HR & DEZVOLTARE PERSONALA, LIFE-STYLE & HOBBY, Leadership, Carti & Literatura

„Genialii. Descoperirea legăturilor dintre leadership și bolile mentale” de Nassir Ghaemi (recenzie)

Recenzie a cărții „Genialii. Descoperirea legăturilor dintre leadership și bolile mentale” de Nassir Ghaemi

Autor recenzie: Elena Potocean

genialii-descoperirea-legaturilor-dintre-leadership-si-bolile-mentale_1_produs„Singurii care există pentru mine sunt cei nebuni, nebuni după viaţă, nebuni să vorbească, dorind nebuneşte să fie mântuiţi, cei lacomi să aibă totul deodată, cei care nu se plictisesc niciodată şi nu spun banalităţi, ci doar ard, ard, ard ca nişte formidabile focuri de artificii.”

Aristotel a fost primul care a abordat legătura dintre geniu și nebunie în urmă cu 2.500 de ani:„De ce oare toți aceia care s-au ridicat deasupra mediei în filozofie, politică, poezie sau artă par să sufere de melancolie, unii dintre ei până într-acolo încât se îmbolnăvesc de bilă neagră?”. Dar această legătură ne este familiară și o acceptăm când vine vorba de artiști. Cine s-ar fi gândit că poate fi întâlnită și-n arenele politice? Deși, nu-i așa că atunci când observi dilemele cu care se confruntă marii lideri ai lumii, presupui că cineva trebuie să fie nebun pentru a accepta o astfel de slujbă? Te-ai gândit vreodată că tocmai de acest aspect e nevoie, că unor situații neprevăzute le pot face față doar niște oameni imprevizibili, cei despre care în anumite contexte, din cauza unor decizii ieșite din tipar se va spune că nu sunt în toate mințile? Când se dezlănțuie o catastrofă e nevoie de un lider care să aibă curajul de a sta pe marginea prăpastiei și a privi abisul în ochi. Astfel de lideri scriu istoria.

„Lumea va fi salvată de la judecata iminentă nu prin adaptarea satisfăcută a majorității conformiste, ci prin inadaptarea inventivă a minorității nonconformiste.”Martin Luther King

Genialii este o carte compusă din psiho-biografiile unor lideri de succes, dar tulburați. Studiind relația dintre istoria psihologică a liderilor și acțiunile lor, Nassir Ghaemi caută existența unui tipar ignorat de istorici și de omul de rând, un tipar care să demonstreze legătura dintre nebunie și leadership. Pornind de la premisa că„În situații de criză, ne descurcăm mai bine dacă suntem conduși de oameni bolnavi mintal, decât de oameni sănătoși”, autorul examinează viețile unor personalități precum Roosevelt, Kennedy, Lincoln, Sherman, Ted Turner, Martin Luther King, Gandhi – pe aceștia considerându-i ca făcând parte din categoria liderilor cu tulburări maniacale sau depresive, adică potriviți în timpul crizelor.

Citește continuarea pe SiglaBookBlog

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.