EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, INTERNATIONAL, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie, Human Resources, Cultura Organizationala

FREE FRIDAY ! – Patru zile de muncă pe săptămână sună prea bine pentru a fi adevărat?

Sursa: Wordsearch Bible

Câteva companii au reușit să facă să funcționeze programul de 4 zile de muncă pe săptămână, așa cum relatează CNN Business.

Întrucât rata șomajului este cea mai scăzută din ultimii 50 de ani, angajatorii concurează din greu să recruteze și să păstreze talente. Unele companii își îmbunătățesc avantajele oferind săptămâni de muncă de patru zile pentru a atrage lucrătorii în căutarea unui echilibru mai bun între viața personală și cea profesională.

Atunci când întreprinderile oferă programe flexibile „vedem o creștere a productivității”, a declarat Bill Castellano, profesor la Rutgers’ School of Management and Relations Relations. „Are un impact pozitiv asupra implicării. Oamenii care au flexibilitate simt reciprocitatea. Ei doresc să dea înapoi companiei.”

Există diferite modalități de a îndeplini promisiunea unei săptămâni de lucru de patru zile.

Unele companii au angajați care lucrează 10 ore pe zi, în timp ce altele reduc numărul de ore lucrate în fiecare săptămână la 32. Unele programe implică opt zile de nouă ore și o zi de opt ore, cu vineri libere din două în două săptămâni.

Shake Shack a anunțat recent că va testa ideea unei săptămâni de lucru de 4 zile la unele dintre restaurantele sale de pe coasta de Vest a SUA. Testele diferă în funcție de restaurant, dar angajații lucrează în medie de 40 de ore în patru zile, cu aceeași salariu și beneficii.

„Primim aceeași cantitate de muncă depusă, suntem doar mai deștepți în acest sens. Nu cerem oamenilor să facă mai puțin.” Natalie Nagele, CEO și Co-founder WILDBIT.

Angajații companiei de software Wildbit au lucrat timp de mai bine de doi ani săptămâni de muncă de 32 de zile, de patru zile. Săptămâna mai scurtă a început ca un experiment peste o vară, dar s-a dovedit a fi benefică pentru toată lumea.

„Am continuat să îl extindem în fiecare trimestru și un an mai târziu, când am reflectat, ne-am dat seama că am realizat mai multe în acel an decât am făcut în timp îndelungat”.

Obținerea unei zile suplimentare oferă angajaților timp pentru a se regenera, a adăugat ea.

Pierderea unei zile de muncă i-a îngrijorat pe unii angajați speriați că nu-și vor termina sarcinile de muncă, dar compania a învățat să fie din ce în ce mai eficientă.

Cheia pentru ca orarul de de patru ore pe zi să fie durabil este stabilirea unor obiective foarte clare și măsurabile, potrivit Castellano.

„Vinerea liberă” a făcut parte din acord, atunci când fondatorii Cockroach Labs din New York și-au lansat compania de software pentru computere în 2015. Oferirea flexibilității în programele angajaților se potrivește cu două dintre valorile companiei: echilibru și respect.

„Burnout-ul este real”, a spus Lindsay Grenawalt, ofițer șef la Cockroach Labs. „Când angajezi oameni strălucitori, ei vor oferi totul afacerii tale. Este responsabilitatea și în interesul afacerii să spună: stați puțin, nu vrem să vă epuizați. Vă vrem aici pentru o perioadă lungă de timp. Nu poți face asta dacă ești epuizat și supărat.”

Compania a schimbat numele în „Vinerea flexibilă”, pe măsură ce a crescut și trebuia să facă față clienților și altor parteneri care încă lucrau cinci zile pe săptămână.

De exemplu, weekend-urile perpetue de câte 3 zile nu au funcționat pentru departamentul de vânzări.

„Trebuie să fie disponibili pentru a atinge obiectivele”, a spus Grenawalt. Departamentul de vânzări nu se oprește vineri, dar li se oferă comisioane și bonusuri care nu sunt oferite altor departamente.

Managerii stabilesc obiective clare care sunt revizuite în fiecare trimestru și au o reuniune săptămânală de echipă pentru a evalua obiectivele și rezultatele cheie pentru a asigura progresul.

Pentru a ajuta la reducerea distragerilor, angajaților li se oferă căști cu anularea zgomotului, iar unii ingineri au o lumină pe monitoarele lor care semnalează atunci când sunt deschiși la conversații.

„Angajații noștri sunt foarte angajați și apreciază afacerea”, a spus Grenawalt, adăugând că compania efectuează sondaje de implicare. „Dacă doriți să atrageți și să angajați cei mai buni oameni, dar nu îi respectați, vor pleca în altă parte. Există prea multe opțiuni.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.