FINANTE PERSONALE, HR & DEZVOLTARE PERSONALA, Leadership, Auto-Cunoastere & Coaching

De ce banii nu aduc fericirea si nici numarul lor – articol Dan Pascariu

dan-pascariu_620Autor: Dan Pascariu

„Nu esti bogat pana nu ai ceva ce nu poate fi cumparat cu bani” – Anonim

In 2005, cind eram președintele HVB Bank Romania, Dinu Patriciu m-a invitat sa devin membru al Consiliului de Administrație al holdingului Rompetrol, de la Amsterdam. Rompetrol era, de ceva timp, clientul HVB Bank Romania si al bancii-mama de la Viena, Bank Austria, si era important pentru noi sa stim cum era administrata compania fata de care eram expuși, deci am acceptat. Dinu dorea sa convingă finanțatorii si piata, in general, ca respecta cele mai înalte standarde de guvernanta corporatista si, astfel, a dorit sa aiba cel putin doi administratori independenți: subsemnatul si fostul sef al Delloitte Olanda.

Mărturisesc ca am fost impresionat de inteligenta si viziunea lui Dinu, de profunda cunoaștere a industriei petroliere, dar si de abilitatea sa in afaceri. In 2007, anticipând criza, alături de ceilalți administratori, l-am sfătuit sa vinda pachetul de control unui investitor strategic, care sa dispună de suficiente resurse financiare pentru a capitaliza mai bine compania. Pana la urma, dupa negocieri prelungite, compania a fost vinduta kazahilor de la Munai Gaz si Patriciu a încasat, in total, o suma de aproape doua miliarde de dolari.

Dinu Patriciu isi îndeplinise visul si devenise cel mai bogat roman. Dupa finalizarea tranzacției, l-am întrebat ce va face cu banii. Mi-a raspuns ca are tot felul de planuri si ca, in trei ani, vrea sa ajungă la cinci miliarde de dolari, iar in alti trei, la zece. Cu toate resursele financiare pe care le avea, cinci ani mai tirziu a murit, din cauza scăderii imunității pe fondul respingerii transplantului de ficat. Avea 62 de ani si a lăsat in urma o avere mult redusă, pe care se lupta azi mostenitorii. Povestea are mai multe morale.

Dupa revoluție, goana dupa îmbogățire, prin orice mijloace, a devenit sport national. Visul de a avea cat mai multi bani, vile, masini, bijuterii etc., a devenit o fixație, ca in toate economiile in curs de dezvoltare – Rusia, China, India, Brazilia. In fiecare an, diferite personaje plateau pentru a aparea in diversele clasamente cu cei mai bogați romani (in timp ce altii plateau ca sa nu apara …). Precizez ca majoritatea celor din respectivele clasamente sunt de toată isprava, oameni care si-au construit averile cinstit, prin munca, ingeniozitate si, desigur, noroc.

Departe de mine gandul ca bogăția ar fi un lucru rau sau de a descuraja pe cineva sa-si dorească sa devina bogat, desigur, prin mijloace cinstite. Vreau sa spun însă ca, daca bogăția este singurul reper de succes in viata, mulți vor suferi frustrari majore, intrucit, statistic, doar un procentaj infim din populatia unei tari ajunge sa-l atinga.

Potrivit World Wealth Report 2016, întocmit de Capgemini, in 2015, in lume, existau 15 milioane de milionari (persoane care dețineau active financiare, altele decit locuința de reședința, mai mari de un milion de dolari), ceea ce reprezenta circa 0.2% din populație. In tari bogate ca SUA si Germania, numarul milionarilor reprezinta 1,5%, iar in Italia, cea mai apropiata din punct de vedere cultural de Romania, numarul milionarilor e de 0,4% din populație. Cei care vor sa devina milionari, pot sa-si calculeze singuri șansele.

Bogăția poate sa dea dependenta. Unul dintre cei mai bogați oameni ai tuturor timpurilor, John D. Rockefeller, întrebat fiind de citi bani ar fi nevoie ca sa fie satisfacut, a raspuns: „Putin mai mult.” Romancierul David Foster Wallace a exprimat extrem de plastic aceasta dependenta, intr-un speech tinut la Kenyon College: „Daca venerezi banii si posesiunile – daca ele sunt sursa din care-ti extragi singurul sens al vieții – atunci niciodata nu vei avea destul”.

Multi oameni citează incorect Biblia spunând ca „banii sunt rădăcina tuturor relelor”. Nu banii sunt problema. Toti avem nevoie de bani, macar ca sa ne plătim facturile. Citatul corect din Epistola I a lui Timotei, din Noul Testament spune: „Caci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor”. De fapt, problema e atunci cind banii devin o obsesie, când devin necesari pentru a obține statut si recunoaștere sociala si singurul mod in care s-ar atinge succesul.

Banii nu ne fac neaparat mai fericiti si mai de succes. Celebrul magnat grec Aristotel Onassis declara ca, „dupa ce atingi un anumit nivel, banii devin neimportanți; ceea ce conteaza este succesul.” In Romania, ca si in restul lumii, sunt multi oameni care, prin ingeniozitate, perseverenta, asumare de riscuri, munca asidua si decizii bune, au ajuns sa fie bogați. Merita respectul nostru, dar nu trebuie neaparat sa-i luam pe toti drept modele de succes.

Istoria este plina de exemple de oameni bogați dar nefericiți, din cauza bolii, a problemelor din familie, a necazurilor cu fiscul sau cu justiția. Unii isi neglijează sănătatea si pe cei apropiați, in timp ce încearcă sa devina tot mai avuți, iar altii, desi bogați, încearcă sa eludeze fiscul sau se pretează la tot felul de matrapazlîcuri care, nu de putine ori, ii duc la închisoare.

Chiar si cei care cistiga la loterie nu devin peste noapte oameni de succes. Dimpotrivă, pentru
multi, norocul se transforma intr-un coșmar, pentru ca le strica echilibrul si nu pot face fata presiunilor create de prea multi bani, prea dintr-odată. Statistica arata ca, dupa citiva ani, aproape 90% dintre cîștigătorii la loterie sfârșesc prin a fi mai rau decit înainte.

Categoric ca banii sunt o forma de securitate si o fereastra catre alte opțiuni si oportunități: de a asigura o viata îmbelșugată pentru sine si familie, o educatie mai buna, pentru a călători si, nu in ultimul rind, pentru a face bine altora. Cred ca mai important decit sa știi cum sa-i faci, este sa știi cum sa te bucuri de ei, utilizându-i cu folos pentru binele tău si al celor din jur.

Intrebari:

Pentru tine bogăția inseamna succes sau nu?
La ce-ai renunța ca sa fii bogat?
Daca, dintr-o data, ai avea un million de euro, ce ai face diferit fata de ce faci acum?

——————-

Nota: Acest articol a aparut pe blogul DanPascariu.ro

Dan Pascariu este Presedinte UniCredit Bank Romania

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.