FINANTE PERSONALE, Politica Monetara & Inflatia, Balanta de Plati & Politica Valutara, Piata Valutara, DB

APRECIERE reala masiva a LEULUI dupa primul ciclu major de crestere 2000-2008; se va repeta oare situatia in urmatorul ciclu 2011-2020 ? …la ce amplitudine?

Modulul INFLATIE-DEPRECIERE al Business Intelligence EconomicZoomTM cuprinde un Grafic interactiv ce CUMULEAZA date atat de la

  • Institutul National de Statistica (INS)/Comunicatele INS – anume Inflatia anuala masurata cu Indicele Preturilor de Consum (IPC), cat si de la
  • Banca Nationala a Romaniei (BNR) – anume Deprecierea anuala calculata in urma publicarii ratelor medii / sfarsit de perioada lunare si anuale ale cursului Euro-Leu si ale cursului Dolar-Leu.

 

Modulul INFLATIE-DEPRECIERE al Business Intelligence EconomicZoomTM

 

De ce e util graficul? Cele doua institutii publica separat cele doua variabile – inflatie, respectiv depreciere. Suprapunerea lor ne da imaginea aprecierii sau deprecierii reale a monedei noastre. 

Metodologie: Deprecierea sau aprecierea este calculata pentru fiecare luna, an-la-an fata de luna corespunzatoare a anului anterior. In subsidiar am utilizat date zilnice, insa pentru comparabilitate la diferite momente, graficul afiseaza date la final de luna. Similar, inflatia (IPC) este afisata lunar, exprimata an-la-an.

 

 PERIOADA ANALIZATA

Pornim din anul 1993 de la prima „liberalizare valutara” si pana in prezent  = peste 20 de ani x 12 valori lunare => peste 240  de valori pe grafic.

Toate se bazeaza pe aceeasi unitate: procent inflatie pe ultimele 12 luni, respectiv depreciere sau apreciere pe ultimele 12 luni.  Exemplu: Daca RON se depreciaza de la 3,5 RON la 4 RON, atunci Indicele este 1,14 dar Rata este 14%.

Devine relevant sa comparam daca intr-o perioada sau alta leul s-a intarit sau nu fata de o valuta sau fata de un cos EUR-USD, in mod real, eliminand efectul inflatiei. Nu este relevanta economic doar o evolutie nominala, uitandu-ne strict la evolutia cursului valutar.

Nota: Pentru rigurozitate, cand inflatia in Romania a scazut sub 5% ar fi fost ideal sa luam in calcul diferentialul de inflatie intre Romania si Eurozona (inflatia europeana fiind in general intre 0,5% – 2,5%). Totusi, pentru istoria prezentata aici, cand am avut inflatii galopante si inflatii cu doua cifre, comparatia ramane relevanta si doar daca eliminam inflatia din Romania.

 

APLICATII PRACTICE

 Comparatia Inflatie vs Depreciere pentru moneda nationala ne permite:

– sa calculam rapid daca era mai rentabil sa luam un Credit in valuta sau in RON. De aici extragem stric pierderea/castigul valutar, nu si diferenta dintre dobanzi si alte conditii de creditare.

– meritau prinse intr-un contract de furnizare cu un client anumite clauze de acoperire risc valutar ? …sau acel risc nu era prea mare pe termen mediu, daca ne referim mai ales la ultimii ani de analiza?

 

Utilizati Butonul de Zoom In / Zoom out din stanga-sus, pentru a selecta o perioada mai redusa, de interes pentru dvs.

Butoane rapide:* ” reprezinta intreaga perioada, iar “ 1y ”/ “ 5y ” = ultimul an sau ultimii 5 ani. 

 Casete numerice in dreapta-sus, ca sa introduceti data de inceput si de sfarsit pe care o doriti sa o analizati mai indeaproape (ZoomIn) inainte de a reveni la o imagine mai ampla (ZoomOut); dar asta merita daca nu functioneaza varianta facila si rapida cu mouse-ul sau degetele !

„Tactil”: Puteti selecta o perioada mai redusa sau mai ampla „apasand” direct pe grafic ! – cu mouse-ul pe PC sau tactil cu degetul pe Tableta / Smartphone.

