EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, INTERNATIONAL

Sultanul Qaboos, cel mai logeviv monarh arab în funcție, a murit la 79 de ani

Sursa: www.bloomberg.com

Sultanul Qaboos bin Said, liderul Omanului care a transformat o țară izolată din Orientul Mijlociu, distrusă de un război civil, într-un exportator stabil de petrol și un aliat atât pentru SUA cât și pentru Iran, a murit la 79 de ani, conform unei analize publicate în Bloomberg.

Familia regală a decis să onoreze dorințele lui Qaboos alegând succesorul pe care el însuși l-a desemnat într-o scrisoare, Haitham bin Tariq bin Taimur Al Said, unul dintre verii săi.

Moartea sultanului Qaboos a avut loc pe 10 ianuarie 2020 și a fost anunțată de agenția oficială de știri din Oman. Decesul său a avut loc în urma unei lupte de mai mulți ani cu o boală despre care se presupune că a fost cancer de colon și încheie aproape o jumătate de secol de domnie asupra unei națiuni situate strategic în apropierea rutelor-cheie de transport de petrol, la vârful estic al Peninsulei Arabice.

Qaboos nu avea frați sau copii cunoscuți, determinându-i pe analiști să se aștepte ca unul dintre verii săi să-i fie succesor.

Qaboos s-a distanțat de omologii săi din Golf pe fondul unei  politici regionale neortodoxe, prin care Omanul a refuzat să se alăture Ligii Arabe în sancționarea Egiptului după ce stabilise relații cu Israelul în 1979, apoi a continuat și a devenit primul stat din Golf care a stabilit legături comerciale cu statul evreiesc 17 ani mai târziu. El și-a ținut vecinii din Consiliul de Cooperare al Golfului la respect, ocolind summiturile lor anuale din anii următori și refuzând să urmeze politicile saudite față de Yemen, Iran și Qatar.

În timpul guvernării sale, Oman a servit adesea ca mediator neutru în regiune, câștigându-și supranumele de „Elveția Orientului Mijlociu”. A susținut negocierile de încetare a focului în timpul războiului Iran-Irak din anii 1980 și a găzduit discuții secrete între SUA și Iran, care au deschis calea acordului nuclear de referință din 2015. Sultanatul nu a participat la boicotul condus de Saudiți împotriva Qatarului din 2017, iar comerțul său cu statul Qatar a crescut simțitor.

„Această realizare impresionantă a fost făcută fără a antagoniza alte națiuni”, a declarat Gary Grappo, fost ambasador al SUA în țară. „Sultanatul său a devenit pe bună dreptate cunoscut ca o insulă de stabilitate într-o regiune foarte frământată.”

În țară, Qaboos le-a acordat femeilor dreptul de vot la începutul anilor 1990 și le-a permis să candideze pentru funcții publice, mișcări fără precedent pentru zona Golfului, păstrând totodată controlul total asupra deciziilor politice majore.

Farmec în declin

În ultimii ani, însă, represiunea în liniște a activiștilor și a mass-media independente a devenit rutină, iar realizările din primii lui ani au dispărut din memorie pentru o nouă generație care s-a plâns de corupție, precum și de stagnarea economică și politică.

Apelul pentru loialitate față de Qaboos „s-a dovedit de neauzit într-o țară în care 84% din populație s-a născut după 1970 și 70% după 1980”, a scris Marc Valeri de la Universitatea din Exeter într-un articol despre lider.

În 2011, Omanul a cunoscut primele proteste din ultimele decenii ca parte a valului de tulburări din lumea arabă și cel puțin două persoane au fost ucise în confruntări în timp ce zeci au fost reținute. Liderul a concediat câțiva funcționari, a acordat mai multe puteri consiliului consultativ ales, a dat bani în numerar de pomană și a angajat crearea de zeci de mii de locuri de muncă. Soluțiile au fost criticate ca fiind de fațadă.

Qaboos s-a născut pe 18 noiembrie 1940, la Salalah, sudul Omanului, potrivit biografiei sale oficiale. Și-a făcut studiile în Oman și Anglia înainte de a intra la Academia Militară Regală a Marii Britanii de la Sandhurst.

După absolvire, a intrat în Armata Britanică și a servit în armată în Germania timp de un an. În anii ’60, s-a întors în Oman, aflat atunci sub influență britanică semnificativă, dar a fost ținut în arest la domiciliu virtual de către tatăl său, Said bin Taimur, care devenise din ce în ce mai recluziv și paranoic.

Qaboos avea doar 29 de ani când l-a detronat pe tatăl său într-o lovitură de stat din 1970, sprijinit de Londra și ajutat de forțele armate ale Omanului controlate de Marea Britanie. Regatul Unit îl considera pe vechiul monarh drept un lider inept incapabil să se ocupe insurgențele cu care se confrunta țara. În 1976, Qaboos s-a căsătorit cu o verișoară, dar au divorțat rapid.

Iubitor de muzică

Folosindu-și veniturile semnificative din petrol, Qaboos a transformat o țară cu foarte puține drumuri asfaltate într-o națiune independentă de 4 milioane de oameni cu o economie de 79 miliarde dolari. Producând puțin sub un milion de barili de petrol pe zi, Oman este cel mai mare producător de petrol și gaze naturale din Orientul Mijlociu, care nu este membru al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Pe măsură ce abundența energetică a îmbogățit Omanul, el a sporit cheltuielile pentru sănătate și educație, în timp ce nu a luat parte la „cursa” cu vecinii săi din Golf pentru a construi cel mai înalt zgârie-nori sau cel mai mare mall. Capitala Omanului, Muscat, este un oraș liniștit cu clădiri cu înălțime joasă suspendate între munții stâncoși și mare.

Iubitor al muzicii clasice, Qaboos a fondat Royal Oman Symphony Orchestra în 1985. De asemenea, s-a spus că îi place să călărească și să tragă cu arma la țintă.

Monarhul și-a consolidat domnia, punându-și numele pe marile monumente și în imnul național al țării, în timp ce a eliminat disidența internă.

Sultanul nu a făcut mare lucru pentru a schimba sistemul politic al monarhiei absolute a Omanului, cu decizii majore puse în aplicare prin decret regal. S-a confruntat cu unchiul său Tariq bin Taimur, care a favorizat o monarhie constituțională și a ocupat funcția de prim-ministru între 1970 și 1971, înainte de a demisiona, iar Qaboos să preia această poziție pentru sine.

„Izolat și singuratic”

„Cea mai mare provocare a succesorului său? Că nu va fi Qaboos”, a spus ambasadorul Grappo. „Cu excepția posibilă a lui Lee Kuan Yew din Singapore, este greu de imaginat un alt lider care a avut un impact mai mare asupra națiunii sale decât a avut Qaboos în Oman. Este inestimabil. ”

J.E. Peterson, un istoric care a scris despre Oman și liderii săi, a spus că „cei 50 de ani de guvernare singur în top păreau să îl fi transformat” pe Qaboos într-o persoană izolată și singură. Dar viziunea sa pentru țară, chiar dacă nu este perfectă, pare probabil să influențeze orientarea Omanului în viitor, indiferent cine îl va succeda. ”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.