EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL

Tragediile ne-grecești ale Americii în Puerto Rico și Appalachia

Puerto-ricoVineri, guvernul din Puerto Rico a anuntat ca a fost pe cale să rateze o plată a obligațiunilor. Acesta a susținut că, din motive tehnice juridice neplata nu ar constitui un default, dar asta e o distincție minoră.

Deci este Puerto Rico ‘Grecia Americii’? Nu, nu este, și este important să înțelegem de ce, punctează Paul Krugman într-un articol publicat în paginile de opinii ale The New York Times.

Criza fiscală din Puerto Rico este de fapt efectul secundar al unei recesiuni economice grave. Guvernul Commonwealth-ului s-a adaptat lent la agravarea fundamentelor, acoperind problema prin împrumuturi. Și acum au atins limita de sus.

Ce a mers prost? A fost un moment când insula s-a comportat destul de bine ca un centru de producție, amplificat în parte de o scutire federală specială de la impozitare. Dar scutirea de impozite a expirat în 2006, și în orice caz, modificările din economia mondială au conlucrat împotriva Puerto Rico-ului.

În ziua de astăzi, producția manufacturieră favorizează fie națiuni cu salarii foarte mici, fie locații apropiate de piețele care pot profita de lanțuri logistice scurte pentru a răspunde rapid la condițiile schimbătoare (‘nearshoring’ – nota EconomicZoom – vezi confecțiile realizate in Romania pentru țari UE in competitie cu cele din China, India, Vietnam, Bangladesh).

Dar salariile din Puerto Rico nu sunt mici conform standardelor globale. Și locația sa insulară îl plasează în dezavantaj în comparație nu doar cu continentul american, dar și cu locuri ca partea de nord a Mexicului, din care mărfurile pot fi livrate rapid cu camionul.

Situația este, din păcate, exacerbată de Jones Act, care impune ca mărfurile care călătoresc între Puerto Rico și continent să folosească nave americane, ducând și mai mult la creșterea cheltuielilor de transport.

Puerto Rico, atunci, este în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Dar aici e partea interesantă: în timp ce economia insulei a scăzut brusc, populația sa, fiind afectată, nu a suferit nimic similar catastrofelor pe care le vedem în Europa. Să privim, de exemplu, la consumul pe cap de locuitor, care a scăzut cu 30% în Grecia, dar care de fapt a continuat să crească în Puerto Rico. De ce au fost suprimate consecințele umane ale problemelor economice?

Principalul răspuns este că Puerto Rico este parte a uniunii fiscale din SUA. Când economia sa s-a poticnit, plățile sale către Washington s-au oprit, dar încasările sale din Washington – Social Security, Medicare, Medicaid, și altele – de fapt au crescut. În consecință, Puerto Rico a primit automat un ajutor de un nivel inimaginabil în Europa.

Este status-ul Puerto Rico-ului, ca parte a SUA, bun din toate punctele de vedere? Un raport recent comandat de guvernul ‘Commonwealth’-ului sustine ca economia sa este afectată de faptul că aplică salariul minim din SUA, care crește costurile, precum și, de asemenea, de beneficiile federale care încurajează adulții să renunțe la piața muncii. În principiu aceste plângeri ar putea fi justificate. În special, chiar și economiștii care susțin un salariu minim mai mare în SUA, sunt de acord că ar putea fi o problemă dacă este prea mare în raport cu productivitatea – și productivitatea Puerto Rico este mult sub nivelul continentului.

Ne-am putea oare imagina vulturii fondurilor speculative vrând să distrugă învățământul public în Puerto Rico ca o „soluție” pentru un probabil default? Cu alte cuvinte, hai să distrugem …

Dar dovada conform cărora salariul minim sau beneficiile sociale sunt într-adevăr o problemă este, așa cum apare în cazul unui studiu mai vechi, „surprinzator de fragilă.” În special, rata scăzută de participare a forței de muncă din Puerto Rico are probabil mai mult de a face cu emigrarea decât cu bunăstarea: atunci când oportunitățile de angajare dispar, lucrătorii tineri, apți de muncă se mută în altă parte, în timp ce cei mai puțin angajabili rămân în același loc. Veți vedea același fenomen în Appalachia, unde dispariția locurilor de muncă in minerit a făcut ca mulți să plece, în timp ce restul populației face uz intensiv de sistemul de protecție socială.

Și cât de groaznic este asta, într-adevăr? Plasa de siguranță este acolo pentru a proteja oamenii, nu locurile de muncă. În cazul în care o economie regională este abandonată de mareele schimbătoare ale globalizării, ei bine, asta o să se întâmple acum și apoi. Ceea ce este important este ca lucrătorii să fie capabili să găsească oportunități undeva, și că cei care indiferent de motiv nu pot profita de aceste oportunități să fie protejați împotriva greutăților extreme.

Există, desigur, problema menținerii serviciilor publice pentru cei care rămân. Comparativ cu Europa, America beneficiază enorm de faptul că are un buget național integrat – cu toate că nu suficient de integrat pentru a face față șocurilor regionale foarte mari. Și Puerto Rico se confruntă cu un anumit risc de spirala morții, în care emigrarea rezidenților cu vârstă de lucru subminează baza de impozitare pentru cei care au rămas, și deteriorarea serviciilor publice apoi duce la o emigrare mai intensă.

Acest lucru ne spune, la rândul său, că pentru o parte a Statelor Unite, prea multă austeritate poate duce la auto-înfrângere. Ar fi cu adevărat o idee teribilă de a da fondurilor speculative care au adunat o mare parte din datoria Puerto Rico-ului ceea ce vor – în principal de a distruge sistemul de educație al insulei în numele responsabilității fiscale.

În concluzie, cu toate acestea, povestea Puerto Rico-ului este una despre vremuri grele care se apropie periculos de un dezastru total. Și salvarea în această situație stă într-o administrație mare – un sistem federal, care oferă o plasă de siguranță esențială pentru cetățenii americani în vremuri de nevoie, oriunde se întâmplă să trăiască.

 

Aceasta este o traducere a editorialului-analiză America’s Un-Greek Tragedies in Puerto Rico and Appalachia scris de Paul Krugman și publicat în paginile de opinii ale The New York Times.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.