HR & DEZVOLTARE PERSONALA, LIFE-STYLE & HOBBY, Auto-Cunoastere & Coaching, Carti & Literatura

„Despre psihanaliză” de Sigmund Freud (recenzie)

Recenzie a cărții „Despre psihanaliză” de Sigmund Freud

Autor: Anca Giura 

despre-psihanaliza_1_produs,,Dacă a fi creat psihanaliza este un merit, atunci nu a fost meritul meu.’’(p.13) Psihanaliza. Un concept care ne dă întâlnire cu abisul din noi. I-a trebuit mai mult de un veac acestei idei ca să se impună, iar numele său se leagă de un celebru evreu, Sigmund Freud. La ce se referă totuşi Freud când îşi declină paternitatea asupra noii ştiinţe psihologice? Nici mai mult nici mai puţin decât la experienţa sa de student în Viena, când, în perioada 1880-1882, un alt medic vienez, dr. Josef Breuer, aplica prima terapie de psihanaliză unei fete isterice şi, nota bene, o şi trata.

Despre dificultatea lansării la apă a acestui concept care nu a avut nicidecum soarta nefericită a vreunui Titanic, părintele psihanalizei mărturisea într-o conferinţă americană că două ar fi fost principalele piedici: pe de o parte, caracterul nou şi neobişnuit al psihanalizei se abate de la opiniile psihiatrice tradiţionale, pe de alta, marii savanţi şi psihiatri au la rândul lor rezistenţe emoţionale şi se tem de întâlnirea cu sinele. Cu toate acestea, Freud explică faptul că psihanaliza nu neagă celelalte domenii înrudite, psihologia şi psihiatria, ci îşi doreşte să se alieze lor.

Dincolo de speculații, anul nașterii psihanalizei poate fi considerat inauguralul 1900, când apărea celebra ,,Interpretarea viselor’’. Înainte cu cinci ani, drumul fusese deschis de lucrarea comună, semnată Breuer și Freud, ,,Studii despre isterie’’, 1895.

Dificultatea de a ne întâlni cu noi înşine induce uneori panica de a descoperi că în noi sălăşluieşte altcineva, un geamăn mai rău, mai incontrolabil. Cu alte cuvinte, actul de a-ţi da întâlnire cu tine şi apoi de a te accepta presupune două forme de curaj.

Citiți continuarea pe SiglaBookBlog

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.