EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale

Șî noi avem bani… (opinie, Radu Crăciun)

Autor: Radu Craciun

Am un motiv de mândrie. Și anume acela că, într-o perioadă în care discuțiile gravitau obsesiv în jurul unei autostrăzi pe Valea Oltului sau pe Valea Prahovei, am fost una dintre extrem de puținele voci care a semnalat încă din 2014 importanța imensă pe care ar avea-o pentru România construirea unei autostrăzi care să lege Moldova de Transilvania.

Într-un articol în ZF din mai 2014, intitulat „Cea mai importantă autostradă” conchideam:

„În condițiile în care regiunea de la estul Carpaților Orientali beneficiază în momentul de față de cel mai scăzut cost al forței de muncă și de un centru universitar de excelență, o autostradă care să o lege de Transilvania ar fi scânteia care ar putea duce la dezvoltarea explozivă a zonei, din care, prin extensie, ar beneficia și Transilvania, România, și nu în ultimul rând Republica Moldova. Asta înseamnă că o autostradă peste Carpații Orientali ar trebui să fie de fapt prioritatea zero a României.”

Între timp lucrurile s-au mișcat. Din păcate nu în direcția construirii unei autostrăzi est-vest, dar din fericire în direcția creării unui curent de opinie din ce în ce mai puternic de natură a pune o presiune puternică în scopul demarării acestui proiect. Modelul folosit are precedent și s-a dovedit un mare succes. L-am explicat pe larg în „Le miracle economique Moldave” făcând referire la mobilizarea exemplară a Bretaniei în scopul scoaterii provinciei franceze din izolare prin conectarea la sistemul de autostrăzi francez.

„Lipsa dezvoltării economice a Bretaniei nu a justificat construcția de autostrăzi, la sfârșitul anilor ’60 fiind singura regiune franceză care nu avea nici măcar un kilometru de autostradă. Într-un cerc vicios, această situație făcea ca nici investitorii să nu fie atrași de această zonă, ceea ce ducea la sărăcie și depopulare prin migrație și emigrație.

Citeste continuarea articolului aici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.