HR & DEZVOLTARE PERSONALA, LIFE-STYLE & HOBBY, Soft-Skills, Carti & Literatura

„Inteligenţa emoţionalӑ” de Daniel Goleman (recenzie)

Recenzie a cărții „Inteligenţa emoţionalӑ” de Daniel Goleman

Autor: Raisa Stoleriu 

,,Viaţa este o comedie pentru cei care gândesc și o tragedie pentru cei care au sentimente.” (Horace Walpole)

inteligenta-emotionala-editia-a-3-a_80908_1_1392119169Cred cӑ fiecare dintre noi a auzit de IQ și a completat un astfel de test. Ne oferӑ însӑ un IQ ridicat succesul dorit în viaţӑ? Este oare acesta singurul lucru pe care îl remarcӑm la o persoanӑ? Unde am încadra noţiunile precum voinţӑcaracterul unei persoane,autocontrolulempatia sau altruismul și cum oare le-am putea mӑsura pe acestea? Cât știm, la urma urmei, despre mecanica propriilor emoţii?

Au existat mereu lucruri pe care le gândim, le cugetӑm, și lucruri pe care le facem din intuiţie, pentru cӑ le simţim, pentru cӑ ,,așa ne dicteazӑ inima”. Daniel Goleman ne spune cӑ oricare fiinţӑ umanӑ are douӑ minţi, ,,una care gândește și una care simte” (35), sau altfel spus, cu toţii avem o minte raţionalӑ – cea de care suntem conștienţi, care reprezintӑ felul în care gândim, reflectӑm, înţelegem lucrurile – și o minte emoţionalӑ – acea parte impulsivӑ, puternicӑ, uneori ilogicӑ din noi. În prima parte a cӑrţii ne sunt oferite informaţii știinţifice despre formarea și felul în care creierul nostru funcţioneazӑ, despre nucleul amigdalian – partea care se ocupӑ de emoţiile noastre și care ne poate face sӑ reacţionӑm într-o crizӑ de furie sau de fricӑ înainte de a ne da seama de ce se întâmplӑ sau de ceea ce facem cu adevӑrat -, și neocortexul, cel care participӑ la procese perceptive și executive. Din acest punct de vedere, inteligenţa emoţionalӑ reprezintӑ ,,felul în care nucleul amigdalian funcţioneazӑ și interacţioneazӑ cu neocortexul” (44) sau, pe înţelesul tuturor, ,,inteligenţa emoţionalӑ include autocontrolul, zelul, perseverenţa și capacitatea de automotivare.” (22)

,,Un IQ ridicat nu este o garanţie de prosperitate, prestigiu sau fericire în viaţӑ, pentru cӑ școlile noastre și cultura noastrӑ se concentreazӑ asupra capacitӑţilor de învӑţӑturӑ, ignorând inteligenţa emoţionalӑ – un set de trӑsӑturi – unii l-ar putea numi caracter – care conteazӑ imens în destinul nostru personal.” (64)

Citiți continuarea pe SiglaBookBlog

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.