 

DEPRECIEREA a fost calculata cu 3 indicatori astfel:

1.       Cursul EURO-RON – cel mai relevant astazi, de fapt de un deceniu si jumatate;

2.       Cursul DOLAR_RON – mai relevant inainte de introducerea Euro (1999) **;

 3.       COS VALUTAR calculat de EconomicZoom cu ponderile 75% Euro & 25% Dolar vs. RON***

** pe Grafic, valoarea cursului Euro de dinaintea lansarii oficiale si pe piata valutara = calculate pe baza EMU (= European Monetary Unit = cosul valutar precursor Euro al Bancii Centrale Europene).

*** Comertul exterior al Romaniei se desfasoara cu precadere cu Uniunea Europeana de ani buni, cu Exporturile >70% si Importurile >75% proportie in total; decontarile cu UE si mai ales cu Eurozona (cvasitotalitatea raporturilor cu tarile UE) sunt in Euro; in Dolari ar fi restul: Rusia, gaze, alte continente s.a.

Puteti deselecta una sau alta dintre cele 4 linii prin debifare / rebifare sub grafic.

 

 

 

ATENTIE ! – Daca Graficul pare PREA INCARCAT cu 3 linii reprezentand Deprecierea si 1 linie Inflatia, ORICAND se poate “APRINDE / STINGE” oricare din cele 3+1 linii afisate: spre exemplu sa ramana numai EUR-RON vs Inflatie sau numai Cosul Valutar 75%-25% vs Inflatie !

“Caseta cu cifre”: mergand cu cursorul mouse-ului pe ecran (sau cu degetul pe ecranul tactil de tableta / smartphone), veti observa ca se afiseaza casete care cuprind Luna si valorile efective I / D in % an-la-an).

 

Modulul INFLATIE-DEPRECIERE al Business Intelligence EconomicZoomTM

 

Comentariile noastre:

1) Se observa cu ochiul liber veritabilul SOC VALUTAR din timpul Guvernului Ciorbea (1997). Atunci, la presiunile FMI, pe fondul amenintarii ca Romania va intra in incapacitate de a-si plati datoriile (alaturi de Pakistan, Moldova si Ecuador urmam sa devenim “oile negre” ale lumii, precum Grecia si Cipru mai recent) …asadar la presiunile FMI si cu incompetenta Guvernului, intr-o singura primavara cursul Dolar-Leu s-a prabusit de la cca. 3 lei dolarul la 6-7 lei dolarul, generand haos si inflatie, caderi de companii si banci.

Octombrie 1996: 45% rata inflatiei anualizata si 47% rata de depreciereEuro(EMU)-Leu.

Martie 1997: 105% rata inflatie anualizata si 130% rata deprecierii Euro(EMU)-Leu

Acest soc valutar a avut un efect urias in inflatie, care a devenit GALOPANTA (nu chiar Hiper-Inflatie):

Aprilie 1997: 177% rata inflatiei anualizata si scade marginal la 122% rata deprecierii Euro (EMU)-Leu.

 

2) Alegem pe grafic ultimii 10 ani – din ianuarie 2004 si bifam strict Inflatia si Deprecierea Euro-Leu.

 Observam cum LEUL se intareste atat REAL (linia sa e mereu sub linia Inflatiei) cat si NOMINAL (acolo unde linia ratei deprecierii coboara chiar si sub Zero pe axa OY): asta se intampla intre Februarie 2004 si Decembrie 2007 = cca. 4 ani neintrerupti !  Iar sub Zero = 3 ani intre Noiembrie 2004 si Noiembrie 2007 !

Intre Ianuarie 2008 si Noiembrie 2008, Deprecierea anuala (re)devine mai mare fata de Inflatia IPC anualizata, insa indicatorii merg in relativ tandem. Explicatia?

Criza incepuse in America de la imobiliare-ipotecare si de la cazuta banca de investitii Bear Sterns cu cca. un an inaintea Lehman Brothers, care a zguduit in Septembrie 2008 intreaga piata mondiala. Piata Valutara “simtea ceva” si nu a mai lasat o APRECIERE in continuare a leului;

Oricum in economia Romaniei se acumulasera mari tensiuni, exprimate cel mai bine in uriasul Deficit de Cont Curent (”C/A” = Current Account) de 13%-14% in PIB in 2007-2008, care se cerea corectat implicit printr-o devalorizare (citeste depreciere masiva cu reasezare pe alt palier de curs).

