EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE

Vrem ‘un milion de Softisti’ dar avem probleme majore cu Aritmetica de clasa a II-a si Geografia de clasa a IV-a

RaduLimpede

Autor: Radu Limpede

 

“Industria” IT&C si Telecom din Romania si-a dublat-triplat ponderea in PIB in ultimul deceniu si a ajuns deja peste Agricultura tarii “granar”, urmand ca in scurt timp sa depaseasca si Constructiile: cu peste 9 miliarde de euro valoare adaugata bruta (sau 40 mld. lei) in 2014.

Scazand Telecomul, partea cea mai dinamica e reprezentata de Software si de sectorul “Externalizarii” – fie prin BPO “Business Process Outsourcing”, fie intra-grup prin faimoasele centre de “Shared Services” pentru mai multe tari ale unei multinationale, deservite din mari orase romanesti. De aici pana la campania – de salutat – a ZF ca “1 milion de Softisti (fata de cca. 70 mii acum) vor salva Romania” a fost un singur pas.

Sa vedem insa ce bariere majore – educationale, culturale – se ridica pana la acest scenariu optimist si dezirabil. Sa incepem cu primele: calitatea slaba a invatamantului din Romania, plus Cultura deficitara si in reala prabusire a intregii societati; da, nu radeti, va amintiti cum radeam de americani sau vestici ca noi stim geografie, ca noi avem o larga cultura generala, pe cand ei sunt “robotzei specializati”?… E de ajuns sa vedem tirajele ziarelor (inca partial) serioase fata de cele tabloide; sau ale televiziunilor si emisiunilor manelisto-tabloide fata de cele cateva ramase in zona serioasa; ne vom cutremura !

Incep prin a enumera CATEVA exemple – adunate in ultimele luni de zile – din medii “de elita”:

 

1. Referindu-se la “o campanie a unor IFN-uri cu o dobândă anuală de 4.000-5.000%” un anume domn Dunca spune: “Asta ce înseamnă? Iau un euro, după un an dau 5.000 de euro, iau 10 euro, dau 50.000 de euro înapoi. Din punctul meu de vedere, undeva lucrurile nu sunt în regulă şi o să facem un control de fond la toate IFN-urile să vedem unde respectă şi unde nu respectă legislaţia. Nu poţi să iei 100 de euro împrumut şi să dai jumătate de milion de euro înapoi, nu este în regulă”, a declarat dl. Dunca la seminarul „Ziua Consumatorului de Servicii Financiare”, organizat împreună cu Asociaţia Societăţilor Financiare ALB România. Reamintim ceva scolaresc de clasa a 2-a: 5.000% = 5000/100 = 50 asadar si nu 5.000 la 1 leu, domnule “avocat al maselor napastuite” !

 

2. O jurnalista – specializata recent in pietele financiare si chiar premiata la nivel national – de la ziarul financiar de top al tarii a scris de vreo 7 ori la rand (desi personal i-am notificat dupa primele 2-3 gafe in serie) ca Bursa BVB prin indicele sau principal BET (citat aproximativ din memorie) “mai are de recuperat 33% dupa ce a scazut de la cca. 11.500 puncte la X.000 la minimul crizei … si acum a revenit la 7.000 puncte”. Nu, dragii mei, dupa o scadere de 33% de la 11.500 la 7.000 ai nevoie de o CRESTERE de 50% ca sa iti revii: 11.500 x (100% – 33%) = 7.000, iar 7.000 x (100% + 50%) = 11.500; tot in aceeasi simetrie (ca sa nu dam exemple cu virgula), dupa o scadere de 25% ai nevoie de o crestere cu 33% ca sa refaci suma !

 

3. La fel greseau si oficiali de top ai Guvernului (chiar si Prim Ministri !) si ai Ministerului de Finante cand vorbeau de revenirea dupa taierea salariului Bugetarilor cu 25% din fatidicul an 2010; in realitate era nevoie de o crestere de 33,3% pentru a reveni dupa -25% si nu de vreo 2 transe x 12,5% !

