HR & DEZVOLTARE PERSONALA, Auto-Cunoastere & Coaching, Soft-Skills

Nu esti introvertit, nici extrovertit? Atunci s-ar putea sa fii ambivert

Introversion-Extroversion-personality-test-quiz-lonerwolfUneori sociabil, alteori solitar, ambivertii sunt adesea vanzatori foarte buni. Cercetarile realizate la University of Pennsylvania Wharton School, arata ca aproximativ doua treimi din oameni sunt ambiverti, in timp ce o treime dintre persoane sunt fie puternic introvertiti, fie extrovertiti, potrivit unui articol publicat de Wall Street Journal. 

Lui Bernardo ii place sa isi petreaca timpul singur, fie meditand, fie facand exercitii fizice sau  lucrand. Cand iese afara sa ia cina sau sa bea ceva cu prietenii, ii place sa priveasca cu atentie expresia de pe fetele oamenilor sau limbajul trupului. Deseori cand merge la cumparaturi sau are de facut anumite comisioane, ii ignora pe cunoscuti, prefacandu-se ca nu i-a observat, pentru a evita discutiile scurte.

Cu toate acestea, instructorul de dans de 27 de ani, care locuieste in Glendale California, se considera prietenos si spune ca intra in contact cu oameni oriunde, la sala de gimnastica, la Starbucks sau cand asteapta imbarcarea in avion. La petreceri, Bernando este, intotdeauna, baiatul care incepe dansul in cerc si apoi isi etaleaza miscarile de break-dancing.

Este Bernardo un introvertit sau un extrovertit? Raspunsul: este un ambivert, adica un amestec puternic din amandoua.

Trasaturile de personalitate ale introvertitului si extrovertitului se incadreaza intr-un spectru, pe care se concentreaza majoritatea expertilor. Mai nou, psihologii sociali, cercetatorii comportamentului si experti in afaceri privesc mai indeaproape la mijlocul acestui spectru, unde se regaseste ambiversia, concluzionand ca persoanele care se incadreaza in aceasta categorie pot avea anumite avantaje personale si profesionale, fiind mai usor adaptabili.

Expertii cred ca trasaturile introvertului si extrovertului raman stabile de-a lungul vietii, iar acestea par din afara drept copilarii sau greu de schimbat.

Asadar, la un capat al spectrului apar extrovertitii (uneori scris extravertiti in cercurile psihologilor) care devin persoane extrem de energice. Ei iubesc foarte mult lumea din jurul lor si sa fie in centrul atentiei. Le plac sesiunile de „brainstorming” impreuna cu altii si adesea  gandesc exact ceea ce spun. De multe ori, devin dintr-o data plictisiti sau agitati.

La capatul celalalt al spectrului sunt introvertitii, care sunt si ei energici, insa in interior. Ei prefera sa petreaca timpul singuri, eventual cu o persoana sau un grup mic. Acestia se simt storsi efectiv de energie cand interactioneaza social sau cand petrec prea mult timp in multime. Ei isi aduna cu mare atentie gandurile, inainte de a vorbi.

La mijlocul spectrului sunt ambivertii. Ne putem da seama daca suntem ambiverti, intrebandu-ne cum ne-am comporta in diverse situatii comune. De exemplu, ce ati dori sa faceti la finalul unei zile pentru a va realimenta, sa petreceti cateva ore cu prietenii sau sa va tolaniti pe canapea cu telecomanda in mana?

Ambivertii se pozitioneaza undeva la mijloc. Ei aleg sa bea un pahar, dupa serviciu, cu un prieten, dar apoi vor sa mearga acasa si sa scoata cainele la o plimbare lunga.

Un studiu privitor la ambiverti, publicat in iunie 2013 in the Journal Psychological Science si efectuat pe un grup reprezentativ de 340 de persoane din call-center-uri, arata ca flexibilitatea emotionala si sociala a acestor oameni ii fac sa se fie foarte buni in vanzari. „Ambivertii sunt precum Goldilocks, ei nu ofera nici prea mult, nici prea putin”, afirma Adam Grant, psiholog organizational, profesor de psihologie la University din Pennsylvania Wharton School. El crede ca aceasta acuitate emotionala ofera ambivertilor abilitati unice nu doar profesional, ci si ca parinti, in casnicie, in general.

Dr. Grant spune ca, adesea, ambivertilor le este greu sa se decida, in anumite situatii, in ce directie a personalitatii sa incline. Spre deosebire de introvertiti si extrovertiti, care stiu de la inceput ce i-ar putea energiza, ambivertii pot sa nu fie siguri intotdeauna. Ceea ce inseamna ca uneori se pot bloca, nerealizand ca au nevoie de o schimbare de abordare pentru a se simti mai motivati.

Carl Jung a popularizat conceptele de extroversie si introversie, la inceputul anilor 1920, cand a identificat o a treia categorie de oameni, fara insa a-i denumi sau a scrie prea mult despre ei. Abia prin anii 1940, termenul de ambivert a devenit comun in vocabularul psihologilor. Ambiversia a atras mai multa atentie in anii recenti, in anumite carti.

Mai mult de jumatate din populatie este ambiverta, sustine dr. Grant. Cercetarile sale arata ca aproximativ doua treimi din oameni sunt ambiverti, in timp ce o treime este fie puternic introvertita sau extrovertita.

Dr. Grant lanseaza si un avertisment pentru ambiverti. El sustine ca acestia ar trebui sa incerce sa nu se blocheze in latura introvertita sau extrovertita, sa ramana agili. Totodata, ramanand prea mult timp fie in latura introvertita, fie in cea extravertita, ambivertii s-ar putea simti, la un moment dat, fara niciun pic de energie. Semnele ca pot atinge aceasta stare sunt fie plictiseala, fie epuizarea.

Recomandarea doctorului Grant este aceea de a lasa sa se „dezlantuie ambivertul din interior”. „Analizati fiecare situatie cu mai multa atentie”, subliniaza psihologul, si ” intrebati-va ce va trebuie, chiar in acest moment, pentru a fi fericit sau a avea succes?”

One Comment

  1. … un articol foarte interesant.
    Mulțumim frumos. Iuliana Ionel

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.