HR & DEZVOLTARE PERSONALA, Management, Human Resources, Cultura Organizationala

21 de idei concrete pentru motivarea angajaților

Gestionarea oamenilor este una dintre cele mai mari provocări ale managementului contemporan. Departamentele de HR din companii sunt constant în căutarea unor noi metode când vine vorba de menținerea celor mai buni dintre angajați. Performanța lor și a tuturor angajaților, în cele din urmă, depinde de climatul în care lucrează și de cât de motivați se simt la locul de muncă.

O echipă motivată va livra întotdeauna rezultate bune și va ridica standardele cu fiecare proiect încheiat. Dar cum se pot motiva angajații?

 

Motivarea angajaților – factor al succesului

Printre cele mai importante valori ale fiecărui angajator se numără oamenii, iar companiile care înțeleg acest lucru investesc în bunăstarea lor. Managerii și team-leaderii știu că investind în oameni, compania va avea de câștigat pe termen lung deoarece angajații fericiți și sănătoși costă mai puțin.

Motivarea are rolul de a atrage noi angajați și de a crește loialitatea celor deja existenți.

Într-o companie, motivarea angajaților se poate face strategic, printr-un program de Employee Wellness, care poate fi implementat sub diverse forme în cadrul unei companii de către angajator sau de către specialiștii HR.

Programele de Employee Wellness sunt o componentă cheie în atragerea talentelor de top, menținerea bunăstării și în loializarea angajaților. Văzând multitudinea de beneficii aduse, companiile sunt mai deschise să implementeze sau să dezvolte propriul program de Employee Wellness.

Idei de motivare a angajaților

Multe companii de succes folosesc diferite moduri de stimulare a angajaților. Oamenii se simt motivați de recunoașteri, avansări, compensații bănești, de un mediu de lucru plăcut, de activități de echipă sau de un simplu mulțumesc rostit la momentul potrivit.

Starea de bine a angajaților nu se obține printr-o rețetă magică, ci prin comunicare și testare. Nu te sfii să încerci idei noi și, cel mai important, află ce valori prețuiesc angajații tăi. Pentru început, iată 21 de idei pentru inspirație:

 1. Împărtășiți unii cu alții ce țeluri v-ați propus să atingeți
  O metodă necostisitoare de motivare este ca pe o tablă albă sau flipchart, fiecare să noteze ce țeluri pe plan personal și-a propus să atingă. Astfel, listarea scopurilor precum „vreau să merg la sală în fiecare zi” sau „să citesc o carte luna aceasta” va fi un reminder care să îi ambiționeze.
 2. Oferă subvenții pentru cărți sau cursuri de dezvoltare personală
  Nimic nu este mai important pentru angajații tăi decât dezvoltarea personală și profesională. Oferă-le subvenții sau reduceri pentru cărți de dezvoltare personală, seminarii și traininguri.
 3. 20% din timp
  Google oferă 20% din timpul pe care angajații îl petrec muncind pentru a-l dedica unor proiecte paralele. Programul a dus la dezvoltarea serviciilor precum Gmail sau Adsense. Permite angajaților companiei tale să fie creativi și să (se) dezvolte.
 4. Pune la dispoziție în birou trotinete
  Trotinetele încurajează oamenii să se deplaseze prin birou și, bonus, mai aduce un zâmbet pe chipurile lor.
 5. Lansează o provocare de fitness
  Alege un exercițiu de fitness la care angajații să lucreze în fiecare zi preț de câteva minute până când toți din echipă vor executa corect exercițiul.
 6. 7h de somn/noapte
  Timp de o lună monitorizați câte nopți ați dormit cel puțin șapte ore pe noapte. Câștigătorul la final va primi un premiu.
 7. Concursuri de gătit sănătos
  Invită-ți angajații să gătească cel mai sănătos preparat pe care să îl aducă la birou și care să fie votat de ceilalți colegi.
 8. 21 de zile de recunoștință
  Timp de 21 de zile, pe un document comun, împărtășiți cele 3 lucruri pentru care sunteți recunoscători în ziua respectivă. Pe termen lung, această practică reduce anxietatea și antrenează creierul să vadă lucrurile pozitive în detrimentul celor negative.
 9. Plătește-ți angajații să facă voluntariat
  Dăruiește-le o zi plătită pe care o pot dedica prin voluntariat unei cauze.
 10. Pauzele dese, cheia marilor succese
  Studiile au arătat că pauzele contribuie la productivitate, așadar încurajează angajații să ia pauze scurte de 5-10 minute la fiecare 90 minute.
 11. Răsplătește-ți angajații cei mai dedicați
  La fiecare 5 ani petrecuți în companie oferă-le o lună de concediu.
 12. Zi tematică
  Alege o zi din săptămână în care angajații și angajatele să poarte ceva cu un anumit specific. Ziua ochelarilor de soare sau ziua în pijamale vor crește moralul și implicarea angaților.
 13. Stimulează folosirea automobilelor în comun
  Fiecare angajat(ă) primește un card pe care notează fiecare zi în care au folosit o mașină împreună cu altcineva. O zi echivalează cu un punct, iar la 30 de puncte strânse angajatul(ă) primește o sumă de bani.
 14. Vinerea cu program redus pe timp de vară
  Pe timp de vară activitatea companiilor scade. Așadar, lasă angajații să plece vinerea la jumătatea zilei și să se bucure de vremea frumoasă a verii.
 15. Sărbătoriți zile lipsite de importanță
  Ziua Internațională a Floricelelor de Porumb se săbătorește pe 19 ianuarie
 16. Apreciază dedicarea
  Sărbătoriți în fiecare an munca depusă în echipă. Roagă CEO-ul companiei sau pe altcineva din comitetul executiv să adreseze în scris câteva cuvinte prin care să le mulțumească pentru dedicare.
 17. Oferă chestii mișto gratis
  Un abonament Netflix, bilete la un meci, un serviciu de babysitting sau vouchere la laser-tag.
 18. Stimulează spiritul artistic
  Amenajează un mic atelier de pictură care să vă exprimați în mod plastic. La final, expune micile opere de artă.
 19. Creează un program de recomandări
  Oamenii tăi cei mai buni îți pot recomanda oameni la fel de buni. Recompensează-i pentru fiecare recomandare care rămâne în companie cel puțin 6 luni.
 20. Pune la punct un program de donații în acord cu angajații tăi
  Dacă angajații aleg să doneze către o anumită cauză, compania poate dubla suma donată.
 21. Pune bazele unui club de carte
  Cărțile sunt un bun mijloc de a împărtăși idei pe teme diverse. Alege o carte și încurajează oamenii să formeze grupuri pentru a o citi și a împătăși opinii.

Ideile au fost compilate de către agenția MKOR Consulting într-un e-book (download gratuit). Pentru încă 100 de idei de motivare a angajaților, nu ezita să descarci gratuit e-bookul!

Compilația de 121 de idei de Employee Wellness cuprinde sugestii de motivare a angajaților care pot fi implementate atât în multinaționale, cât și în companiile micilor întreprinzători.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.