 

4. Un fost economist-sef de Banca (din cei care inca si acum ataca BNR pentru interventia pe piata valutara din toamna 2008, de aparare a leului, cand propria banca “mama” cu pozitie speculativa in Romania fusese salvata cu vreo 10-20 miliarde euro din bugetul public al respectivei tari vestice) afirma pe o retea sociala : ” Comunicare de tip BNR. Guvernatorul spune ca nu tolereaza miscari mai mari de 5% ale cursului de schimb dar totusi cursul este determinat de piata. In acelasi timp leul a pierdut 50% din valoare fata de euro in perioada Iulie 2007-Ianuarie 2014. …Pe intelesul tuturor: ce spune guvernatorul este ‘noise’ iar ce se intampla, deprecierea pe termen lung, este ‘trend’… ”

Care e realitatea, ce i-am raspuns eu? „Curs 16 iulie 2007 = 3,1295, ianuarie 2014 = 4,5317, rezulta o DEPRECIERE CUMULATA de 30,9%. NOMINALA.” Iar cea REALA este relativ redusa, o estimez a fi sub 10%: „Inflatia IPC stransa de atunci e de 35,66% (IPC anii 2013 x 2012 x … 2008 x semestrul 2 din 2007), iar Inflatia Eurozonei in 6-7 ani probabil e cam 10% (a variat intre 1 si 2% pe an la ei).”

Adevarul e ca exprimarea „Cursul leului a pierdut 45%” putea fi folosita in context (vorbind pe nominal, nu real) intre aceste valori de maxim si minim; dar LEUL a pierdut ca valoare abia 31% !… adica +45% raportat la baza devenita 145% ducea la 31%. Daca Leul ar fi pierdut 50% din valoare, cum afirma distinsul fost economist bancar, cursul trebuia sa se fi dublat la un 6,26 RON / Euro !

 

5. Un Antreprenor local (din Turism !) intervievat tot in ziarul de top al afacerilor din Romania isi doreste sincer extinderea afacerii online (citez din memorie) “in tari ARABE precum Azerbaidjan si Kazahstan” ! De prisos sa reamintim ca nu tot ce e Musulman e si Arab (ex. Turcia, cele din Asia centrala si inruditele lor mentionate deja, Indonezia si Malaezia, Iranul s.a.). Dar curioasa lipsa de cultura minima a cuiva implicat in turism… care in plus aloca deja bugete de extindere; oare pe mana cui le va da ?

 

6. Nu mai discut de Burma (de fapt Birmania – Myanmar), Turin (Torino), Cologne (Koln), Almaty (Alma Ata), Munich (Munchen) sau confuzii ca Libia-Liban care apar frecvent in ziarele considerate serioase de la noi, ba chiar si in produse educationale premiate international ale unor afaceri romanesti din IT&C – nu mai dau nume, ca deja a scormonit si DNA-ul acolo.

 

Mi-e greu sa cred ca vom putea ajunge la mult doritul 1 milion de “ingineri IT” sau “Softisti” cu lacunele de scoala primara amintite – si inca reflectate in medii de top, dorite a fi de elita, ale tarii – si nu exprimate de vreun invitat fistichiu al unor Maruta sau Capatos.

Cred ca pentru un asemenea deziderat – de dorit – cu 1 milion de oameni in industrii “de mare valoare adaugata intelectuala” (cum imi place mie sa le numesc – ideala ar fi incadrarea la Industrii Creative, dar nu ne lasa publicitarii cu definitia lor mai ingusta) trebuie sa incepem cu reconstructia bazei de Educatie si Cultura, fara a neglija in paralel reorientarea invatamantului superior spre o mai buna adaptare la cerintele pietei muncii si ale investitorilor straini sau romani.

 

Radu Limpede – Martie 2015

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.