HR & DEZVOLTARE PERSONALA, Management, Leadership, Cultura Organizationala

Era informatiei schimba definitia leadership-ului

ev Hart Consulting micaEra industriala, in care valoare avea ceea ce era unic, a trecut. Suntem in era informatiei, unde valoroasa este diversitatea. Daca in Occident, diversitatea de gen in leadership este o practica, in Romania abia incep dezbaterile. 

Trecerea de la era industriala, la cea a informatiei si serviciilor a modificat radical definitia leadership-ului. Daca in era industriala, lider era cel care detinea raspunsurile corecte, in era informatiei, un lider bun este cel care stie sa adreseze intrebari echipei si care ii permite acesteia sa fie creativa, dupa cum a afirmat Sandra Pralong-Budis, presedinte Fundatiei SynergEtica, in cadrul conferintei „Diversitatea de gen in leadership”, organizata de HART Consulting, in parteneriat cu ASEBUSS si EXEC-Edu.

Daca in era industriala, materiala, valoare avea ceea ce era unic, in aceasta noua era, bazata pe cu totul alte principii, valoroasa este diversitatea. In acest context, de exemplu, diversitatea de gen in leadership a devenit, in Occident, normalitate, in sensul depasirii nivelului de teorie si transformarii in preocupare constanta, la nivelul organizatiilor, prin derularea unor programe de sustinere si de propulsare a femeilor in pozitii inalte de conducere. In Romania, diversitatea de gen in leadership se afla in faza de studiu, iar dezbaterea publica, inca slaba, se invarte in jurul discutiei cine sunt lideri mai buni, barbatii sau femeile. Si aceasta desi este demonstrat deja faptul ca in companiile cu echitate de gen, profiturile sunt net superioare celor in care pozitiile de conducere sunt ocupate cu precadere de catre barbati, fiind de 56%. De asemenea, faptul ca femeile pot concura barbatii la capitolul management este deja confirmat, avand in vedere numeroasele situatii in care femei administreaza afaceri foarte mari, si exeplificam aici Petrom si MOL Romania.

„Cand nu vom mai vedea in abecedare scris cuvantul mama de mai multe ori decat tata sau cand vom vedea in manualele de istorie mai multe personaje feminine, atunci nu se va mai face distinctia in leadership intre femei si barbati”, subliniaza Sandra Pralong-Budis. Subiectul diversitatii de gen in leadership trimite la mentalitate individuala din care se contureaza mentalitatea colectiva, cultura poporului. „Educaţia trebuie incepută de la gradinita”, este de parere Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank. „Trebuie sa se inteleaga ca agresivitatea femeii lider este necesara in anumite privinte si ca totul porneste de la cei sapte ani de-acasă, iar fetele trebuie educate in acelaşi fel ca si baieţii. Trebuie incurajate ca sunt performante si ca singurele bariere pe care le au de trecut tin de mentalitati”, continua Dan Pascariu.

In Romania, nu a fost niciodata cercetata in profunzime diversitatea de gen in leadership, simultan la nivel individual, organizational si de societate. HART Consulting, impreuna cu ASEBUSS si EXEC-Edu, sparge bariera cu un studiu, pe cei trei piloni –  la nivel individual, organizational si de perceptii sociale – privind diversitatea de gen in leaderhip. Cercetarea arata ca doar 2% din respondenti considera ca societatea trateaza femeile si barbatii in mod corect si egal. Mai mult, 60% dintre cei intervievati s-au declarat impotriva ideii ca femeia trebuie sa limiteze la treburile casnice, in timp ce doar 17% percep cresterea copiilor ca pe o atributie eminamente a femeii. Aceeasi cercetare arata ca, desi comportamentul femeilor nu este perceput ca fiind fundamental diferit fata de cel al barbatilor, totusi 55% din respondenti afirma ca femeile fac fata cu succes unei situatii de criza, iar 51% considera ca acestea au calitati de lideri.

Se observa faptul ca cifrele studiului contrasteaza cu realitatea si de aici apare intrebarea,  care si-o pune si Sandra Pralong-Budis de altfel, de ce nu se ia atitudine. raspunsul il gasim tot in cercetarea acesta, care arata ca mai mult de jumatate dintre intervievati, 57%, sunt de parere ca femeile nu au puterea sa lupte impotriva discriminarilor.

Intr-adevar, femeile sunt diferite fata de barbati, mental si fiziologic, dar sa nu uitam de elementul de complementaritate, esential si in leadership, nu doar in viata de zi cu zi. „Asa cum in familie este nevoie de doi, mama si tata, la fel si intr-o organizatie, mai ales care are o clientela diversificata”, spune Dan Pascariu, care se considera inca un student in leadership. Potrivit studiului, spre deosebire de femei, barbatii lideri sunt mai calmi sub presiune, stiu sa managerieze stresul, sunt increzatori in fortele proprii, au o inclinatie mai mare spre multumire de sine, sunt competitivi si intotdeauna pregatiti sa ia initiativa. Femeile, in schimb, sunt mai autocritice, cer mai mult de la ele si de la altii, sunt mai putin calme in situatii de stres, dar sunt mai precaute decat barbatii, vor sa primeasca feedback si chiar il obtin, mizeaza mai mult pe colaborare decat pe agresivitate, au un simt estetic mai dezvoltat si sunt mai orientate catre implementarea proiectelor.

Ca si concluzie unanima, leadership-ul de calitate nu are gen. Cu mentiunea insa ca in Romania este nevoie de multe dezbateri pe aceasta tema de acum in colo pentru a se forma convingerea ca, intr-adevar, nu genul califica pentru pozitii de conducere, ci abilitatile.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.