HR & DEZVOLTARE PERSONALA, Leadership, Auto-Cunoastere & Coaching, Soft-Skills

Leadership in oglinda: imagini, reflexii si pareri

Mihai ArghireAutor: Mihai Arghire – Partener Brightway, companie de training si consultanta in business

Daca vii dimineata tarziu la serviciu esti un exemplu negativ pentu echipa. Daca esti punctual, ai venit sa-ti spionezi subalternii la sosire.

Daca te intereseaza munca colegilor, esti bagaret si obsedat de control. Daca nu te intereseaza, traiesti in lumea ta si nu ai habar de problemele reale din organizatie.

Daca te consulti cu colegii, nu esti in stare sa iei decizii. Daca nu te consulti, inseamna ca esti un lider autoritar si nu tii cont de parerea celorlalti.

Daca trimiti oamenii la cursuri, vrei sa-i indatorezi si sa-i legi de organizatie. Daca nu-i trimiti, inseamna ca nu incurajezi dezvoltarea si ti-e frica sa nu devina altii mai buni decat tine.

Daca insisti asupra problemelor tale, esti un sef incapatanat. Daca cedezi, esti prea moale.

Daca esti tanar, n-ai experienta. Daca esti mai in varsta, esti un dinozaur comunist.

 

Desi presarate cu un strop de umor, afirmatiile de mai sus subliniaza dilemele unui lider in incercarea de a-i motiva pe cei din jur sa-l urmeze intr-o anumita directie. Provocarile pornesc de la lucruri simple, si continua cu aspecte profunde ale relatiilor interumane din cadrul echipei. Functia de conducere pe care o ocupi iti ofera o autoritate formala, insa daca doresti ca oamenii din echipa ta sa creada cu adevarat in tine, sa te sustina cu pasiune si in afara obligatiilor de serviciu, ar trebui sa depasesti postura unui manager care traseaza sarcini si sa devii un lider care inspira.

Am auzit de multe ori persoane afirmand: “Aaa, niciodata nu voi putea sa fiu asa, el/ea are o carisma inascuta, este facut(a) pentru a fi lider, eu nu am cum sa fac asta.” Experienta mi-a demonstrat ca un lider se formeaza, nu se naste. Asa cum si curajul, intelepciunea si principiile se educa si se capata. N-as putea sa dau un raspuns exact la intrebarea “cat la suta din reusitele unui lider sunt date de talent si cat la suta de antrenament”, dar pot sa spun ca antrenamentul pe care il derulam cu propria persoana ne defineste in mod covarsitor. Talentul este doar acea picatura de genialitate care ne ajuta sa obtinem rezultate extraordinare si cu mai putin efort.

 

Iata 5 lucruri pe care ai putea sa le faci pentru a-ti imbunatati abilitatile de leadership.

 

Relationeaza informal. Este imposibil sa ajungi sa cunosti cu adevarat o persoana numai prin prisma activitatilor de serviciu. Fiecare dintre noi avem pasiuni, dorinte si provocari personale, care ne definesc modul de actiune si starea de spirit din fiecare zi. Este important sa stii care sunt factorii reali care ii motiveaza pe colegii din echipa ta si care sunt dificultatile cu care se confrunta pe plan personal.

Daca spargi barierele si formalitatile inerente oricarui loc de munca, oamenii vor capata incredere in tine si vor avea curajul sa vorbeasca mult mai deschis. Vei putea astfel sa afli lucruri care, in alte conditii, ar fi ramas nespuse si vei avea ocazia sa dezamorsezi potentiale conflicte.

 

Cere si ofera feedback. O persoana nu are cum sa isi imbunatateasca activitatea daca nu primeste feedback. Mai mult, daca acest obicei nu exista in echipa ta, vei ajunge treptat sa observi ca apar tensiuni si erori in activitatile operationale.

Feedbackul ar trebui sa fie oferit si cerut constant atat in mod direct, cat si prin formulare anonime, pentru a te asigura ca oamenii comunica adevarul. Este de asemenea important sa scoti in evidenta nu doar partile care necesita imbunatatiri, ci si aspectele pozitive ale fiecarei persoane.

