HR & DEZVOLTARE PERSONALA, Management, Leadership

Ce putem invata despre Leadership de la Jobs si Zuckerberg?

robert-sutton-1Poti fi un lider extraordinar si fara abilitati de comunicare, daca sti cu ce fel de oameni sa te inconjori. Este teoria lui Robert Sutton (foto), urmarindu-i inclusiv pe Jobs si Zuckerberg.

Prin insasi natura umana, nimeni nu este perfect. Asa isi incepe Robert Sutton, profesor la Stanford Graduate School of Business si autor a numeroase carti – printre care “Scaling up Excellence: getting to more without settling for less” -, explicarea teoriei sale despre leadership, pentru businessinsider.com. Urmarind comportamentul unor lideri, precum Steve Jobs si Mark Zuckerberg, teoreticianul a identificat punctul comun al acestora: amandoi au stiut sa isi acopere unele lipsuri, prin alegerea oamenilor potriviti. Este esential sa te inconjori de oameni care pot sa faca ceea ce tu nu esti in stare, concluzioneaza Robert Sutton. Pe langa asta, este important si numarul celor cu care te inconjori, mai exact al membrilor echipei.

“Daca te uiti la Zuckerberg, acest tip este foarte, foarte concentrat pe produs si probabil nu este prea bun la comunicare interpersonala, dar aspectul inteligent ce poate fi observat este acela ca s-a inconjurat de oameni care au calitati de compensare a lipsurilor lui”, afirma profesorul, care a predat MBA, timp de 30 de ani. Aceeasi decizie inteligenta a luat-o si Steve Jobs. “Am vorbit cu unul dintre membrii echipei lui Jobs, care a lucrat cu el timp de 20 de ani”, povesteste Sutton, si a spus ca, pe masura ce Steve a imbatranit, a stiut ce poate face si ce nu”. Cu alte cuvinte, a devenit foarte bun in a invata cu ce fel de oameni sa se inconjoare, mai exact cu oameni care pot implementa viziunea lui si pot compensa abilitatile pe care el nu le avea. In acest fel, si Jobs si Zuckerberg au reusit sa isi creeze echipa capabila sa reuseasca.

 

Nu mai mult de cinci

Este cifra maxima pentru componenta unei echipe. Atunci cand in echipa sunt peste cinci-sase oameni, performanta acesteia incepe sa scada rapid, explica Robert Sutton. Odata ce s-a ajuns la sapte, opt, noua, zece si asa mai departe, procentul de timp petrecut de oamenii din echipa pentru a se coordona si a mentine relatii bune interpersonale creste dramatic. Aceasta devine problema principala a grupului, in loc munca in sine. “Atunci cand gandesti despre un lider ca este lenes si are in subordine o echipa mare, incearca sa tai jumatate din echipa si vezi daca liderul lenes devine competent”, sfatuieste profesorul.

Desigur, sunt situatii si situatii. Robert Sutton nu absolutizeaza cifra 5, ci ofera doar un argument in favoarea unui numar restrains al echipei. Pentru ca tot el adauga faptul ca, in ultima instanta, echipa trebuie stabilita in functie de situatie.

 

Carti recomandate de Robert Sutton:    

Orbiting the Giant Hairballeste una dintre favoritele sale, pe care o recomanda celor care vor sa incerce sa fie creativi, intr-un sistem mare.

Creative Confidence, scrisa de doi prieteni ai sai, frati,Tom si David Kelley.

Creativity Incorporated“, scrisa de Ed Catmull, una dintre cele mai bune carti despre buisness din toate timpurile, care ofera sfaturi excelente despre cum sa conduci o companie creativa.

 

Acest articol a aparut pe Business-story.ro

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.