EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Telecom & IT-C & Online

Sistemele juridice din Franta si SUA au evaluat prieteniile pe Facebook

Sursa foto: Roundpeg

Inca din 2017, in cel putin 2 state influente ale lumii – Franta si SUA – entitati juridice cu greutate au tras concluzia ca prieteniile pe Facebook nu sunt neaparat „reale”.

 

Independenta justitiei si impartialitatea judecatorului reprezinta valori fundamentale ale justitiei, atat in Europa cat si in SUA.

Curtea de Casatie a Frantei a stabilit ca termenul de „prieten”, utilizat pentru a defini persoanele care accepta sa intre in contact prin intermediul retelelor sociale, nu are in vedere relatiile de prietenie in sensul traditional al termenului. Ca atare, un astfel de element nu este de natura a afecta impartialitatea judecatorului, potrivit droit-technologie.org.

„Curtea de Apel a retinut ca termenul de “prieten”, utilizat pentru a descrie persoanele care accepta sa intre in contact prin intermediul retelelor sociale, nu se refera la relatiile de prietenie in sensul traditional al termenului si ca existenta unui contact intre aceste persoane prin intermediul retelelor sociale nu este suficienta pentru a caracteriza o partialitate particulara, reteaua sociala fiind un simplu mijloc de comunicare  specific intre persoane cu acelasi centru de interes si, in acest caz, cu aceeasi profesie”.

Astfel spus, in optica instantelor franceze, “prietenia” pe Facebook nu constituie, prin ea insasi, temei suficient pentru recuzare, insa poate constitui un indiciu cu privire la impartialitatea judecatorului.

La fel, Curtea de Apel din Florida a decis ca un judecator nu este incompatibil sa solutioneze o cauza daca este prieten pe Facebook cu unul din avocatii din dosar. Curtea a considerat ca a fi “prieteni” pe Facebook nu inseamna incompatibilitate juridica.

Sunt aceste decizii indeajuns de importante pentru a ne influenta la nivel personal in ceea ce priveste cantitatea de timp pe care o dedicam retelelor sociale?

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.