 

Stabileste un sistem de masurare a performantei. Poti avea cele mai bune intentii, dar daca nu ai implementat in echipa ta un set de criterii si indicatori de performanta asumat de fiecare membru, vei fi mai devreme sau mai tarziu acuzat de subiectivism, favoritisme sau din contra, de nerecunosterea meritelor.

Acest sistem ar trebui sa masoare nu doar elementele tehnice ci si calitatea serviciilor si alte aspecte mai “soft”, cum ar fi atitudinea sau modul de adresare, ce sunt extrem de importante pentru succesul echipei. Este important ca gestionarea acestui sistem sa fie transparenta si ajustabila odata cu schimbarile care se produc in organizatie.

 

Acorda motivatii nonfinanciare. Banii sunt o motivatie necesara si pot fi un bun stimulator, pana la un anumit punct. Daca o persoana are o frustrare serioasa privind partea financara, performanta sa va fi afectata. Insa, pasiunea cu care muncim, efortul suplimentar de a face mai mult decat scrie in fisa postului, creativitatea si munca de a obtine nu doar rezultate bune ci rezultate extraordinare, sunt aspecte care nu tin de suma de bani pe care o primesc la sfarsitul lunii.

Observatiile practice si numeroase cercetari arata ca aceste lucruri au legatura cu motivatii nonfinanciare ca: lauda, faptul ca exista prieteni printre colegii de munca, coaching-ul acordat de lider, concursuri si competitii interne, oportunitatile de invatare si crestere personala existente la serviciu.

 

Fii un mentor pentru colegi. Pe parcursul activitatii intr-o echipa trecem prin diferite stari de motivare si avem constant nevoie de un anumit tip de sprijin din partea liderului. Poate la inceput suntem entuziasmati dar nu avem competentele necesare pentru a obtine performanta si avem nevoie de mult suport in zona tehnica. Apoi dam de primele obstacole si avem nevoie de cineva care sa ne spuna ca se poate sa reusim si sa ne arate traseul pe care trebuie sa-l urmam.

Indiferent de situatie, este important sa fii aproape de membrii echipei si sa te ocupi in mod direct de dezvoltarea personala a colegilor, asigurandu-te ca exista un mentor pentru fiecare dintre acestia.

 

Desi foarte clare atunci cand sunt analizate cu o privire externa, multi lideri pierd din vedere realizarea celor 5 activitati, din cauza volumului mare de munca, a delegarii ineficiente sau a altor factori.

Insa, o vorba celebra spune “nu cauta vinovati si scuze, ci solutii” asa ca, indiferent de situatia in care te afli, poti face astazi o schimbare pozitiva in echipa ta.

Brightway

———————————————————————————————————————————————————

Mihai Arghire este Partner Brightway,  o companie de training si consultanta de business cu traditie de 10 ani in Romania, ce ofera programe unice pentru cresterea performantei in companii.

Mihai are are 29 de ani, este senior trainer, autor si dezvoltator de produse de training specializate: Brightsale – Tehnici practice de vânzare, Brightplan – Managementul timpului si organizare, Brightspeech – Vorbitul în public, prezentãri de impact; Educatie financiara, si altele.

 

Brightway este o companie de training siconsultanta de business cu traditie de 10 ani in Romania, ce ofera programe unice pentru cresterea performantei in domeniile vanzari – Brightsale, leadership – Brightboss, management financiar – Brightbiz, managementul timpului – Brightplan, negociere si comunicare – Brightlink, marketing si strategie – Brightmove, public speaking – Brightspeech, inteligenta emotionala – Brightlife.

Programele de training se desfasoara sub forma unor simulari interactive si sunt urmate de sesiuni de business coaching si proiecte de consultantain interiorul companiilor, prin intermediul caroraspecialistii Brightway ofera suport si asistenta la implementare.

Experienta Brightway inseamna proiecte finalizate cu succes in peste 300 de companii si peste 20.000 de persoane care au absolvit programele de training. Detalii suplimentare despre proiectele si trainerii Brightway se regasesc la www.brightway.ro si la pagina de facebook, aici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.