Devalorizarea-corectiva: Noiembrie-Decembrie 2008 pana in Decembrie 2009, apoi…

Un nou “punct de inflexiune” si Leul a reinceput sa se intareasca in termeni reali, pe o baza an-la-an: Deficitul de cont curent se corecta, Exporturile incepeau sa performeze foarte bine in ciuda crizei, deci dupa 2010 Cursul EUR-RON s-a stabilizat pe un nou palier <=> prin faptul ca am avut in continuare inflatie, am avut apreciere in termeni reali a leului.

Episoadele politice de pe parcurs – vezi 2012 suspendarea Presedintelui, au generat un nou episod de slabire temporara a leului, insa contextul general 2010 – 2014 a fost si este unul de intarire reala a monedei nationale.

 

Fiecare perioada in care Deprecierea an-la-an se mentine o perioada INDELUNGATA sub Inflatia an-la-an reprezinta o veritabila INTARIRE REALA a Leului si e generata de efectul cresterilor de productivitate date de sectoarele expuse cometului international (“Tradables”), sporiri de productivitate generate de ISD (Investitile Straine Directe) si implicit a cvadruplarii Exporturilor pe baza acestora, si poarta numele a 2 economisti: EFECTUL BALASSA-SAMUELSON.

In prezent exista premizele pentru a reincepe sa se manifeste o noua perioada de efect Balassa-Samuelson: deprecierea an-la-an mentinuta sub inflatie pentru cativa ani consecutivi <=> intarire reala a leului, generata de efectul cresterilor de productivitate din sectoarele expuse comertului international („Tradables”), dublate de sporiri productivitate generata de Investitii Straine Directe (ISD) si implicit de crestere exporturi. Daca s-ar continua cresterea graduala a exporturilor, iar dupa minimul din 2011 si reveniri in ultimii 2 ani, ISD-urile ar continua sa creasca, s-ar putea confirma in anii urmatori un nou efect Balasa-Samuelson.

Ce inseamna Efect Balasa-Samuelson ? Ne poate creste puterea de cumparare in termeni relativi fata de media europeana, in urmatorii ani.

 

PIB-ul Romaniei a crescut in termeni reali cu numai 61% in 2013 fata de minimul atins in 1999 (vezi sectiunea MACRO/PIB ) desi in termeni de Euro sau Dolari acesta s-a cvadruplat (+300%) = de la 35 miliarde de dolari in 1999 la 140 miliarde euro in 2008 si 143 miliarde euro in 2013.

Tradus in limbaj comun, ne-a crescut puterea de cumparare nominal in valutele straine de 3-4 ori, insa real (fata de cresterea preturilor interne) numai o data si jumatate (sau cu 60%).

Sau altfel spus ne putem bucura de libertatea de circulatie in UE si nu numai (dincolo de lipsa vizelor, inainte o simpla cafea la Budapesta sau Viena era inaccesibila ca nivel relativ, psihologic, unui om din clasa medie a Romeniei, iar acum costa cat intr-un mall bucurestean oarecare). Insa acasa nu ne-a crescut de 3-4 ori puterea de cumparare, ci numai cu +60%, pentru ca si preturile s-au ALINIAT in mare masura la cele “de afara”.

 

Intrebarea este NU DACA vom mai avea un nou efect Balassa-Samuelson odata cu urmatorul ciclu de crestere in care a intrat Romania (da, stim, cam tiptil) inca din 2011 si care se accelereaza iata in 2013-2014 …asadar NU DACA, ci CE AMPLITUDINE va avea acesta – si acest calcul, chiar pe scenarii, necesita modele econometrice elaborate.

Probabil o amplitudine mult mai redusa decat cel dintre 2004-2008, insa totusi un efect insemnat per total.

Spatiu ar mai fi: Romania a ajuns cam la un 52% putere de cumparare fata de media UE in 2013 (ultimele date Eurostat vorbeau de 50%, dar prin cresterea PIB din 2013 de 3,5% fata de numai 0,1% in Europa, decalajul s-a mai redus in ultimul an). Iar salariile sunt inca la un 20-25% din media UE, iar PIB nominal cam 28% (cca. 7.000 euro / capita vs. 25.000 euro media UE-28).

 

Vom reveni cu scenarii aplicate pe nevoile unei Firme / Companii si mai tarziu cu scenarii de Finante Personale aplicate pe baza acestui Modul INFLATIE-DEPRECIERE al B.I. EconomicZoom.

 

Martie-Aprilie 2014

Radu Limpede

cu completari de la

Cristian Tudorescu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.