EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL, Buget & Finantare Deficit, Treasury-Bonds & Bills

The Economist: un studiu asupra creditelor Chinei acordate peste mări arată creșterea împrumuturilor „ascunse”, mai ales către țările sărace

– Aproape jumătate din creditul Chinei este ascuns, iar o mare parte din acesta este destinat debitorilor vulnerabili –

Discuții despre un împrumut față de Belarus; finanțare pentru poduri în Liberia; un posibil proiect de gaz în Timor-Leste; acuzații de exploatare în Tanzania; o dispută corporativă în India; angajamente de sprijinire a sectorului privat din Rwanda.

Și asta doar în ultimele săptămâni, debutează un articol din The Economist. Atât de frenetic a devenit ritmul creditelor de peste mări ale Chinei, încât împrumuturile sale acordate – ca stoc net total de rambursat la această oră – au crescut de la aproape nimic în anii 2000 la mai mult de 700 miliarde de dolari astăzi. China a ajuns astfel cel mai mare creditor oficial din lume, de peste două ori mai mare decât Banca Mondială și FMI. Totuși, urmărirea banilor este dificilă din cauza transparenței limitate a informațiilor sale publice.

Un nou studiu realizat de Sebastian Horn și Christoph Trebesch de la Institutul Kiel pentru Economia Mondială și Carmen Reinhart de la Universitatea Harvard oferă cea mai cuprinzătoare imagine a fluxurilor oficiale de credit din China (inclusiv băncile de stat).

Studiul contribuie la îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca China să fi semănat germenii pentru probleme datoriilor în străinătate. Autorii consideră că aproape jumătate din creditele acordate de China țărilor în curs de dezvoltare sunt „ascunse”, în condițiile în care nici Banca Mondială și nici FMI nu au date despre acestea.

Problema este cea mai severă pentru cei mai vulnerabili debitori: autorii concluzionează că în raportarea sa către Banca pentru Decontări Internaționale (BIS, cu sediul la Basel = banca băncilor centrale ale lumii – nota EconomicZoom), China nu a dezvăluit împrumuturi către Iran, Venezuela sau Zimbabwe, în ciuda faptului că le-a acordat acestor țări o mulțime de împrumuturi în ultimii 15 ani. Aceștia speculează că China evită creanțele transfrontaliere prin acordarea de împrumuturi direct contractanților chinezi, astfel încât guvernele beneficiare să nu folosească greșit fondurile.

Sursa: https://www.economist.com/

Potrivit autorilor, cei mai mari 50 de destinatari au acum datorii față de China, în medie, de aproximativ 17% din PIB-ul lor (a se vedea harta), în creștere de la 1% în 2005.

În mod surprinzător, mulți au primit scutirea datoriilor de către creditorii înstăriți la începutul anilor 2000 după un val de imposibilități de plată. Dar, datorită largheții Chinei, acum sunt pe cale să ajungă la același nivel al datoriei pe care îl aveau înainte de criză.

În timp ce norma pentru alți creditori oficiali este de a acorda împrumuturi în condiții concesionale, aproximativ 60% din împrumuturile chineze sunt extinse la rate de dobândă mai mari și scadențe mai scurte. Adesea au venituri din mărfuri drept garanție. China a început să vorbească despre îmbunătățirea împrumuturilor sale, dar până acum există puține dovezi.

Deși China este adesea înfățișată ca un creditor neiertător, studiul constată că s-a angajat în cel puțin 140 de restructurări și amortizări ale datoriilor externe din anul 2000. Mai mult, boomul ar putea curând să dispară. Creșterea economică chineză și ieșirile de capital sunt strâns corelate. Pe măsură ce China încetinește, marea sa afluență de creditare ar putea scădea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.