu sunt conducatori?

 

3. Teoriile “contextului”

Aceste teorii in leadership se concentreaza pe caracteristicile particulare ale mediului ce determina un anumit stil de conducere, in functie de context. Potrivit acestei teorii, un stil de conducere anume nu este potrivit in toate situatiile. Succesul depinde de un numar de variabile, inclusiv stilul personal al leader-ului, calitatile celor ce il urmeaza, dar si de aspecte legate de context, in general.

 

4. Teoriile “situationale”

Aceste teorii sustin ca leader-ii aleg cele mai bune modalitati de actiune, bazandu-se pe variabile situationale. Stilurile diferite de a conduce pot fi mai adecvate pentru anumite tipuri de decizii. De exemplu, in situatia in care leader-ul este cel mai cunoscator si experimentat membru al unui grup, atunci un stil autoritar ar putea fi mai adecvat. In situatiile, insa, in care toti membrii grupului sunt experti, oameni calificati, un stil democratic este mai eficient.

 

5. Teoriile “comportamentale”

Aceste teorii se bazeaza pe credinta ca marii leader-i sunt fabricati, nu nascuti. Este exact opusul teoriilor “omului extraordinar”. Cu radacini in behaviorism, aceste teorii ale leadership-ului se concentreaza pe actiunile conducatorului, nu pe calitatile sale mentale sau pe starile/dispozitiile interioare. Potrivit acestei teorii, oamenii pot deveni leader-i prin invatare si observare.

 

6. Teoriile “participative”

Aceste teorii sugereaza ca leader-ul ideal este acela care tine cont de punctul de vedere al celorlalti. Acesti leader-i incurajeaza participarea si contributia membrilor grupului si ii ajuta pe acestia din urma sa se simta mai importanti si mai implicati in procesul luarii deciziilor. Oricum, in teoriile participative, leader-ul isi rezerva dreptul de a permite interventia sau patrunderea si a altora in grup.

 

7. Teoriile “management”

Cunoscute, de asemenea, si ca teorii “tranzactionale”, acestea se concentreaza pe rolul supervizarii organizatiei si performantei grupului. Aceste teorii se bazeaza pe sistemul recompensarii-penalizarii. Teoriile management sunt adesea utilizate in afaceri.

 

8. Teoriile “relatie”

Cunsocute, de asemenea, ca teorii “transformationale”, acestea pun accentul pe conexiunile formate intre lideri si subalterni. Liderii transformationali motiveaza si inspira oamenii, ajutandu-i pe acestia sa vada importanta si beneficiul unei sarcini mai mari. Acesti leader-i sunt concentrati pe performanta membrilor grupului, dar si pe fiecare persoana in parte pentru a scoate la iveala fiecare propriul potential. Leader-i cu acest stil de a conduce au adesea standarde etice si morale inalte.

 

Acest articol a aparut si pe Business-Story.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.