INTERNATIONAL, Leadership, Stiinta & Tehnologie

Despre Apollo 11 – 50 de ani mai târziu

Neil Armstrong a pus piciorul pe Lună pe 20 iulie 1969 și a rostit o frază care a devenit parte din istorie:

„Acesta este un pas mic pentru un om, un salt uriaș pentru Omenire” / „That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind.”

Sursă foto: BBC News

Conform AccuWeather, s-a estimat că peste 530 de milioane de persoane au urmărit difuzarea aselenizării în direct la televizor, echivalentul a aproape 15% din întreaga populație a Lumii în 1969. Și mai mult, 93% din toate televizoarele din Statele Unite erau setate pe aselenizare.

Un milion de oameni s-au adunat de-a lungul coastei centrale a Oceanului în Florida, poreclit „Coasta Spațială”, în dimineața zilei de 16 iulie 1969, pentru a urmări lansarea Apollo 11.

La patru zile de la decolare, Armstrong și Edwin ‘Buzz’ Aldrin au coborât pe suprafața Lunii, în timp ce Collins a rămas pe orbită în jurul lunii.

Turul Lunii cu NASA în 4k

Oamenii și-au ținut respirația pe parcursul ultimei părți a coborârii pe Lună, când Armstrong a condus manual „lander”-ul lunar, cunoscut sub numele de “Vultur”/”Eagle”, până la suprafața Lunii. Toți ochii se aflau pe afișajul combustibilului, care începea să ajungă la limită, în timp ce Armstrong naviga până la suprafață, evitând câmpuri de bolovani până la locul perfect de aselenizare.

„Houston, Tranquility Base aici. Vulturul a aterizat./ The Eagle has landed.” , a declarat Armstrong după ce a ajuns cu succes la suprafața Lunii.

Spre deosebire de lansare, când ritmul cardiac al lui Armstrong a depășit doar 110 bătăi pe minut, acesta a ajuns la 150 în timpul aselenizării, cel mai ridicat dintre toți comandanții programului Apollo.

Primii pași într-o nouă lume

La șase ore de la aselenizare, Armstrong a ieșit din lander-ul lunar și, coborând pe o scară, a devenit primul om care a pășit într-o altă lume. A luat repede un eșantion de la suprafața lunară pentru a se asigura că în caz de retragere urgentă pe orbită să aibă un mic eșantion de roci lunare.

 „Am fost surprins de o serie de lucruri”, a spus Armstrong după misiune. „Am fost surprins de apropierea aparentă a orizontului. Am fost surprins de traiectoria prafului pe care-l trasezi cu cizma. Nu existau niciodată nori de praf acolo. Asta este produsul existenței unei atmosfere, așa că atunci când nu ai o atmosferă, nu ai nori de praf „.

Apoi, a fost rândul lui Aldrin să pășească pe lună.

Cei doi astronauți au petrecut peste două ore și jumătate mergând pe Lună, de unde au adunat roci, au plantat un drapel american și chiar au vorbit cu președintele Richard Nixon.

„Pentru un moment neprețuit în întreaga istorie a omului, toți oamenii de pe acest Pământ sunt cu adevărat unul: unul în mândria lor în ceea ce ați făcut și unul în rugăciunile noastre că vă veți întoarce în siguranță la Pământ.”/“For one priceless moment in the whole history of man, all the people on this Earth are truly one: one in their pride in what you have done, and one in our prayers that you will return safely to Earth.”, i-a transmis președintele Nixon comandantului Armstrong.

Armstrong și Aldrin sunt cunoscuți în cărțile de istorie ca primii doi oameni care au pășit pe Lună, dar cel de-al treilea astronaut al misiunii Apollo 11, Collins, a făcut de asemenea istorie pentru un alt motiv.

În timp ce Armstrong și Aldrin se aflau pe suprafața lunară, Collins a rămas în modulul de comandă și de serviciu care a rămas pe orbită în jurul Lunii.

„Eram cea mai singură persoană din întregul univers – cel puțin conform ziarelor”, a spus Collins.

Collins a părut să se bucure de această izolare. „De fapt, am fost extrem de bucuros să ajung în spatele Lunii, că stația de control a tăcut în sfârșit. Atunci am avut parte de pace și liniște”.

Întoarcerea acasă

După ce a petrecut 21 de ore și 36 de minute pe suprafața Lunii, Armstrong și Aldrin au părăsit suprafața Lunii și s-au reunit cu Collins în orbita lunară. Apoi, echipajul și-a îndreptat cursul către Pământ, unde a aterizat în Oceanul Pacific, fiind recuperat de echipajele de salvare care îi așteaptau.

Amerizarea nu a fost nici ea fără surprize, o furtună amenințând zona în care era stabilită întâlnirea. „Din cauza vremii nefavorabile din zona țintă, punctul de aterizare înapoi pe Terra a fost schimbat cu aproximativ 250 de mile”, potrivit NASA.

La 24 iulie 1969, cei trei astronauți Apollo 11 s-au întors pe Pământ.

„După un zbor de 195 de ore, 18 minute, 35 de secunde – cu aproximativ 36 de minute mai lung decât planificat – Apollo 11 a amerizat în Oceanul Pacific, la 13 mile de nava de recuperare USS Hornet”, a declarat NASA.

Armstrong, Aldrin și Collins au fost puși în carantină pe o perioadă de 21 de zile ca măsură de precauție pentru a se asigura că nu au adus înapoi ceva contagios de pe Lună.

Succesul lor a pregătit calea viitoarelor misiuni Apollo pe Lună ce au aprofundat extinderea înțelegerii omenirii asupra vecinului nostru ceresc.

„Moștenirea lui Apollo este: dacă ne hotărâm să facem ceva, ne adunăm toți împreună și ne punem de acord că ar trebui să facem acel lucru și apoi ne punem în acțiune, devine ceva de care putem fi toți mândri”, a spus Lovell.

Toți cei trei astronauți au devenit eroi americani și au câștigat recunoașterea globală. Armstrong a decedat pe 25 august 2012, la vârsta de 82 de ani din cauza unor complicațiilor în urma unei intervenții chirurgicale la inimă. Aldrin, în vârstă de 89 de ani, și Collins, 88 de ani, participă în această săptămână la comemorarea misiunii iconice.

Viitorul

Conform Forbes, acum 50 de ani, obiectivul nostru era să dovedim că putem să trimitem oameni pe o altă planetă (satelit, în cazul Lunii).

Acum ne întrebăm – de ce mergem în spațiu? Ce putem face acolo? Cum poate fi profitabil pentru corporații să participe la explorarea spațială? Unii cred că răspunsul cel mai evident este turismul spațial. Alții văd un viitor în exploatarea minieră a asteroizilor și lunii. Iar alții, ca Elon Musk și Stephen Hawking, cred că destinul nostru este printre stele, nu atât pentru explorare, ci pentru supraviețuirea speciei noastre. Cu cât mergem în mai multe locuri, cu atât șansele noastre de supraviețuire sunt mai bune.

Pentru a-l parafraza pe Walter Cronkite, aselenizarea a fost și rămâne până în prezent cea mai mare aventură din istoria omenirii. Acestea sunt lecții de Leadership care depășesc timpul și circumstanțele, pe care directorii și membrii consiliilor de administrație ar putea să le ia în considerare, pe măsură ce comemorează acest mare eveniment.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.